Интервю на Юлияна Корнажева с Теменужка ПетковаВариантът, върху който се

...
Интервю на Юлияна Корнажева с Теменужка ПетковаВариантът, върху който се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Първо трябва да опитаме да намерим стратегически инвеститор за Белене

Интервю на Юлияна Корнажева с Теменужка Петкова
" Вариантът, върху който се спряхме и считаме, че е стопански най-обоснованият вид и пази в оптималната степен нашите ползи (както от позиция на енергийната сигурност, по този начин и от позиция на финансово-икономическите интереси), е обвързван с обновяване на дейностите по търсене на благоприятни условия за създаване на плана АЕЦ „ Белене “ взаимно със стратегически вложител, на пазарен принцип и без даване на държавна гаранция, посредством обособяване на активите и пасивите в обособена планова компания. “ Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в изявление за предаването " 12+3 ".

На база на отчета на работната група Петкова е внесла в Министерския съвет съответни оферти, свързани с опцията за реализация на активите по плана АЕЦ „ Белене “.

Разгледахме и много други разновидности – планът да се осъществя напълно на частен принцип, да се осъществя от НЕК и от БЕХ, да се осъществя като 7 блок на АЕЦ „ Козлодуй “, само че от всички тези разновидности ние се спряхме на разновидността, обвързван със стратегически вложител точно тъй като през последната година - година и половина е налице деклариран сериозен инвеститорски интерес, стимулира се Петкова.

Китайските вложители са препотвърдили интереса си към присъединяване в този план и те знаят доста добре какви са изискванията, увери енергийният министър. По думите й, в този момент има опция да се ревизира в границите на една такава процедура дали сходен интерес е действителен.

Надявам се до края на годината да можем да разработим процедурата за избор на стратегически вложител, акцентира Петкова:

„ Това не е лесна задача. Трябва да се направи доста точно, да има справедливи критерии, недискриминационни, тъй че да сътвори условия за действителна конкуренция. Което ще бъде един огромен плюс за нас, тъй като ще можем да избираме сред всички оферти най-хубавото за България. “

Запитана зачертават ли се разновидностите за доставеното съоръжение Теменужка Петкова посочи:

" Първата и най-важна задача за нас е да се опитаме да възстановим това, което до сегашния миг е вложил българският поданик в този план. Това са близо 3 милиарда лв. от парите на българските данъкоплатци – вложения в този план. Единственият метод ние да възстановим това, което сме вложили до този миг, е като бъде търсена опция планът да бъде осъществен по този начин, както той е нотифициран от Европейската комисия, по този начин, както е получил всички позволения от Агенцията за нуклеарно контролиране, Оценка на въздействието върху околната среда, Подробен устройствен план, позволение за градеж. Това към този миг е стопански най-обоснованият вид и разновидността, който би защитил в най-голяма степен нашите национални ползи. Затова считам, че първо би трябвало да се опита с този вид. Не сме затворили вратите за друга алтернатива, само че считам, че сме длъжни да създадем опит да намерим стратегически вложител за този план и той да бъде осъществен по плана, който е утвърден. “

Предлагаме Народното събрание да ни даде подобен мандат - в случай че Народното събрание реши, продължаваме напред, добави Теменужка Петкова. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР