Какво представляват златните запаси?

...
Инвеститорите винаги търсят инвестиционни възможности, които осигуряват стабилна възвръщаемост, като
Коментари Харесай

Инвеститорите винаги търсят инвестиционни възможности, които осигуряват стабилна възвръщаемост, като същевременно избягват значителни рискове — особено в турбулентен икономически климат, в какъвто се намираме днес.

Една такава възможност са златните запаси. Златото се счита за запас от стойност и сигурен актив от векове, осигуряващ надеждна възвръщаемост през периоди на икономически сътресения. А купуването на златни запаси може да бъде лесен начин да инвестирате в този благороден метал без проблемите и разходите за физическото му притежаване.

Разбира се, както при всяка инвестиция, важно е да знаете как работят златните запаси и предимства и недостатъци, с които идват. Това ще ви позволи да вземете по-информирано решение дали да добавите този актив към портфолиото си.

Научете повече за инвестирането в злато с този безплатен информационен комплект.

Какво представляват златните запаси?

Златните запаси са акции на компании, участващи в проучването, добива и производството на злато. Когато инвестирате в златни запаси, имате право на част от приходите, генерирани от тези компании, така че по същество залагате на тяхното представяне.

Стойността на златните запаси се основава на няколко фактора, включително цени на златото, производствени разходи, търсене и предлагане и цялостно финансово представяне на компанията.

Видове златни запаси

Има три основни вида златни запаси:

Минодобивни компании: Златодобивните компании участват пряко в проучването на златото, разработването на мини, извличането на злато от земята и продажбата му. Компании за стрийминг и роялти: Компаниите за стрийминг и роялти не притежават самите мини. Вместо това те плащат на съществуващи мини за процент от приходите си (за договори за роялти) или правото да купуват злато от тях с отстъпка, което след това могат да продават на текущи пазарни цени (за договори за стрийминг). Борсово търгувани фондове (ETF) ): Златни ETF са обединени инвестиционни фондове, които държат колекция от златни активи, акции или физическо злато. Тези фондове се търгуват на борси точно като акции и проследяват ефективността на индексите на златните акции.

Заявете своя безплатен комплект за инвеститори тук, за да започнете да инвестирате в злато.

Плюсове и минуси на златните акции

Когато решавате дали златните акции са подходящи за вас, имайте предвид следните предимства и недостатъци.

Плюсове

Има много предимства от инвестирането в злато, включително диверсификация на портфейла , хеджиране срещу инфлация и защита от икономическа несигурност.

Въпреки че можете да се насладите на тези предимства с всякакъв вид инвестиция в злато, стойността на златните запаси не се основава единствено на цените на златото. Също така се основава на това как се представят златните компании, в които сте инвестирали. В резултат на това златните запаси предлагат потенциал за печалби над и отвъд всяко увеличение на цените на златото.

Освен това златото е актив, който винаги се търси. Използва се като валута, инвестиция и елемент в различни продукти, от бижута до електроника. Без значение какво прави икономиката, ще има пазар за злато.

А когато икономиката е нестабилна, златото е дори по-ценно. Това може да направи златните запаси интелигентен избор пред други акции, които могат да понесат значителни загуби въз основа на всичко - от икономически спадове до промени в настроенията на потребителите.

Накрая, някои златни запаси изплащат дивиденти, което може да ви осигури пасив поток от приходи, докато ги държите. Други инвестиции в злато, като например физическо злато, ви се изплащат само когато ги продадете.

Недостатъци

Златните запаси може да осигурят по-висока възвръщаемост от други инвестиции в злато, но носят и по-голям риск. Акциите са променлив актив, който е силно зависим от всичко - от геополитическо напрежение до проблеми, свързани с производството или лошо управление на компанията.

В резултат на това е от съществено значение да се проучат задълбочено финансовото здраве на компанията, нейният мениджърски екип и перспективите за растеж, преди закупуване на всякакви златни запаси.

Долната линия

Инвестирането в златни запаси може да бъде лесен начин да добавите злато към портфолиото си, като същевременно потенциално се наслаждавате на по-висока възвръщаемост, отколкото с други инвестиции в злато.

Въпреки това трябва да разбирате свързаните с това рискове, да проучите внимателно всички акции, които обмисляте, и да имате добре планирана инвестиционна стратегия, за да можете да вземете най-информираното решение. Финансов съветник може да ви помогне да създадете портфолио, което отговаря на вашите цели и толерантност към риск.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР