Само за първите два работни дни след празниците нотариусите направиха

...
Само за първите два работни дни след празниците нотариусите направиха
Коментари Харесай

Сделка имот или кола само при платени дългове

Само за първите два работни дни след празниците нотариусите направиха 10 800 информации в системата на Национална агенция за приходите за остарели борчове към страната на свои клиенти, които желаят да продадат парцел или кола. Данните са към през вчерашния ден следобяд. Това заяви пред „ Телеграф “ ръководителят на Нотариалната камара Димитър Танев.

От 3 май влезе в действие ново условие в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, съгласно което преди договорка за парцел или кола нотариусът наложително би трябвало да ревизира в Националната организация за приходите дали продавачът има непогасени обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване, като санкции от КАТ, налози, осигуровки и др.

И до момента имаше условия продавачът да е чист пред фиска. Това обаче се удостоверяваше единствено с клетвена декларация, която действително никой не ревизираше. Декларацията към този момент отпадна и в този момент нотариусите вършат непосредствено инспекция в осведомителната система на Национална агенция за приходите и то в действително време, т.е. сега на договорката. Тази инспекция лишава към 2 минути, колкото бе и попълването на декларацията, уточни Танев.

Някои сътрудници към този момент отложиха покупко-продажби, тъй като желаят да изчакат нещата да се канализират или тъй като клиентите им се оказаха с задължения, споделиха нотариуси от София пред „ Телеграф “. Имало случай продавач на кола – фамилна благосъстоятелност, да си е платил авансово санкцията към КАТ, само че договорката въпреки всичко да се отсрочи, тъй като се оказало в последния миг, че брачната половинка му има 1 лев дълг. Според Танев такива случаи обаче са изключения.

Нотариусите нормално вършат инспекцията освен в деня на договорката, а и преди нея, с цел да няма изненади в последния миг. Много клиенти, които имат отговорности, ги погасяват през виртуалния ПОС терминал на Национална агенция за приходите, което разрешава договорката да се реализира след броени минути, когато парите постъпят по сметка на приходната организация. Други пък предпочитали банковия трансфер, само че тогава би трябвало да се изчака няколко часа, до момента в който сумата дойде.

Задълженията на прехвърлителя се ревизират при всички типове покупко-продажби, в това число при договорите за подаяние, за прекачване на парцел против обвързване за гледане и прехрана, при основаване на ипотека и право на градеж.

Изброените покупко-продажби могат да се осъществят единствено след 100% погасяване на отговорностите. Когато се прави продажба на парцел или кола обаче, законът дава опция договорката да се реализира, в случай че се погаси единствено част от борча – до размера на цената. Например, в случай че продавачът има 100 000 лв. дълг, а продава парцел за 20 000 лв., той може да погаси не всичките 100 000 лв., а единствено 20 000 лв., колкото е цената, изясни Танев.

Нормално е сътрудниците да са малко обезпокоени, тъй като те носят солидарна отговорност с длъжника, сподели още той. По думите му нотариусите се явяват юристи на страната.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР