Интервю с доц. д-р Гана Гечева, еколог, заместник-декан по научна

...
Интервю с доц. д-р Гана Гечева, еколог, заместник-декан по научна
Коментари Харесай

Можем ли да бъдем сигурни, че водата, която пием, е чиста? Замърсяването на питейната вода с пестициди е невидима заплаха


Интервю с доцент доктор Гана Гечева , еколог, заместник-декан по научна и планова активност в Биологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “

 

Пестицидите са субстанции или примес от субстанции, предопределени за попречване или понижаване въздействието на вредителите по земеделските култури. В същото време обаче имат негативен резултат върху здравето на хората, откакто попаднат в организма посредством нечиста вода и храна. И защото човешкото тяло съдържа сред 50 и 80% вода, потреблението на чиста питейна вода, свободна от пестициди, е основна за организма.

Повече по тематиката – в изявлението.

 

Доц. Гечева, разкажете ни по какъв начин пестицидите въздействат върху околната среда?

Чрез несъразмерна и нецелесъобразна приложимост на пестициди се натрупват огромни количества в почви и води, които имат неподходящи последствия за живите организми. Днес в международен мащаб се употребяват към 2 млн. тона пестициди годишно. Употребата им е обвързвана с застраховане на локалното население с храна, както и с обезпечаване експорт на храни за други страни. В регионите с интензивно земеделие това може да провокира обилни отрицателни резултати върху почвите, водните басейни, организмите в тях, както и върху хората посредством питейната вода. Това е по този начин, тъй като всички пестициди имат самостоятелни мобилни характерности, които дефинират по какъв начин ще се придвижват хоризонтално и отвесно в почвата. Много от тях са разтворими във вода. Въпреки че процесът на инфилтрация през почвата е муден, подземните води също могат да бъдат нечисти.

Какво по-конкретно е отражението на тези замърсители върху човешкото здраве?

Доколко тези замърсители носят здравен риск зависи от токсичността им, количеството им във водата или хранителния артикул и какво е одобряваното количество дневно. Множество пестициди са карциногенни. Установена е връзка сред професионалното излагане на служащи, боравещи с пестициди, и увреждания на ДНК. Важно е да се означи, че хроничното излагане на влияние на пестициди посредством питейна вода води до угнетяване на имунната система, нарушавания в хормоналния баланс, репродуктивни проблеми, забавено развиване на плода в утробата на майката.



Можем ли да сме сигурни, че водата, която пием, е чиста от пестициди?

Човешкото тяло съдържа сред 50 и 80% вода, ето за какво потреблението на чиста питейна вода е основна за организма. Когато използваме вода от дребни водоизточници като извори, то те са по-лесни за отбрана от замърсяване спрямо огромни повърхностни водоизточници като язовирите. Затова бутилираната минерална и изворна вода е измежду най-чистите на пазара. Чешмяната вода е изложена на по-висок риск от замърсяване. Водещите компании за минерална и изворна вода у нас поставят доста старания да подсигуряват чистотата на водата, която оферират. Оригинален метод за следене на чистотата на водата виждаме при DEVIN, които отглеждат пчелни кошери към извора на DEVIN Изворна в Родопите. По този план проби от полена, събран от пчелите, постоянно се проучват в лаборатория в Белгия за съществуване на над 500 разнообразни типа пестициди и тежки метали, и качество на околната среда. Всички проучвания до момента демонстрират цялостно неявяване на пестициди и тежки метали в пчелния полен. Тези резултати удостоверяват, че DEVIN Изворна е извънредно чиста, без замърсявания и недокосната от човешкото влияние. Неслучайно Българската педиатрична асоциация предлага тази вода за бебета и дребни деца.

А по какъв начин стоят нещата с пестицидите в България?

Необходимостта да се подхващат световни дейности във връзка с пестицидите води до основаването на Стокхолмската спогодба, която България ратифицира през 2004 година У нас не са създавани пестициди от обсега на тази спогодба, само че са внасяни и използвани в предишното. Към 2003 година се допуска, че в нашата страна съществуват към 20 тона пестициди, само че те не могат да бъдат разпознати заради раздрани опаковки или липса на етикети. За страдание извършените разбори демонстрират подозрения по отношение на положителното предпазване и надзор на залежалите пестициди.

***

Доц. доктор Гана Гечева е еколог, заместник-декан по научна и планова активност в Биологическия факултет на ПУ „ Паисий Хилендарски “.

Към момента доцент Гечева има над 20 годишен опит в мониторинга и оценката на положението на водите и като координатор на планове в областта на околната среда. Участвала е и взе участие като народен специалист в стратегиите по интеркалибрация към Европейската комисия по биологичен детайл за качество макрофити. Също по този начин е представител за страната в ICP Vegetation - интернационална изследователска стратегия, която изследва въздействието на замърсителите на въздуха върху културите и (полу)естествената растителност.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР