Инвеститорите пренебрегнаха данните за възстановяващата се инфлация в САЩ, залагайки,

...
Инвеститорите пренебрегнаха данните за възстановяващата се инфлация в САЩ, залагайки,
Коментари Харесай

Борсите в Европа и САЩ закриха на зелено след горещите икономически новини

Инвеститорите подцениха данните за възстановяващата се инфлация в Съединени американски щати, залагайки, че мощното ползване и устойчивият пазар на труда ще поддържат позитивната динамичност при акциите.

Икономическите вести от през вчерашния ден демонстрираха, че потребителите в Съединени американски щати са похарчили повече от предстоящото през август, а доставчиците са изправени пред възходящи индустриално цени, до момента в който Европейската централна банка подвигна лихвените проценти до най-високото им равнище в историята си.

Трейдърите, обезпокоени, че упоритата инфлация може да подтикне Федералния запас да увеличи в допълнение лихвите, откриха облекчение в това, че тя се повишава поради разноските за гориво, защото централната банка на Съединени американски щати е склонна да пренебрегва променливите цени на храните и горивата, показва The Wall Street Journal.

Трейдърите залагат, че централната банка на Съединени американски щати няма да увеличи лихвените проценти на срещата идната седмица, само че въпреки всичко считат, че е допустимо още едно покачване с четвърт процентен пункт преди края на годината.

На този декор и трите съществени показателя в Съединени американски щати се повишиха.

S&P 500 добави 0,8%, като всичките му 11 бранша приключиха на зелено. Технологичният Nasdaq Composite също се увеличи – с 0,8%, а Dow Industrials завоюва 1%.

Днес фондовата борса в Токио също закри комерсиалната сесия с напредък, като главният показател Nikkei добави 1,10%, а по-широкият Topix се повиши с 0,95% - най-високото му равнище от юни 1990 година

В същото време доходността на облигациите на Съединени американски щати се увеличи със спада на цените им в отговор на по-горещите от предстоящото стопански данни. Доходността остава на едни от най-високите си равнища от финансовата рецесия от 2008 година насам, като тази на 10-годишните държавни бумаги приключи на 4,289% през вчерашния ден.

Акциите на Norwegian Cruise Lines и Carnival бяха измежду най-добре представилите се за деня, напредвайки надлежно с 5,7% и 4,1%, увеличавайки облагите си тази година. Повишаването на разноските за гориво може да удари облагите на круизните оператори, самолетните компании и другите транспортни компании, само че потребителите към момента пътуват. Акциите на онлайн туристическата компания Booking Holdings нарастнаха с 2,6%.

Акциите на компании с дребна капитализация и енергийните сдружения, нормално чувствителни към икономическия цикъл, също помогнаха за повишението на акциите в четвъртък. Marathon Oil се повиши с 2,9%, до момента в който показателят Russell 2000 се увеличи с 1,4%.

Акциите на английския дизайнер на чипове Arm Holdings затвориха на $63,59 след първичното обществено предложение на цена от $51 за акция, показвайки някои позитивни сигнали за IPO пазара и продължаващия звук към изкуствения разсъдък.

Акциите на производителя на електрически транспортни средства Tesla прибавиха 1,7% във вчерашната комерсиална сесия.

В Европа еврото падна до най-ниското си равнище от март, откакто ЕЦБ увеличи главния си лихвен % за десети следващ път, което евентуално ще бъде последното нарастване, както алармираха членове на банката.

Stoxx Europe 50 добави 1,6%, отбелязвайки най-хубавия си резултат от ноември 2022 г.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР