Интервю с доц. д-р Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска

...
Интервю с доц. д-р Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска
Коментари Харесай

УНСС с нов ключов проект за развитие на Европейския университет ENGAGE.EU

Интервю с доцент доктор Михаил Мусов – зам.-ректор по научноизследователска активност и интернационално съдействие на УНСС

- Доц. Мусов, УНСС е университетът с най-ясно изразен интернационален профил на образованието в региона на стопанската система и обществените науки. Как се отрази рецесията с Коронавирус -19 на интернационалното съдействие на университета?

- Използвахме времето, с цел да работим, с цел да излезем още по-силни от рецесията с COVID-19 и резултатите не закъсняха. През 2020 година постигнахме най-големия триумф в интернационалното съдействие на нашия университет: УНСС сътвори Европейския университет ENGAGE.EU дружно с шест водещи западноевропейски университета: (Германия) – координатор на мрежата; (Австрия); (Нидерландия); (Норвегия); (Италия) и (Франция). Към момента ENGAGE.EU e един от едвам 41-те университети на бъдещето, които ще образуват образа на новото европейско просветително и научноизследователско пространство. В тях вземат участие едвам към 280 от всички над 5 000 висши учебни заведения в Европа.

- Какво могат да чакат студентите и кандидат-студентите от тази самодейност?

- Нашите студенти към този момент са част от огромното семейство на ENGAGE.EU, който е Алма Матер на над 100 000 студенти и 3 500 докторанти. Няма различен университет в страната и на Балканите, който може да предложи сходни благоприятни условия за образование и научни проучвания в региона на стопанската система и обществените науки като цяло. В рамките на утвърждения все още план, финансиран по Програма Еразъм+, студентите ни ще имат опция да посещават курсове в университети сътрудници, да вземат участие в курсове, водени взаимно от преподаватели от другите университети сътрудници, и да се образоват в взаимни магистърски специалности в областите „ Дигитални трансформации “, „ Устойчиво развиване и климатични промени “ и „ Отговорно ръководство “. Студентите, които сполучливо завършат някоя от тези три специалности, ще получат тапия или документ, приети от всички университети сътрудници, които вземат участие в образованието.

Част от просветителните нововъведения по ENGAGE.EU са лабораториите, в които студентите ще могат да си сътрудничат в интернационален проект с преподаватели, иноватори и разнообразни организации за решение на действителните проблеми на обществото благодарение на знанието. Проектът планува също дуални стратегии за образование през целия живот, безвъзмездни отворени курсове и голям брой микроквалификации, които ще обезпечат по-широк достъп на разнообразни целеви групи до огромните просветителни запаси на ENGAGE.EU.

- Има ли все още стартирали действия, в които студентите вземат участие?

Дейностите на ENGAGE.EU стартираха със самото му основаване. Първата наша взаимна самодейност беше онлайн обменът на студенти. В началото на отминаващата образователна година всеки от университети сътрудници отвори свои курсове за студенти на останалите университети в мрежата. УНСС одобри първите ENGAGE.ЕU студенти и изпрати първите своите ученици в университетите сътрудници. Обратната връзка, който получихме от западноевропейските студенти, посетили нашите онлайн курсове, е отлична. Някои от курсовете в УНСС се правят оценка по-високо от сходни курсове, които се водят в нашите сътрудници. Това е освен мотив за горделивост, само че и отговорност да продължаваме да се потвърждаваме и да продължаваме да слагаме още по-високи стандарти.

- Какви други благоприятни условия за интернационален продан съществуват в УНСС?

- Преобладаващо подвижността на студентите се осъществя в границите на стратегия Еразъм+ на Европейски Съюз, в която УНСС взе участие от 1999 година Нашият Университетски център за подвижност на студенти и преподаватели предлага благоприятни условия за подвижност в над 200 задгранични университета. При кандидатстването за новия програмен интервал на програмата УНСС реализира 100 от 100 вероятни точки, което отваря още по-големи благоприятни условия за нашите студенти – физически, онлайн и смесени форми на подвижност. Множество са и опциите за участия в интернационалните летни и зимни учебни заведения и стажове в чужбина, проведени от нашите над 160 интернационалните сътрудници.

- Предлагате ли образование по специалности с двойна тапия ?

- УНСС предлага образование в две дуални магистърски специалности – надлежно с University of International Studies of Rome (UNINT), Италия, и Shanghai Jiao Tong University (SJTU), Китай. След края на образованието се издават две дипломи за приключена магистърска степен – едната от УНСС, а другата – от университета сътрудник. Освен тях, доста от специалностите в нашия университет са упълномощени от влиятелни интернационалните професионални организации, измежду които: International Atomic Energy Association (IAEA), European Logistics Association (ELA), Institute of Chartered Accountants in England and Wales (ICAEW), Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Charted Institute of Management Accountants (CIMA), World Intellectual Property Organziation (WIPO) и други За студентите на УНСС съществуват благоприятни условия за стипендии, които покриват следдипломното образование в някои тези професионални организации.

- Високото качество на образованието изисква и дейна научноизследователска активност. По какъв метод интернационалното съдействие способства за развиването на науката в УНСС?

- Официално беше утвърден втори план на Европейския университет ENGAGE.EU в региона на науката и нововъведенията. Новият план „ ENGAGE.EU R-I: създаване на проучвателен и иновационни екосистеми “ се финансира по стратегия „ Хоризонт 2020 “, „ Наука със и за обществото “. Неговите действия плануват създаването на обща Стратегия за развиване на науката и нововъведенията, основана на провокациите пред развиването на актуалното общество. Стратегическият документ ще бъде подсилен от няколко обособени проекта за развиване. Сред тях са: общ проект за развиване на предприемаческа екосистема в интерес на обществото; проект за развиване на човешките ресурси; проект за ръководство на научните данни и за развиване на отворената наука; информационен проект и други. Предвижда се и построяването на обща платформа за взаимни действия, посредством която представители на бизнеса, страната и гражданското общество ще могат да се включат интензивно в дейностите на плана. Планирани са и голям брой обучителни курсове за докторанти, млади учени и преподаватели, свързани с ръководството на данни, правилата на отворената просвета и разпространяването на резултатите от научните проучвания.

Успешното осъществяване на този план е качествено ново равнище на развиване на науката и нововъведенията в границите на всички университети от ENGAGE.EU. Въпреки че бюджетите за просвета на западноевропейските университети са десетократно по-високи от този на УНСС, нашият университет компенсира с преподаватели с голям капацитет и предпочитание за работа. Техният дух и напъните, които поставят, са в основата на невижданите триумфи на УНСС в границите на Европейското пространство за обучение и Европейското научноизследователско пространство и справедливо получават огромно доверие от страна на интернационалните сътрудници.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР