Инвеститорите са изнервени и от официалния протест на опозицията срещу

...
Инвеститорите са изнервени и от официалния протест на опозицията срещу
Коментари Харесай

Турските реформи се забавят заради повтарянето на изборите в Истанбул

Инвеститорите са изнервени и от формалния митинг на опозицията против резултатите от избирането на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Решението да бъдат повторени локалните избори в Истанбул изнерви вложителите в Турция, тъй като то може в допълнение да отсрочи икономическите промени. Усилието на ръководещите да задържат контрола над най-големия град в страната може да докара до още разноски за печелене на гласове, които се финансират посредством взимане на нови заеми.

Това споделя Reuters, като акцентира, че търпението на вложителите е подложено на тестване, до момента в който чакат държавното управление да приключи политиките си, довели до почналата предходната година рецесия с националната валута. През 2018 година тя се обезцени с 30%, а до момента през 2019 година изгуби още 16%.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След новината от понеделник, че ще има нови избори на 23 юни, турската лира поевтиня с 2.5%. Основната причина съгласно организацията са терзанията, че ще последват нови краткосрочни тласъци като понижаване на налозите и поддържане обменния курс на лирата с ограничения, които излизат скъпо.

" Повтарянето на изборите е отрицателно събитие, удължаващо интервала ан неустановеност ", разяснява за Reuters Едуард Паркър, ръководещ шеф за Турция във Fitch Ratings. Едва предходната седмица рейтинговата организация удостовери оценката си от Вътрешни войски за държавния дълг.

Волфганго Пикоили, президент на компанията за разбор на политическите опасности Teneo, е на сходно мнение: " И преди вероятностите за промени не бяха доста светли, само че с анулацията на кметските избори в Истанбул станаха мрачни. "

След загубата на Анкара и Истанбул финансовият министър Берат Албайрак разгласи първата фаза от проект за промени, включващ и подкрепяне с съвсем $5 милиарда на държавни банки, изпитващи проблеми с необслужвани отговорности. В енергетиката и строителството проблематичните заеми са за десетки милиарди долари, само че към този момент държавното управление дава малко детайлности какво счита да предприеме.

Албайрак анулира плануваното за четвъртък показване на това по какъв начин ще бъде ребалансирана стопанската система. Мнозина анализатори са разочаровани, че не се извършват обещанията за стимулиране на износа и отбрана независимостта на централната банка в напъните ѝ да намали инфлацията, достигаща съвсем 20%.

" В един миг започваш да се питаш дали в действителност няма да има серия от сходни разочарования. Защото може да има други вътрешнополитически проблеми и външнополитически въпроси, а доста са и рисковете в връзките със Съединени американски щати ", разяснява Паркър от Fitch Ratings. " Твърде доста сходни отстъпления може да доведат до струпване и в последна сметка всичко да им коства много скъпо. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР