Интервю с Проф. д-р инж. Димитър Димитров - Проф. Димитров,

...
Интервю с Проф. д-р инж. Димитър Димитров - Проф. Димитров,
Коментари Харесай

Европейските университетски мрежи са бъдещето на висшето...

Интервю с Проф. доктор инж. Димитър Димитров

- Проф. Димитров, неотдавна открихте 27-ата образователна година и дипломирахте стотици ваши ученици. Какво се случва във Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите?

- Ръководството на Висше учебно заведение по агробизнес и развиване на районите осъзнава изключителната си отговорност към новите генерации, които ще градят Пловдивския район и България през идващите 50 години. Кандидат-студентите и студентите са респектирани от тази безрезервност - както на ректората, по този начин и на преподавателите. Ето по този начин се печели доверие. А доверието е гранитната основа за всеки бизнес и за всяко партньорство.

- Тук ли е отговорът на въпроса: Защо студентите избират да платят повече в частно висше учебно заведение и да дойдат при вас?

- Народът споделя: „ Евтиното излиза скъпо “. Англичаните споделят: „ Не съм толкоз богат, че да закупувам на ниска цена “. А баба Сия описа за какво нейният внук е избрал да учи при нас, макар че тя му натяквала, че в частното учебно заведение е по-скъпо, а той дал отговор: „ Да, таксите са малко по-високи. Но тук няма преподаватели, на които да плащаш под масата по 300 лева за изпит. Ето по този начин, бабо, в частното ми излиза по-евтино “.

- Как се осъществят фрагментите ви?

- Най-важното е, че към този момент 27 години те се осъществят на 100%. От службите по заетостта дават данни, че няма регистрирани наши ученици безработни. Това значи, че висшето учебно заведение е влиятелна марка за работодателите, че се учи същински, че дипломите са същински.

Ние не понасяме фалша.

У нас доста неща се вършат наужким и се лъжем един различен. Така всички сме губещи.

- Някои ви упрекват, че примамвате студентите с дарове, като автомобил, преносими компютри, телефони, почивки.

- Студентите не са диви животни, с цел да се примамват. Те са мислещи същества. А да подариш подарък на някого, който има празник, е изцяло естествено. Тези дарове са за студентите на техния студентски празник - 8 декември.

Въпреки че родителите на всички студенти са данъкоплатци, нашите студенти нямат право да получават от страната дотация, стипендия, общежитие, столово хранене и други привилегии. Ето за какво тази година на 8 декември те ще получат 26 подаръка посредством чоп. Освен лек автомобил, преносими компютри, смарт телефони и таблети, ще има и екскурзии за двама до Рим, Лондон и Париж.

- И въпреки всичко това нервира някои ваши сътрудници.

- В конкурентна среда е неточно една институция да подлага на критика собствен съперник, в случай че има нарушаване на закона. Тогава се намесва съдът.

Представете си, че управлението на „ Локомотив “ Пловдив подлага на критика управлението на „ Ботев “ Пловдив поради негови начинания.

- Демографска рецесия, университети доста. Какво е бъдещето?

- Бъдещето е единствено едно. Европейският съюз регламентира основаването на европейски академични мрежи, в които ще се включат и българските висши учебни заведения. Група университети, обединени в мрежи, ще могат самоуверено да плуват в международния океан на конкуренцията. Ще влизат в международните ранглисти, ще провеждат многоезично образование, ще има интернационална акредитация.

Това е пътят.

А многото университети могат да се консолидират, могат да се приватизират от своите колективи или да се унищожават. Последната мярка ще е сложна. Но първите две - вероятни. В момента група държавни университети се конкурират между тях в един и същи град.

- Какво ще кажете на кандидат-студентите?

- Да разпитват и разучават хубаво за какво един университет е желан, а различен - не. Чак тогава да се записват!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР