Инцидент е станал с иранския президентски хеликоптер и има неяснота

...
Инцидент е станал с иранския президентски хеликоптер и има неяснота
Коментари Харесай

Инцидент с хеликоптера на иранския президент, той е в неизвестност

Инцидент е станал с иранския президентски хеликоптер и има неизясненост по отношение на ориста на иранския президент Ебрахим Раиси, оповестяват ирански медии, представени от Франс прес.

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди удостовери за националната телевизия на Иран, че един от хеликоперите от кортежа, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси е имал „ твърдо кацане “, оповестява иранската организация Мехр.

" Различни избавителни групи се придвижват към мястото на случая, само че поради мъглата и неприятното време, може да им отнеме време да доближат региона “, споделя Вахиди, само че добавя, че работата на съответните екипи е под надзор. Екипите са открили контакт с придружители на президента. Той напомни, че регионът, в който е станал случая е планински и изрази вяра, че скоро избавителните екипи ще стигнат до там и ще дават повече информация.

Местни медии оповестяват за пороен дъжд в окръг Варзахан, където е станал случаят.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан - аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, пренасящ президента.
Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец разгласи изпращането на 20 избавителни екипа в региона с случая с хеликоптера, пренасящ конвоя на президента.

Ирак предложи помощ в издирвателните интервенции след случая с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, съобщи Ройтерс, като се базира на известие на иракското държавно управление. Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други способени органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат подпомагане.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък съобщи, че се моли за Раиси и сподели, че е надълбоко покъртен от новината за случая с хеликоптера, станал малко откакто двамата водачи са се видели за откриването на язовирна дига.

Алиев предложи на Иран цялата нужна помощ в издирвателната интервенция.

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан през днешния ден сутринта, с цел да открие язовир. На церемонията участва и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете народи построяват на река Арас. Посещението пристигна макар охладнелите връзки сред двете страни, в това число поради нападението посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 година и дипломатическите връзки на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация преглежда като собствен главен зложелател в района, напомня Асошиейтед прес.

Иран разполага с разнообразни модели хеликоптери, само че интернационалните наказания затрудняват приемането на части за тях. Неговият боен въздушен флот също значително датира отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е управлявал правосъдната система на страната. Раиси се счита за счита за протеже на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори допускат, че той може да размени 85-годишния водач след гибелта му или отдръпването му от тази роля. Раиси завоюва президентските избори в Иран през 2021 година при гласоподаване с най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република.

Президентът на Иран е глобен от Съединени американски щати частично поради присъединяване му в всеобщата екзекуция на хиляди политически пандизчии през 1988 година в края на кървавата война сред Иран и Ирак. При Раиси Иран в този момент обогатява уран до равнища, близки до оръжейните, и попречва интернационалните инспекции на нуклеарните си обекти.Иран въоръжи Русия във войната й против Украйна, както и стартира солидна офанзива с дронове и ракети против Израел на фона на войната му против „ Хамас “ в линията Газа. Той също по този начин продължава да въоръжава прокси групи в Близкия изток, като йеменските бунтовници хуси и ливанската група „ Хизбула “.

Агениция ИРНА по-късно заяви, че Раиси, както и министърът на външните работи на Иран Хосеин Амир Абдолахиан са били измежду пасажерите на хеликоптера. Раиси посети през днешния ден провинция Източен Азербайджан, където откри язовирна стена дружно с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирната стена е на границата на двете страни.

Държавната телевизия на Иран показва, че гъста мъгла прави издирването на машината мъчно в този планински регион, съобщи Франс прес. Раиси е пътувал с ескорт от три хеликоптера, добавя Ройтерс, като се базира също на иранската държавна телевизия.

А иранската организация ФАРС прикани иранците да се молят за техния водач, добавя Ройтерс.

Раиси, който е на 63 години, е президент на Ислямската република от юни 2021 г.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР