Инвеститорите в хотели по време на бума на строителстото в

...
Инвеститорите в хотели по време на бума на строителстото в
Коментари Харесай

Криза в бранша! Инвеститорите останаха излъгани! Продават над 60 хотела в Банско, 5 в Мелник, най-скъпият 4, 4млн. лв стои на пазара 3 години 

Инвеститорите в хотели по време на взрива на строителстото в Банско преди години останаха излъгани в прогнозите си. Щурото вложение на големи парични потоци в първокласни хотели в курортния град се оказа извънредно недалновидна инвестиция, защото не се сбъднаха прогнозите за положителни облаги, поради развиването на Банско като един от най-атрактивните зимни курортни в Европа.

На всяка крачка в града никнеха хотели, част от тях останаха недостроени, а други в никакъв случай не изпълниха потенциала си. Кредити, задушиха вложителите от България, Европа, Русия, които един по един обявяваха хотелите си за продажба. Справкасамо в един от уеб страниците за продажба на парцели в Банско за месец ноември демонстрира 63 предложения " продава " -

Сред тях са както фамилни дребни хотели, по този начин и огромни комплекси. Най-евтиният хотел е 160 000 евро, най-скъпият пък се предлага за 4. 4 милиона евро. забавното е, че този хотел бе разгласен за продажба през януари 2019 -та година, а през вчерашния ден в обявата му бе възобновена. Хотелският комплекс работи от преди 13 години.
Той е 5156 м2 разгърната застроена повърхност с 58 стаи и жилища със 125 кревати, ресторант, лоби бар, магазин, фризьорски салон, СПА център със закрит басейн. Цената на квадратен метър излиза към 830 евро. Някои от офертите са за над 1 милион евро, от тях две са за над 4 милиона евро, една е над 2 милиона евро и останалите са сред 1. 1 и 1. 4 милиона евро.

Малките фамилни хотели се продават на цени от 300 до 500 000 евро. Част от хотелите, оповестени за продажба в Банско се продават от арбитър реализатори, по искане на кредитори, поради неизплатени вноски по заемите. За страдание обаче покупко-продажби няма. В последните две години ползата към сходен жанр покупки понижа трайно, поради коронавирус рецесията, високата инфлация, и все по-малкото платежоспособни туристи, които идват в града.

Атрактивният град Мелник, който също стана част от еуфорията за изграждане на хотели също се огъна пред настоящата рецесия. Уникалното в цяла Европа градче, което постоянно е било прелъстителен център за туристи от целия свят, през днешния ден не се радва на сериозна посещаемост.

Големи хотели и фамилни къщи пустеят, а разноските са съществени. Затова 5 от първокласните хотели там оповестиха цени за продажба. Най-скъпият е ситуиран в центъра на града и цената му е 1 440 000 евро. Продава се към този момент втора година. Семеен хотел е оценен на 1 млн. евро,но мераклии за покупката му няма. Къщи за посетители с винарни, предопределени за винен туризъм се провадат на цени от към 200 до 350 000 евро. Прави усещане, че минимум хотели в уеб страниците за продажба са от Сандански, очевидно е, че санданчани към момента удържат на рецесията.
П. Костов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР