Инвеститорите от САЩ търсят в чужбина възможности

...
Версия на тази история се появи за първи път в
Коментари Харесай

Версия на тази история се появи за първи път в бюлетина на CNN Business'Before the Bell. Не сте абонат? Можете да се регистрирате . Можете да слушате аудио версия на бюлетина, като щракнете върху същата връзка.

Въпреки ръста на американските акции през тази година, някои инвеститори търсят възможности другаде.

Инвеститорите намалиха притежанията си във взаимни фондове за акции в САЩ и борсово търгувани фондове със 7 милиарда долара, като същевременно добавиха 56 милиарда долара към своите партньори извън САЩ тази година до 26 юли, според Goldman Sachs.

Това е въпреки това, което се очертава да бъде знаменателна година за американския фондов пазар - поне преди понижаването на кредитния рейтинг на САЩ тази седмица (повече за това по-долу).

Референтният индекс S&P 500 нарасна с около 18%, тласнат нагоре от вълнението от изкуствения интелект, силната икономика и оптимизма, че Федералният резерв е към края на своя цикъл на повишаване на лихвите.

Но някои инвеститори казват, че по-евтините оценки на акции извън САЩ, в сравнение с местните им партньори, примамват някои на Уолстрийт да търсят сделки в чужбина.

Индексът S&P 500 в момента се търгува при около 19,6 пъти над очакваната печалба, според FactSet. За сравнение, европейският индекс Stoxx 600 се търгува при 12,9 пъти над очакваните си печалби, индексът Hang Seng в Хонг Конг при 9,6 пъти и индексът Bovespa в Бразилия при 8,3 пъти очакваните печалби.

„Ако сте пропуснали първата половина от ралито на пазара на акции в САЩ, нещата са доста скъпи“, каза Адам Търнквист, главен технически стратег в LPL Financial.

Глобалните акции може да получат подкрепа от намаляващата стойност на зелените пари тази година. Опитите на Китай да възроди закъсалата си икономика също биха могли да осигурят добре дошъл тласък.

Международните акции са склонни да бъдат ориентирани към стойността през последното десетилетие, което означава, че са се търгували на сравнително ниски цени в сравнение с техните печалби и потенциал за растеж. За инвеститори, които разполагат с пари на американския пазар, където ралито е съсредоточено най-вече в акции на технологични компании, търсенето извън страната може да помогне за разширяване на техните портфейли.

Джими Лий, главен изпълнителен директор на The Wealth Consulting Group, казва, че е оптимистичен за световните акции, особено след като ралито на пазара продължава да се разширява от технологиите.

„Мисля, че капиталът може да продължи да тече в чужбина“, каза той.

И все пак историята не предвещава нищо добро за международните акции. Индексът MSCI All Country World ex USA, който проследява представянето на акциите с голяма и средна капитализация в развитите и нововъзникващите пазари, се представя по-слабо от S&P 500 за осем от последните 10 календарни години.

Тази тенденция, поне засега, е на път да продължи и тази година. Този индекс MSCI All Country World ex USA се повиши с приблизително 9% на база щатски долари, представяйки се по-слабо от S&P 500.

Fitch казва на CNN защо понижи рейтинга на Америка сега

Fitch Ratings защитава противоречивото си решение да понижи кредитния рейтинг на САЩ, като посочи планината от дългове на нацията.

„Цифрите говорят сами за себе си“, каза Ричард Франсис, водещ анализатор на държавните рейтинги на САЩ във Fitch, пред Мат Игън от CNN в интервю в сряда. Дългът на Америка съставлява 113% (и нараства) от нейната икономическа продукция, което Франсис нарече „очевидно доста тревожно“.

Франсис, който ръководи комисията, която реши да премахне перфектния кредитен рейтинг на Америка, изрази загриженост относно големите и нарастващи фискални дефицити и растящите разходи за финансиране на дълга на САЩ с нарастването на лихвените проценти.

Броени минути след понижаването на рейтинга на Fitch във вторник вечерта, Белият дом, Министерството на финансите и някои водещи икономисти осъдиха този ход. Министърът на финансите Джанет Йелън описа понижението като „произволно и базирано на остарели данни“, отбелязвайки напредъка в много от показателите, на които Fitch разчита.

Бившият икономически съветник на Обама Джейсън Фърман нарече понижаването на рейтинга „напълно абсурдно“, а известният икономист Лари Съмърс го описа като „странно и неподходящо“, отбелязвайки, че този ход идва точно когато икономиката на САЩ изглежда по-силна от очакваното.

В отговор Франсис каза, че Fitch базира решението на много по-широки сили от траекторията на икономиката през следващите няколко месеца.

Прочетете повече тук.

Какво казват експертите за понижаването на рейтинга на Fitch?

Fitch Ratings понижи във вторник своя рейтинг на дълга на САЩ от най-високия рейтинг AAA до AA+, позовавайки се на „постоянно влошаване на стандартите на управление“.

Доходността на 10-годишните и 30-годишните съкровищни ​​облигации в сряда се покачи до най-високите си нива от ноември 2022 г., докато акциите отбелязаха рязко разпродажба.

Ето какво казват някои експерти за понижаването на рейтинга на Fitch и какво означава това.

Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA: „Въпреки потенциалната краткосрочна мека корекция за акциите през предстоящия период, ние не виждаме 2023 г. като повторение на 2011 г., която се превърна в четиримесечна S&P 500 се отдръпна от 8% в шестмесечен срив от 19,4% след понижаването на дълга на S&P.“ Лорънс Гилъм, главен стратег за фиксирани доходи в LPL Financial: „Въпреки че не е непременно погрешно в оценката си, понижението на рейтинга вероятно няма да окаже влияние върху държавния дълг на САЩ или пазарите като цяло. САЩ остават безопасното убежище по време на пазарен стрес и понижението вероятно няма да промени това.“ Фавад Разакзада, пазарен анализатор в StoneX: „Като цяло, рисковете са изкривени надолу в краткосрочната перспектива. Тъй като някои инвеститори вероятно ще седят със скръстени ръце преди петъчните данни за заетостта в САЩ и печалбите от гигантите Apple и Amazon в четвъртък, може да видим, че корекцията ще стане малко по-голяма в светлината на понижаването на рейтинга на Fitch.“ Марк Дизард, главен инвестиционен стратег в PNC Asset Management Group: „Въпреки че това е забележително новинарско събитие, броят на работните места в петък вероятно бързо ще засенчи новините на Fitch, тъй като тези данни за труда ще имат по-широки последици за пътят напред по отношение на инфлационните очаквания, както и решенията за паричната политика на Федералния резерв (Фед).“ Хосе Торес, старши икономист в Interactive Brokers: „В близко бъдеще понижението вероятно ще повлияе на пазарите и лихвените проценти на маржа, но ако други рейтингови агенции последват примера, доходността на държавните облигации може да се повиши много повече значително, което би увеличило разходите за заеми за САЩ и корпорациите.
Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР