Инвестициите в дейности, свързани с природен газ и ядрена енергия,

...
Инвестициите в дейности, свързани с природен газ и ядрена енергия,
Коментари Харесай

Разделение между държавите след решение на ЕК за газа и атомната енергия

Инвестициите в действия, свързани с природен газ и нуклеарна сила, ще се одобряват за енергийно устойчиви или зелени. Предложението на Брюксел раздели страните - тези, които са против потреблението на атомна сила, заплашиха със съд, други - като България, го приветстват.

За да стане климатично безпристрастен до 2050 година, Европейски Съюз се нуждае от огромни частни вложения - до 350 милиарда евро годишно.

Затова Европейска комисия изготви по този начин наречената таксономия - лист с устойчиви действия по пътя към зелена стопанска система, които ще притеглят вложители.

След едногодишни разногласия сред страните и самите евроинституции Брюксел предложи природният газ и нуклеарната сила да станат част от таксономията.

" Днес вършим предложение за това по какъв начин газът и нуклеарната сила биха могли да допринесат за сложния преход към климатична индиферентност. Поставяме
строги условия за включването им в таксономията. Те ще подлежат на ясни ограничавания и интервали на преустановяване на потреблението им. ", сподели Марейд Макгинес, комисар за финансовите услуги и финансовата непоклатимост.

Дейностите, свързани с нуклеарната сила би трябвало да дават отговор на условията за нуклеарна и екологична сигурност, а тези свързани с природния газ да способстват за прехода от въглища към възобновими енергийни източници.

Европейският съвет и страните членки имат четири месеца да прегледат документа и издигнат възражения, в случай че имат такива. Франция е удовлетворена от включването на атомната сила в таксономията, а Германия - от вкючването на газа.

Някои страни обаче като Австрия, Люксембург и Нидерландия са твърдо срещу и даже заплашиха със съд.

Очакванията са таксономисията да влезе в действие на 1 януари следващата година.

Природозащитници стачкуваха през днешния ден пред Еврокомисията, до момента в който вътре
представяха измененията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР