Инвеститорите, които тепърва ще строят жилищни сгради, трябва да осигуряват

...
Инвеститорите, които тепърва ще строят жилищни сгради, трябва да осигуряват
Коментари Харесай

Всяка нова кооперация с място за боклука

Инвеститорите, които занапред ще строят жилищни здания, би трябвало да обезпечават пространства за контейнери за боклук, както го вършат с гаражите и паркоместата. Това предлага шефът на " Чистота " Иван Стоянов в отчета до кмета на община Пловдив, който сега приготвя.

Съдовете, в които живеещите в кооперацията ще събират отпадъците, ще са самостоятелни и ще бъдат обезпечени от комуналните предприятия. Те ще ги извозват и дезинфекцират, както и сега. От живеещите в кооперациите ще се желае да пазят непорочност, изсипвайки боклука, и по-късно да заключват пространствата, с цел да не влизат клошари. Условието ще се слага пред вложителите още при проектирането на кооперациите. Такава процедура има в доста страни по света.

Авангардната концепция е зародила поради големия проблем с дефицит тук-там за контейнери в жилищните комплекси и изключително в регион " Южен ", който напълно се обслужва от общинското дружество. Почти пред всеки блок камари боклук се натрупат до казаните, тъй като те са претъпкани.

" Проблемът е сериозен и желае съответни ограничения. Районът се разраства, непрестанно се строят нови кооперации и къщи, изключително в жилищния комплекс " Южен ", " Остромила " и " Беломорски ", удостовери за " Марица " през вчерашния ден Иван Стоянов. По брой на популацията „ Южен ” изпреварва „ Централен ”. В същото време в " Централен " контейнерите са 1400 на брой, а в „ Южен ” са малко над 800. Необходими са още най-малко 400 огромни съда вид „ Бобър ”, смята шефът. И добавя, че незабавно поражда различен проблем - в „ Южен ” няма места, на които да се слагат спомагателни казани. Един от разновидностите е при новото строителство вложителите да поемат ангажимент за местата за боклук.

Мерките против замърсяването на междублоковите пространства не свършат дотук. Според Иван Стоянов е належащо за „ Южен ” да бъдат обезпечени в допълнение най-малко три сметовоза и повече служащи. Новите камиони, закупени от „ Чистота ”, се чакат до края на септември.

Разликата сред регионите е фрапантна. Боклукът на „ Централен ” се извозва сега от 12 сметовоза, а „ Южен ” - от 6. С новата доставка машините в Кючука ще станат девет. Работниците в „ Централен ” са съвсем двойно повече спрямо " Южен ". „ Налага се да метат два пъти по-големи площи, а са на минимална работна заплата.

Няма фрагменти

Обявили сме 30 вакантни места за чистачки, само че младите не желаят да идват при нас. Все повече от личния състав отпътува за Германия. Имаме работнички на 65 години, а една от метачките е 43-и набор ",обясни Иван Стоянов.

Шефът на " Чистота " е уверен, че ръчното метене би трябвало все по-усилено да се заменя с машинно. В Общинския съвет е взето решение за доставка на шест мултифункционални машини, само че те ще бъдат закупени в идващия мандат.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР