Интервюирахме ексклузивно Дария Платонова Дугина, философ, завършила Московския държавен университет,

...
Интервюирахме ексклузивно Дария Платонова Дугина, философ, завършила Московския държавен университет,
Коментари Харесай

Дария Дугина: Антиглобалистите са бъдещето на Европа, елитите на ЕС са миналото

Интервюирахме извънредно Дария Платонова Дугина, мъдрец, приключила Московския държавен университет, специализирала неоплатонизъм, кадърен политически коментатор и щерка на професор Александър Дугин. Интервюто в оригинал е двуезично (италиански и руски), с цел да бъде публикувано и измежду рускоезичната аудитория.

- Дария, първо благодаря, че одобри изявлението ни. Постоянно изменящата се геополитическа обстановка се обръща към нов многополюсен международен ред, който е в контрастност с новия глобалистки международен ред, на Великото нулиране, на финансовите олигархии и скритата власт. Русия сега е страната, която води „ конфликта на цивилизациите “: каква е ролята на Европа съгласно вас?

Европа е полесражение на два светогледа – глобалистки и антиглобалистки. Това към този момент е явно във всички страни. Президентските избори във Франция се организираха неотдавна и като ги проучваме ясно можем да забележим съществуването на два блока – единият съставлява народа, а другият транснационалните елити. Льо Пен и с нея и Меланшон бяха антиглобалистки в стратегиите си, главната цел на акциите им беше да усилят покупателната дарба на французите и да укрепят суверенитета на френската страна (това до известна степен може да се назова голистка тактика в тази ситуация на Льо Пен и позиция на необвързана страна в тази ситуация на Меланшон).

Днес Европа е политическо поле, подчинено на диктатурата на американската надмощие. За страдание европейските елити сляпо следват заповедите на Съединени американски щати. Но рецесията, която към този момент има огромно влияние върху Европа, демонстрира задоволително отрицателните последствия от тези политики - и то единствено от икономическа страна.

Пред очите ни се появяват доста знаци, гласове и политически прояви на различния метод – в Европа има сили, които желаят многополярност. Това са антиглобалистките придвижвания. Те са бъдещето на Европа, глобализмът и елитите на Европейски Съюз са неговото минало.

Всичко сочи към „ упадъка на Европа “ – възходящата робия също беше изтъкната от Шпенглер като основна характерност на края на „ културата “, както и технократичните държавни управления и господството на парите като полезност. Елитите на Европейски Съюз водят поредна политика на заличаване на европейските страни.

Трябва обаче да се има поради съпротивата, която съществува от страна на народите – съпротивата против гибелта на личните им култури. Тя към момента има да се покаже.

- В Италия хората пееха хвалебствията за Русия и Путин до преди няколко месеца; през днешния ден огромна част от популацията застана на страната на НАТО и сочи с пръст Москва. Дезинформацията и необятно публикуваното незнание в политическите науки доведоха до обезпокоителен и рисков климат на идеологическа ненавист. И въпреки всичко Италия е седалище на Първия Рим, тя е източник на изкуство, философия, просвета и хубост от епохи, само че наподобява е задрямала и е не запомнила личния си генезис и великолепие. Как мислите, че може да се реализира пробуждането на курсивния логос и връщане към величието на този народ?

- На първо място, считам, че е належащо да се осъзнае, че медийната пропагандна система има за цел да ускори американското въздействие на европейския континент. За това, апропо, постоянно се приказва в Италия. Много е значимо да се разбере, че през днешния ден режимът в Киев е цитадела на деструктивна глобалистка идеология с хрумвания за ксенофобия, радикална ненавист и робия.

Много хора в Италия, само че по-общо в целия европейски континент, не гледат благосклонно на Русия, макар че са срещу НАТО и американския империализъм. Има разбиране за риска от прекосяване от послушание на една империя към друга. Какво мислиш за това?

Разбира се, това е огромен риск. Има обаче разнообразни нюанси на утвърждение. Човек може да не утвърждава специфичната военна интервенция на Руската федерация, само че да се въздържа от доставка на оръжие на Киев. Това също е позиция.

Европа има цялостното право да бъде „ неутрална “; геополитически това е самостоятелен полюс, който не принадлежи нито на морската цивилизация, нито на тази на сушата. Този промеждутъчен статус допуска известна индиферентност.

Днес процесите, които виждаме, са покоряване на страните от Европейски Съюз на волята на Съединени американски щати, т.е. тотално послушание на нормите и императивите на морската цивилизация. Това е империализъм 2.0 и минава през културата.

Грамши беше доста прецизен, като сподели, че в актуалния свят завземането на властта става посредством културата. Който управлява културата (както и медиите), управлява страната политически и стопански. Днес културата в Европа за жалост е следена от проамерикански структури.

Вие сте специалист и имате пристрастеност към френската философия и политика. Франция, както всички знаем, е една от най-силните народи в Европейския съюз и играе основна роля в връзките с Русия и отвън нея. Какви сюжети предвиждате от идните президентски избори във Франция? Как биха се трансформирали връзките на Европейски Съюз с Русия, в случай че Макрон беше изгубил?

Президентските избори демонстрираха, че глобалистките структури са създали всичко, с цел да запазят своето протеже Еманюел Макрон, който съставлява ползите на международния финансов капитал. Неговият наставник, френският икономист Жак Атали, написа за значимостта на глобализацията и основаването на „ нов номадски хайлайф “, изцяло откъснат от националните си корени. В подобен свят всички разлики сред култури, нации, обичаи и всичко стават универсални. Такъв дневен ред е опасност за множеството европейски идентичности.

Въпреки антинародната политика на петгодишния проект на Макрон, целият механизъм на глобалистката система беше ориентиран към изкуствено продължение на мандата му. Трябва да се означи, че обстановката е революционна: отпред на страната има претендент, който няма поддръжката на болшинството от популацията. Може да се назова нихилист, тъй като успеха му е напълно негативна.

Дори два дни преди втория тур на изборите Макрон разгласи, че Франция е изпратила в Киев самоходни артилерийски установки и противотанкови ракетни системи. От утешение Макрон мина към дейна поддръжка на режима в Киев.

В телефонен диалог на 30 април 2022 година Макрон разиска със Зеленски проектите за френска поддръжка за Украйна и сподели, че ще усили военната поддръжка за Киев.

Ако Марин Льо Пен беше съумяла да пристигна на власт, обстановката щеше да се промени радикално. Тя е неприкрит критик на НАТО по отношение на украинския спор. Позицията й има антиглобалистка основа. Ако тя беше спечелила, Франция можеше да се трансформира в страна, с която Русия може да води разговор.

Тя неведнъж е заявявала, че Франция страда от наложените антируски наказания, наричайки ги „ харакири “ за страната. За страдание в този момент Франция стана пленник на ползите на глобалистките елити.

Като финален въпрос, от геополитиката се обръщаме към философията. Кои са обичаните ви философи? И кои мислители съгласно вас би трябвало да бъдат преоткрити в този исторически миг, с цел да си сътрудничат в огромното събуждане, което се случва?

Според мен е безусловно належащо да се познават творбите на Платон и неоплатониците, това са фундаментални създатели, които с изключение на всичко друго могат да ни дадат улики за събитията, които се случват през днешния ден. В платонизма главната концепция е тази за йерархията, която се демонстрира както в душата (трите начала на душата), по този начин и в страната.

Когато се сменят редът и йерархията, материалното - сластното начало става водещо, справедливостта напуща душата и страната, стартира царуване на робия (това, което виждаме на Запад днес).

Също по този начин е от решаващо значение да се позоваваме на писанията на Грамши – и на неговите хрумвания за „ надмощие “ – това е значимо за разказване на процеса на покоряване на европейското пространство на глобализма. Основната борба през днешния ден е не толкоз военна, колкото културна. Ето за какво е от решаващо значение да се разбере новата задача на културата, която носи семантиката на цивилизацията.

В Европа просвета, която се популяризира епидемиологично, е културата на глобализма (можем да отличим разнообразни трендове – киборгизация на изкуството, въодушевление от обектно-ориентирани онтологии и доста други).

Бодрияр с неговата концепция за гибелта в съвременността е по-актуален от всеки път, съгласно мен. Накратко, той отбелязва, че актуалното общество се стреми да отстрани гибелта. Премахвайки това отказване на гибелта, гибелта залива всичко, подчинява всички процеси.

Ако проучваме, да вземем за пример, френската политика от позиция на танатологията, тогава това съвременно отношение с „ отказване на смъртта” може да се види във фигурата на Макрон.

Фокусът му върху виртуалността (предизборна стая в играта Meinkraft), апелът му към бъдещето (а не миналото), биохакерството му в услуга на неговите идеологически ментори (Бернар-Анри Леви) са доказателство за идеологията на опитващ се да преодолее гибелта, което в действителност е заложено в идеологията на самия глобализъм.

Ако се опитаме да се обърнем към екзистенциалния разбор, считам, че е извънредно значимо да следваме философията на Хайдегер, който брилянтно разказва опита от конфликта на индивида с Битието. Опитът от война и спор е опция за индивида да види „ достоверното “, опция да стигне до неговата „ свещена “ основа.

Превод: СМ

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, като опция срещу блокиране във Facebook:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР