Инвестициите в имоти от чуждестранни граждани, желаещи да си осигурят

...
Инвестициите в имоти от чуждестранни граждани, желаещи да си осигурят
Коментари Харесай

Чужденци купиха имоти за над 1 млрд. евро в Гърция за шест месеца

Инвестициите в парцели от задгранични жители, искащи да си обезпечат гръцката „ Златна виза “, даваща право на непрекъснато престояване в страната, доближават 10 милиарда евро, сочат данни на водещите организации в страната.

Тези инвестиции обаче изкривиха пазара в южната ни съседка, защото продавачите усилиха цените с вярата да привлекат богатите купувачи.

Само преди месец Гърция усили прага на вложенията за приемане на златна виза. Така от 1 август сумата за Атина, Миконос, Санторини и Солун към този момент е 500 000 евро по отношение на 250 000 евро за останалите елементи на страната, писа в. " Български вести ".

Цените на парцелите в Атина регистрират скок от над 30% за последната година, а ползата на задграничните купувачи отслабва.

Според брокери, това се дължи на покачилите се двойно цени единствено в разстояние на дни, с цел да доближат продавачите мечтаните от тях над 500 хиляди евро.

Увеличението на прага на вложенията е подложено на критика от част от чужденците, искащи да купят парцели, като главно това са китайски жители.

Според данни на Министерството на миграцията на страната, през първото полугодие на 2023 година са подадени 4 150 молби за златна виза. Именно за тези лица се счита, че са купили парцели за над 1 милиарда евро – половината от сумата за предходната година.

За цялата 2022 година са подадени 4 360 сходни заявки, а през 2021 и 2020 година те са надлежно 2001 и 1590. Преди пандемията – през 2019 година, заявките са 4 071 на брой.

Според брокери, задграничните купувачи ще се извърнат към други дестинации, в които минималното условие за вложения в парцели е 250 000 евро, в случай че в страните са налице положително варианти за рентабилност както от краткосрочни, по този начин и от дълготрайни наеми.

В най-скъпите региони на Гърция последващите покупки ще са лимитирани до новото и висококачествено строителство, считат от сектора.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР