Интервю за Радио Фокус с инж. Веселин Тодоров – секторен

...
Интервю за Радио Фокус с инж. Веселин Тодоров – секторен
Коментари Харесай

Инж. Веселин Тодоров: Възобновяеми енергийни източници вече става пълна професия у нас

Интервю за Радио " Фокус " с инж. Веселин Тодоров – секторен съвет " Електротехника и енергетика " към план " Модернизиране на професионалното обучение и образование ", ръководител и основател на Сдружение Соларна Академия България.

Здравейте, скъпи слушатели. Днес в рубриката “Образованието на фокус " се веселя да посрещна инж. Веселин Тодоров, който е член на Секторния съвет “Електротехника и енергетика " към план “Модернизиране на професионалното обучение и образование ", който е финансиран от стратегия “Образование 2021-2027 ", съфинансирана от Европейския съюз. Той е и ръководител и основател на Сдружение “Соларна Академия България ". Веселин, здравейте. Добре пристигнал.

Здравейте, добре заварили. Здравейте и на вашите слушатели.

Днес ще сложим фокуса върху въглеродната неутрална стопанска система, която е част от дълготрайната тактика както на Европейския съюз, по този начин и на България. Акцентът е върху широкоспектърните специалности, които обгръщат освен новите технологии, само че и трендовете на пазара на труда. С какво е характерен секторът за възобновимите енергийни източници и какви специалности е належащо да участват и в просветителната система?

Спецификата на бранш “Възобновяеми енергийни източници " (ВЕИ) е такава, че той е нов като цяло за образованието, както и за нас в обществото. И в тази връзка, специалностите, които са в бранш “Възобновяеми енергийни източници ", и изобщо дръзвам да кажа и значително в енергетиката, са безусловно нови и следва да бъдат урегулирани по един или различен метод, тъй че ние да подсигуряваме, че хората, които ще създадат енергийния преход и зеления преход в България, ще бъдат обучение на задоволително положително равнище и ще бъдат квалифицирани на задоволително положително равнище по този начин, че да извършат един резистентен преход в нашата страна.

Всъщност има ли специалности, които все още са тези, които основават фрагментите, нужни за бранша?

Към момента във връзка с основаване на фрагменти в бранш “Възобновяеми енергийни източници " е много мъчно в България, защото досега и все още компетентност “Възобновяеми енергийни източници " е част от специалност, не е обособена специалност, което съгласно нас, Сдружение “Соларна Академия България ", е по този начин малко незаслужено, в случай че мога да кажа, тй като във “Възобновяеми енергийни източници " попадат доста разнообразни технологии, които имат своите специфики, и сами по себе си като част от специалност е мъчно да се изучат в подробност, и още повече да чакаме експертите, които излязат по-късно образование, да имат нужната подготовка, че да работят по планове, които са с дълготрайна визия.

Да, несъмнено е належащо да се подхващат промени. Какви са най-важните, незабавни и неотложни?

Първото нещо, което и по този начин и ние настоявахме в секторните препоръки е точно отделянето на компетентност “Възобновяеми енергийни източници " като обособена специалност, която да бъде по-всеобхватна. Ние се радваме, че сътрудниците от секторния съвет се съгласиха това да се случи. Но един доста огромен проблем, който виждаме, е, че длъжностите по Национална подредба на специалностите и длъжностите не дават отговор на това, което се чака когато запишете и надлежно решите да кандидатствате за работа в бранш “Възобновяеми енергийни източници ". Тоест, ние в самия лист имаме остарели длъжности, които е належащо да бъдат реформирани и да се вкарат новите длъжности като наклонност.

Да, в действителност една смяна в Националната подредба на специалностите е належаща?

Точно по този начин.

Да споменем кои са специалностите, които е значимо да се появят в Националната подредба на специалностите по този начин, че да отговорят на това, което секторът ВЕИ има като нужда все още?

Като цяло, като прибавим и обстоятелството, че преди професията “Възобновяеми енергийни източници " беше част от специалност, напълно отначало ние вкарваме “Възобновяеми енергийни източници " към този момент като цялостна специалност, и това е оригиналност и е значимо, че този преход ще бъде изработен. От друга страна, при самия разбор и при по този начин да се каже картографирането на специалностите с длъжностите по Националния класификатор на длъжностите и специалностите открихме, че на практика няма специалности, които са дефинирани в Националния класификатор, които да дават отговор на новата компетентност, или в случай че има такива, то те са няколко на брой. Разбира се това нещо би трябвало да бъде реформирано също, тъй като извънредно значимо е тези секторни препоръки, откакто се вършат, те да обгръщат един по-голям, необятен набор на промени, и надлежно тези промени да бъдат докарани до край, а не просто да реформираме отчасти  образователната система, само че тя чисто административно да не дава отговор на нещата, които са в администрацията във връзка с назначението на чиновници. Иначе нови специалности, които е редно да се появят, свързани с възобновимите енергийни източници, са точно “Енергиен мениджмънт " и то по-специално ориентиран към възобновимите енергийни източници, ръководството на възобновимите енергийни източници. Също по този начин, “Соларни експерти ", “Проектанти на слънчево съоръжение ", също по този начин “Инсталатори на слънчева техника ", както и “Техник на вятърни турбини ", “Техник на геотермална техника " и всички изходящи от тях специалности. Хубавото е, че не е належащо ние да откриваме топлата вода, към този момент на Запад има дефинирани много специалности, и длъжности, и специалности, които дават отговор на трендовете и нововъведенията. Единственото належащо е ние да се поучим от образеца на Запад и надлежно да ги внедрим в нашата и просветителна система, и административна система във връзка с Класификатора на специалностите.

Да, тези специалности все още ги извършват хора, които допускам, че в хода на своята работа научават за тези специфики?

Да, тъкмо по този начин. В интерес на истината в този момент, откакто имаме обособена специалност “Възобновяеми енергийни източници ", това ще даде опция да имаме и подспециалности, като “Вятърни възобновими енергийни източници ", като “Фотоволтаични съоръжения ", надлежно геотермални, водородни и така нататък, което от своя страна ще дефинира напълно нови длъжности за назначение във компаниите и при работодателите.

Което е доста значимо за развиването на този бранш и бързината, с която е належащо да използваме благоприятни условия. Има и доста европейски планове, които бихме могли да осъществяваме, само че сякаш няма толкоз кадрови капацитет тук.

Кадровият капацитет като във всеки един бранш е комплициран в България, да се изразя по този начин. Но концепцията е, че при нас в бранш “Възобновяеми енергийни източници ", той се добавя сложността му освен от неналичието на подобен кадрови капацитет, само че и от неналичието на вярно образования капацитет, и надлежно хората, които имат визия от това какво вършат в действителност. И до момента в който да кажем примерно в Шивашкия бранш, там имаме обичаи в образование и така нататък, то във  ВЕИ бранша ние към момента нямаме образователни стратегии, които да са толкоз новаторско заложени вътре, тъй че ние да можем да получим кадър, след 5 години които да знае действително какво прави.

Модернизиране на професионалното обучение и образование ще бъде на фокус и в идващите минути. Кои са главните образователни заведения, които в действителност все още способстват за това да има фрагменти на пазара?

В момента за жалост единствено на пръстите на едната ръка се броят образователните заведения, които оферират благоприятни условия за образование в бранш “Възобновяеми енергийни източници ". Наблюдава се по този начин един може би един лек отлив, защото съгласно наши разбори и статистика спрямо 2019-2020 година учебните заведения понижават, които оферират подобен вид образование. И повода тук може би е неналичието на задоволително осведоменост от страна на родители, от страна на възпитаници, които да бъдат ангажирани към и енергийния преход, и към образованието във възобновими енергийни източници. И тук бих желал да кажа на слушателите ви, надлежно на родителите, които слушат програмата, че точно бранш “Възобновяеми енергийни източници " е бъдещето, което подсигурява в идващите 10-15 години едни нелоши приходи във връзка с работна заплата, във връзка с специализация. Така че това, инженерните специалности като цяло, и тези характерно във възобновимите енергийни източници, ще бъдат водещи в нашата зелена стопанска система, която е политика освен на България, само че и на цяла Европа, и целия свят. По отношение на други проблеми бих желал де определям, че е доста значимо да се обърне внимание на професионалното обучение, и то на Центровете за професионално обучение, защото те са един бърз проводник и катализатор в кратковременен проект за образуването на фрагменти в бранш ВЕИ. Но това, което е извънредно значимо Министерство на образованието да обърне внимание, както и Националната организация за професионално образование и обучение, е точно контрола и надлежно образователните проекти, които би трябвало да бъдат доста мощно и доста незабавно реформирани, защото значително те не дават отговор на новаторския бранш, на нововъведенията, които се ползват в бранша, и надлежно това крие риск от стартирането на пазара на фрагменти, които още веднъж са неподготвени, и надлежно крие риск и за сигурността на оборудванията, които се построяват.

Така е в действителност. И е значимо още от ранна възраст децата, които имат интерес да се образоват в тези специалности, да получат опцията, тъй като е значимо да бъдем в крайник с бъдещето. И е хубаво, че планът за модернизиране на професионалното обучение слага акцент върху това най-малкото да се случи в действителност класифицирането на специалност “Възобновяеми енергийни източници ".

Точно по този начин. И във ваша поддръжка бих желал да прибавя, че ние извънредно доста поддържаме това професионалното обучение да върви ръка за ръка с практиката. И заради тази причина сме радетели големи на така наречен дуална форма на образование. Ние имаме вяра, че дуалната форма на образование би трябвало да влезе в най-ранна детска възраст, след 9.-10. клас, когато към този момент учениците са придобили базовите знания по специалността и по специалността, и е редно да влязат в работни развой, защото би трябвало да се учат най-малкото на работни привички, да се допират до технологиите и надлежно да се приобщават от ден на ден и повече към опциите за реализация. Защото правейки допустимо един възпитаник по-рано да навлзе в работния развой, той към този момент в небосвод 12. клас ще има опция да се ориентира дали би трябвало да тръгне към висшето обучение или надлежно да остане като експерт в региона, в която работи.

Д-р инж. Веселин Тодоров. Много ви благодаря за този диалог. Разговор с продължение ще бъде.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР