Инвазивните кардиолози на университетска болница Дева Мария“ за първи път

...
Инвазивните кардиолози на университетска болница Дева Мария“ за първи път
Коментари Харесай

Почти невъзможна операция на бедрена артерия даде шанс на Минко да ходи

Инвазивните кардиолози на университетска болница „ Дева Мария “ за първи път в Бургас използваха нов способ за отпушване на калциран кръвоносен съд

За първи път в Бургас инвазивните кардиолози на университетска болница „ Дева Мария “ отпушиха бедрена артерия по нов за България способ. В съдействие с екип от УМБАЛСМ „ Пирогов “ бе приложена техника с двоен достъп, с цел да бъде отстранена мощно калцирана плака на кръвоносния съд, неподлежаща на лекуване по общоприетия способ. Днес обаче няма да си приказваме за здравната част на интервенцията, а за чисто човешката- такава, каквато е през очите на пациента и лекуващите го лекари. 63-годишният Минко идва в университетска болница „ Дева Мария “ по рекомендация на непосредствен.

„ Един мой другар от Приморско ми предложи доктор Контева, той бил доста удовлетворен от нея. Записах си час за обзор още преди да сме довършили кафето. “ стартира описа си Минко. Оплакванията му са от години- доста мощни болки в единия крайник и неспособност да върви дълготрайно време. „ Кракът ме болеше доста. Например, в случай че направя 500 крачки, би трябвало да спра да умря. Ходил съм на доста лекари и множеството ми споделиха да спирам и да почивам, тъй като другояче кръвоносните съдове се натоварват и страдат. С времето почивката почна да се усилва, а болките станаха страшни. Работата ми е обвързвана с ресторантьорския бизнес и през сезона се товаря доста, по тази причина и след края на сезона потърсих решение на казуса. “.

Това не е първият път, в който Минко търси помощ за казуса си. Преди година постъпва в друга известна болница, само че инвазивните кардиолози не съумяват да се оправят със случая.

„ Казаха ми, че запушването е станало като цимент и не може да се извърши тази операция. Това било неповторим случай и не можело да се пробие. Според тях, трябвало да карам по този начин една- две години с медикаменти срещу болки и по-късно да дойда на интервенция, която била доста комплицирана. “
  63-годишният Минко от Приморско към този момент върви умерено
след съвсем невъзможна интервенция на бедрена артерия
След прегледа от доктор Мариана Контева, заключението от първата болница се потвърждава- артерията на крайници е доста запушена и общоприетият достъп, по който нормално се работи, не е използван. За шанс на пациента, секторът по инвазивна кардиология в университетска болница „ Дева Мария “ работи в близко съдействие с Отделението по инвазивна кардиология на УМБАЛСМ „ Пирогов “, където попадат всички характерни случаи в България. За началника на отделението в софийската болница- инвазивния кардиолог доктор Иван Мартинов- методът, който е относително нов в медицината, към този момент е рутина. Той приема да направи миниинвазивната интервенция в Бургас, с цел да го показа пред сътрудниците си.

„ Пациентът бе вярно оценен от доктор Мариана Контева като характерен случай, поради запушената бедрена артерия със мощно калцирана плака. Най-вероятно запушването е доста остаряло, до момента в който стане невероятно за лечение със общоприет достъп. Нашият метод бе от артерия в долната част на крайници, под коляното, по противоположен път- по този начин успяхме да премахнем плаката. Това е относително нов способ в медицината, който към този момент е рутиниран в „ Пирогов “, защото при нас идват най-сложните случаи в България. Ние имаме опция за избор на тактичност, на консуматив и прочие. При нас успеваемостта е над 96% или на практика всички хора, които имат проблем, могат да бъдат оперирани по този метод. При стандартните способи успеваемостта е 75%. Тук ще си разреша да дам отлична оценка на зареждането в университетска болница „ Дева Мария “, тъй като без нужните материали няма по какъв начин да се случи нищо.„ споделя доктор Мартинов.

„ За да отпушим артерията, направихме двоен достъп- от горната страна и изпод под коляното, срещнахме двата лидера. Този способ е доста по-труден, само че съумява да избави крайника в случаи като този. “ изясни пък технологията доктор Контева. Д-р Иван Мартинов обясни, че повода за казуса е атеросклерозата- едно извънредно подло заболяване.

„ Когато атеросклерозата е засегнала и краката, значи, че е публикувана в цялото тяло. Болестта първо визира сърцето, след това мозъчните съдове и чак след време, даже десетилетия, визира и крайниците. Основно страдат пушачи и диабетици. Когато са наранени крайниците, към този момент се приема, че е последна фаза на заболяването. Прогнозата е неприятна, последователно се стига до ампутация, а смъртността след ампутация в период от две години е 80%. “

Болка в прасеца при вървене е главен признак на атеросклерозата. Симптом е и появяването на рани по пръстите или стъпалото на крайници, които не зарастват. Задължително е първо да се изследват краката с ехограф, с цел да се откри има ли задръстване на някоя артерия- аортата до пръстите на крайници може да се запуши по целия път и даже на няколко места. Тогава кръвта върви по обиколни пътища и не са задоволителни за кръвоснабдяването. Недостатъчното кръвоснабдяване предизвиква болките при вървене, които могат да стигнат до сериозна исхемия- тогава се появяват болки неподвижен, появяват се рани и последователно се стига до ампутации. За шанс и на пациенти, и на лекари, употребяваната методика за лекуване към този момент е достатъчо развита и с нея може сходен процес да бъде отсрочен с години.

„ Аз имам пациенти над 5 години, които наблюдавам и са добре. Да, случва се от време на време да се прави втора намеса, защото по една или друга причина тези пациенти не съблюдават лечението и препоръките, не престават да пушат. Това форсира запушването. И въпреки всичко най-малко в 5- годишен интервал може да се управлява тази болест. Мисля, че всички сме съгласни, че даже и да се наложи нова намеса, даже не може да бъде на един кантар с ампутацията. “ В умозаключение сподели доктор Мартинов. Клиниката по кардиология на университетска болница „ Дева Мария “ е в партньорство с най- огромните имена в българската кардиология, като това прави допустимо внедряването на всички новаторски техники за лекуване в най-кратки периоди. В университетска болница „ Дева Мария “ се прави лекуване и следене на кардиологични пациенти с висока степен на трудност. Кардиолозите от университетска болница „ Дева Мария “ правят прегледи след непокътнат час на тел. 056 89 62 62.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР