Интервю с водачът на листата на БСП за България в

...
Интервю с водачът на листата на БСП за България в
Коментари Харесай

Вяра Емилова, БСП: Трябва работещо правителство с фокус към хората

Интервю с лидерът на листата на Българска социалистическа партия за България в Ловеч Вяра Емилова
- Г-жо Емилова, удовлетворена ли сте от хода на предизборната акция?
Впечатленията ми от срещите с хората в цялата област са извънредно положителни: хората ни благодарят за достиженията в обществената сфера. Когато Българска социалистическа партия влезе във властта нашето желание е ние да надградим постигнатото, с цел да увеличим съответно приходите на хората и да създадем България постоянна и обществена страна. Държава, която се грижи за жителите си, а освен за обособени групи от тях.
- Подписахте писмо дружно с други водачи на „ Българска социалистическа партия за България ” до Министерство на вътрешните работи по отношение на секване на пазаруването на гласове.
Смятам, че пазаруването на гласове изкривява до прекаленост освен резултатите от изборите, само че и отношението на българите към този развой. Когато това става измежду бял ден пред очите на хората, това ги обезверява и стартират да гледат на изборите като на една голяма имитация. В резултат изборната интензивност пада до сериозни равнища и по-голяма част от жителите остават без политическо посланичество. Това е огромен недостатък на българският политически развой и служебното държавно управление е призвано да вземе съответни ограничения, с цел да обезпечи почтени и транспарантни избори. Министерство на вътрешните работи и регионалните му дирекции познават задоволително добре брокерите и биха могли да осуетят пазаруването на гласове. Призоваваме ги да си свършат работата.
- Българска социалистическа партия предлага 10 ограничения за първите 100 дни от ръководството. Кои от тях считате за собствен персонален приоритет?
Безспорно преодоляването на цените на силата и общата инфлация са измежду най-важните от тях. Хората няма да могат да посрещнат умерено зимата, в случай че не се постави таван на цените на енергоносителите. Цените на тока, горивата и газа, дружно с превоза, влизат в себестойността на всеки артикул или услуга и от извънредно значимо значение е техните стойности да са търпими за битовите консуматори и бизнеса. Това основава предвидимост за бизнес планирането и способства за стабилността на стопанската система. 
Преди няколко дни стана ясно, че Европейска комисия удостоверява ограниченията, препоръчани от Българска социалистическа партия, и една от тях е таван на цените. Но тази мярка би трябвало да се съпътства с интензивен надзор на търговията, с цел да се избегне спекулата и да не се основат изкуствени дефицити на стоките от първа нужда и внезапно повишаване на цените. Припомням още и мярката на Българска социалистическа партия за 0% Данък добавена стойност за хляба, което задържа цената на хляба.
Освен това, учебните заведения, читалищата и лечебните заведения не могат да бъдат на свободния пазар на ток. Те са на прехрана на общините и не са стопански субекти. Създадоха се големи проблеми с недомислията на ГЕРБ, които с лека ръка ги „ уредиха ” да купуват безценен и прескъп ток. Една от нашите първи задания е да отидат на контролирания пазар на ток.
Същевременно би трябвало да помислим и за бизнеса, с цел да няма банкрути и хора, оставени без работа. Предлагаме компенсацията на бизнеса за скъпия ток да продължи. Средствата ще дойдат от свръхпечалбите на енергийните сдружения, т.е. при тези, от които са взети. И още. Смятаме, че не е заслужено да се изземат свръхпечалбите единствено от държавните сдружения. Тази мярка би трябвало да визира и частната енергетика.
Също по този начин предлагаме и стратегия за обезщетения на цената на газа, както направихме с тока. Осигуряване на евтини и обезпечени доставка на газ, в това число и възобновяване на договарянията с “Газпром “.
- Какви съответни ограничения има в програмата на Българска социалистическа партия за хората?
Индексацията на приходите е различен огромен приоритет на Българска социалистическа партия. Става въпрос освен за пенсиите, само че и на другите уязвими групи от популацията. Успяхме да изплатиме на повече от 260 000 семейства целева помощ за отопление през зимния сезон 2021/2022. Увеличихме месечната финансова поддръжка за хората с увреждания. Повишихме средствата за даване на персонална помощ с 223,5 млн. лева Увеличихме парите за поддръжка на хората с увреждания с над 280 млн. лева
Например, младите са главен фокус на нашите обществени политики. Направихме детските ясли и градини безвъзмездни от 1 април т.г. Смятаме да надградим тази мярка, като създадем и безвъзмездни учебниците до 12 клас. Лекарствата за деца до 14 година също ще станат безвъзмездни. Предвиждаме и нулев налог от труда до 26-годишна възраст. А за хората, които имат репродуктивни проблеми, само че желаят деца, ще създадем и инвитро процедурите безвъзмездни.
Като първа стъпка за въвеждане на напредничав налог предвиждаме да се вкара необлагаем най-малко. Предлагаме също от 1 януари 2023 година минималната работна заплата да се дефинира по нов механизъм и цената й би трябвало да стане към 50% от междинната заплата.
- Ще има ли преизчисление на пенсиите от 1 октомври?
Да, ще има. Това е признато с актуализацията на бюджета и там има разчетени средства за тях. Мярката визира над 700 000 „ остарели ” пенсии, които ще получат към 15% увеличени. Така вършим сериозна крачка към „ доближаването ” на размера на приходите на възрастните хора. Средната пенсия ще стане към 710 лева
Tова, което обещахме на българските жители и на нашите гласоподаватели, на 80% e осъществено и с чисто лице се явяваме пред хората. Сега нашият фокус е най-вече постоянна стопанска система и повече обществени ограничения за българските жители. Не би трябвало да се не помни, че обществените ограничения, признати до този миг, се дължат на постоянното държавно управление, само че те се реализираха с помощта на Българска социалистическа партия, която бе общественият дирек в кабинета Петков. Не би трябвало да се не помни и неоспоримият позитивен резултат, регистриран от ЕВРОСТАТ – единствено за 7 месеца България стана първа по растеж на индустриално произвеждане в Съюза и четвърта по напредък на Брутният вътрешен продукт.
- Какви са желанията на Българска социалистическа партия във връзка с АЕЦ „ Белене?
Изграждането на Втора атомна е наш неминуем приоритет. Това е от основно значение за развиването освен на областите Плевен и Ловеч, само че и на цялата страна. Ако централата работеше сега, нямаше да приказваме единствено за 1,6 милиарда лева облага от АЕЦ „ Козлодуй ”. Печалбата щеше да е удвоена и щяхме да разполагаме с повече средства за повдигане на пенсии и приходи, за помощи на уязвимите групи. А бизнесът в районите щеше да получи сериозен подтик. 10 000 души щяха да имат работа, а още най-малко 200 000 щяха да са ангажирани в съпътстващи действия работата на Втора атомна.
- Кои са целите Ви като депутат от Ловешка област?
Отваряне за целогодишна проходимост на прохода Троян-Кърнаре. Поели сме начинания за създаване на спортна зала в Троян, подкрепяне на спорта в Ловеч, доста е значимо да бъде довършена и автомагистрала “Хемус “. Трябва да се развива и туризма поради забележителностите в района с създаване на повсеместен туристически артикул, който да предсатвя региона пред България и света.
- Каква е позицията на Българска социалистическа партия във връзка с спора в Украйна?
Ние удостоверяваме позицията си, че България не би трябвало да подхваща никакви дейности, които могат да я въвлекат във военния спор. Подкрепяме политическия разговор и търсенето на дипломатически решения за гарантиране на дълготраен мир в Украйна. Призоваваме за прекъсване на военните дейности и договаряния сред страните. Продължаващото подклаждане на спора с нови сили и въоръжение води до невъзможност и възходящи закани, включително и за България.
- Защо би трябвало да се гласоподава на изборите?
Българските жители да излязат и да гласоподават, с цел да има работещо държавно управление. Чувам, че тече мантра в обществото, съгласно която не би трябвало да се гласоподава, с цел да накажем политиците. Това не е наказване за политиците, а за цялата страна. Призовавам хората да излязат и да гласоподават за тези, които съумяха да свършат нещо в 47-ото Народно заседание, да съдят по делата, а не по празните приказки. Всеки едни избори костват на страната по 70 млн.лв. неверна пара, средства, които могат да бъдат употребявани за разнообразни обществени потребности, вместо да се хвърлят с лека ръка по няколко пъти на годината.
Освен това, колкото повече хора излязат да гласоподават, толкоз повече ще лимитират корпоративният и купеният избор, които вкарват в Народното събрание марионетките на частни ползи и на мафията. Крайно време е да отвоюваме всички страната си от пипалата на мафията.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР