Инвестиции за близо 6,7 млрд. лв. по три основни приоритета

...
Инвестиции за близо 6,7 млрд. лв. по три основни приоритета
Коментари Харесай

Близо 6,7 млрд. лв. инвестиции в страната предвижда проектът на Програма за развитие на регионите 2021-2027 г.

Инвестиции за близо 6,7 милиарда лева по три съществени целта планува планът на Програма за развиване на районите 2021-2027 година, създаден от Министерството на районното развиване и благоустройството /МРРБ/. Заложено е в директния ѝ обсег да бъдат включени 10-те най-големи града и още 40 по-малки градски общински центъра в страната. Програмата ще финансира и ограничения в областите, които ще бъдат наранени от прехода към неутрална стопанска система. На този стадий това са Перник, Кюстендил и Стара Загора.

Преди формалното изпращане на плана на Програма за развиване на районите 2021-2027 година за утвърждение от страна на Европейска комисия, Министерство на регионалното развитие провежда публично разискване и публични съвещания, които ще се проведат онлайн на 9 април 2021 година, от 11:00 часа, през приложението WebEx.

Проектобюджетът на целта за интегрирано градско развиване (Приоритет 1) е на стойност 1,131 милиарда лева Той ще е за десетте съществени центрове на напредък: общините Видин, Плевен, Русе, Велико Търново, Варна, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Столична община и Благоевград. Допустими ще са вложения в инфраструктурни планове в региона на опазването на здравето, образованието, обществени действия, просвета, спорт, туризъм и културно завещание, жилищното настаняване, енергийна успеваемост и възобновяване на жилищни и публични здания, възстановяване на градската подвижност, ремонт на пътна инфраструктура и сигурност и развиване на функционални връзки. Ще се финансират и ограничения за зелена градска инфраструктура и сигурност в публични пространства, поощряване на икономическата интензивност и други

Вторият приоритет на програмата е интегрирано териториално развиване на районите, който е с бюджет от 2,461 милиарда лева Достъп до него ще имат 40 градски общини: Враца, Ловеч, Лом, Монтана, Троян, Габрово, Горна Оряховица, Севлиево, Разград, Свищов, Силистра, Добрич, Търговище, Шумен, Сливен, Ямбол, Нова Загора, Айтос, Карнобат, Казанлък, Свиленград, Харманли, Димитровград, Кърджали, Хасково, Асеновград, Велинград, Смолян, Пазарджик, Пещера, Панагюрище, Карлово, Ботевград, Гоце Делчев, Дупница, Кюстендил, Перник, Петрич, Самоков и Сандански. Те ще могат да извършват аналогични инфраструктурни планове, както и такива за качествена и безвредна среда, зелени вложения, ограничения за поощряване на икономическата интензивност и други

Третият приоритет на програмата е „ Справедлив енергиен преход “. Той ще се извършва по линия на Фонда за обективен преход при изискване, че създадените за задачите на неговата реализация териториални проекти бъдат утвърдени като част от ПРР 2021 2027. Проектобюджетът на целта е 3,1 милиарда лева Основна цел е обезпечаването на поддръжка за районите и секторите, най мощно наранени от прехода към климатична индиферентност. Мерките, които ще бъдат финансирани, ще се дефинират на база разпознатите в съответните териториални проекти за обективен преход потребности и нужни вложения за съответната територия.

С осъществяването на Програмата за развиване на районите (ПРР) 2021-2027 се цели реализиране на уравновесено териториално развиване, справяне с проблемите, свързани с демографските несъответствия в страната, стопански напредък и основаване на привлекателна среда за живот. ПРР 2021-2027 ще се извършва посредством използването на принадлежности за интегрирано териториално развиване за реализиране на по-добър капиталов фокус, по-ефективни и ефикасни интервенции, засилен междусекторен разговор и осъществяване на сполучливи партньорства сред разнообразни заинтригувани страни на локално равнище. Допустими бенефициенти в границите на ПРР 2021-2027 са партньорства на държавни органи, регионални администрации и локални управляващи, представители на гражданското общество и неправителствени организации, организации на работодатели, синдикати, фондации, бизнеса, научната и академична общественост, сдружения на притежателите на жилища в многофамилни жилищни и други

Проектът на ПРР 2021-2027 е оповестен за публични съвещания на Портала за публични съвещания:, на Единния информативен портал:, както и на интернет страниците на Министерство на районното развиване и благоустройството и на програмата. Коментари и мнения по оповестения план на програмата могат да бъдат изпращани в период до 19 април 2021 година на формалния адрес на Министерство на регионалното развитие, както и в електронен тип на e-mail адрес.

Желаещите да вземат присъединяване в публичното разискване следва да изпратят следната информация: три имена, е-поща и институция/организация, която съставляват (в случай, че съставляват такава) в период до 2 април на следните електронни пощи: и.

След приключване на посочения краен период, деклариралите предпочитание за присъединяване в събитието ще получат детайлите за включване в онлайн срещата на посочените от тях електронни пощи.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР