Инвестициите са основен фактор за растежа, а привличането на чужди

...
Инвестициите са основен фактор за растежа, а привличането на чужди
Коментари Харесай

Над 40 000 българи имат работа, благодарение на американските инвестиции у нас

Инвестициите са главен фактор за растежа, а привличането на непознати капитали, изключително от развити стопански системи, способства за повишение на продуктивността посредством рационализация, софтуерно обновяване и преместване на познание, преструктуриране на стопанската активност, а в дълготраен проект увеличение на изгодите от интеграцията в световните вериги на добавена стойност. Това демонстрират и главните заключения на разбора на ролята на американските вложения в България, създаден от ИПИ по поръчка Американската комерсиална камара и показан тази седмица на традиционната закуска на камарата.

Доколкото формалната статистика на Българска народна банка регистрира произхода на капитала съгласно страната на регистрация на компанията-майка, ИПИ изследва действителния краен притежател на най-големите хиляда предприятия в страната. Методологията разрешава да се направи оптимално реалистична и обхватна оценка на икономическото партньорство сред Съединени американски щати и България и демонстрира, че действителният размер на американските вложения е над 3,3 пъти по-висок от този в формалните данни (1,7 милиарда лева), като към края на 2021 година те към този момент надвишават 5,5 милиарда лв..

В прегледаните в изследването 98 американски компании са заети близо 41 хиляди души. Спрямо пет години по-рано фирмите са се усили с 23, заетите в тях – с над 12 хиляди души, а непознатите им вложения в България – с над 1 милиарда лв.. 

Над половината от вложения са в секторите на преработващата индустрия и енергетиката. Това са и най-капиталоемките стопански действия, което в комбиниране с дългия потребен живот на активите, демонстрира дълготраен интерес от страна на задграничния притежател за развиване на фирмите. Предприятията в тези браншове обезпечават работа за 15 хиляди души. ИКТ секторът също е във фокуса на капиталовия интерес на фирмите от Съединени американски щати, които поддържат 13 хиляди работни места. Ключов миг от навлизането на високотехнологични вложители – главно от ИКТ бранша, този за научни проучвания и дейностите в областта на медицината – е прехвърлянето на технологии и ноу-хау в България. Голям брой американски компании работят и в секторите на търговията, интервенциите с недвижими парцели, професионалните услуги, центровете на обслужване на клиенти и доста други.

Американските вложения откриваме в пет от шестте региона за обмисляне (липсват единствено в Северозападния район), а районното им значение е доста. В някои общини и области те имат структуроопределящо значение освен за бранша, в който оперират, само че и за локалната стопанска система като цяло. Освен посредством огромния брой основани работни места, американските компании имат голямо влияние върху районния пазар на труда поради високите хонорари, които обезпечават – междинните заплати са над два пъти по-високи от тези за страната.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР