Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Анастасова, алармирате, че в Северозапада

...
Интервю на Юлия КУЛИНСКА- Г-жо Анастасова, алармирате, че в Северозапада
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Продължава порочната практика за купуване на гласове

Интервю на Юлия КУЛИНСКА
- Г-жо Анастасова, алармирате, че в Северозапада е почнало пазаруването на гласове. Какви сигнали имате и какви ограничения ще предприемете против изборната търговия?
- Като претенденти за народни представители, аз и останалите членове на нашата листа в 12 МИР в Монтана организираме доста срещи в цялата област, в дребни и по-големи обитаеми места. Навсякъде проблемите са разнообразни, само че еднакъв проблем беше споделен с нас във всяко село и град - пазаруването на гласове. Имам сигнали от всички обитаеми места в региона. Хората, които правят тези незаконни дейности, са обществено известни. Имената им се знаят и цитират. Те не са доста по-различни от предходните избори. Но... Полицията не ги знае!!! Дори имаме информация, че на полицейските ръководства е предложено от висшестоящите им структури да не се вършат предупредителни протоколи, като при предходни избори. 
Питате ме какви ограничения ще подхваща? Направих всичко, както и при предходните избори, само че нямам вяра, че нещо ще се промени. Последното, което направих, е намерено писмо до министъра на вътрешните работи, което поддържаха и сътрудниците - водачи на листи във Видин, Враца, Плевен и Ловеч, с апел да се вземат незабавни ограничения. Убедена съм, че в Министерство на вътрешните работи имат нужната информация. Остава да имат и воля да се пресече тази зловредна процедура, която изкривява вота и демотивира хората за присъединяване в изборите.
- Срещате се с доста хора. Кои са главните проблеми, които те слагат?
- В Северозапада, в частност Монтана, няма тежки и по-леки проблеми, всички са доста съществени, нерешавани от години, без значение от ръководствата на страната до момента. Това са демографската злополука, неналичието на сериозна стопанска система, на работни места и на нужните квалифицирани фрагменти, на достъп до качествено опазване на здравето и обучение, неналичието на междуселищен превоз, извънредно неприятното положение на третокласните пътища. Всичко това е главен фактор за миграцията на младите. Регионът е застаряващ.
- Българска социалистическа партия разгласи, че предлага да се сътвори Национален фонд за доближаване сред районите, ориентиран към изостаналите райони. Сред тях е и Северозападна България. Какво ще съставлява фондът и какви са неговите цели?
- Още в 44-ото Народно заседание подготвихме проектозакон за фонд " Северозапад ", в който да се заделят целеустремено средства от бюджета за решение на проблемите в Северозападна България - поощряване на вложенията, поддръжка на бизнеса, поддръжка на младите фамилии и младежите, разпределяне на специфични стипендии, помощи за общините. Проектозаконът бе показан пред Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление. За страдание, не беше признат. Надяваме се, че ориста му няма да е същата в идващото Народно заседание.
Това е наш приоритет и по тази причина предлагаме и в този момент да се сътвори Национален фонд за доближаване сред районите, ориентиран към изостаналите райони, в частност Северозападна България. Тези райони няма да преодолеят проблемите сами. Необходима е дългогодишна тактика и финансова поддръжка от страната. И ще отстояваме тази своя позиция до дъно. Това е витално значимо, в случай че не желаеме до 10 години това да са изцяло обезлюдени територии.
- Кои са останалите ограничения, които са приоритет за левицата, за решение проблемите на хората?
- Българска социалистическа партия е потвърдила в годините, че тъкмо проблемите на хората са наш първи и главен приоритет - повишение на приходите и превъзмогване на тежките неравенства - в приходите, в достъпа до опазване на здравето, в достъпа до качествено обучение, в достъпа до просвета. Тези неравенства в годините обратно, както и напред, водят до възпроизвеждането им и увеличението им във всяко последващо потомство. Това беше и наш главен приоритет в съдружното ръководство.
Благодарение на Българска социалистическа партия бяха увеличени пенсиите, беше увеличено компенсацията за развъждане на дете през втората година от майчинството на 710 лв., детските ясли и градини станаха безвъзмездни, станаха факт данъчните облекчения за фамилиите с деца. 
Ще продължим и в идващото Народно заседание, и в идващото ръководство. Вече обявихме нашите 10 незабавни ограничения за първите 100 дни на ръководство, които още веднъж са ориентирани към хората - таван на цените, изземване на свръхпечалбите от енергийните сдружения и справедливото преразпределение към семействата и промишлеността. Еврокомисията удостовери неотдавна такива ограничения, ние ги предлагаме доста от дълго време - да се върнат на контролирания пазар читалища, учебни заведения, лечебни заведения, църкви и манастири, да се усили минималната работна заплата и тя да бъде половината от междинната, необлагаем най-малко, който да е прагът на бедността, младежите до 26 година да бъдат освободени от налози, преизчисляване на пенсиите, което е наша обичайната политика, отстоявана години наред, увеличение на вдовишката добавка.
Българска социалистическа партия упорства да се дефинират понятията " енергийна беднотия " и " водна беднотия " със закон  и тези фамилии да бъдат подкрепени; да продължи помощта за бизнеса от 250 лева за мегаватчас до края на годината и да бъдат обезщетени за цените на газа през облагите на енергийните сдружения.
- Вие сте възпитател. Бяхте ръководител на комисията по обучение в 47-ото Народно събрание. Какви са предложенията на левицата за промени в областта на образованието?
- По част от заложеното в областта на образованието работата стартира в 47-ото Народно събрание. Но измененията в тази сфера не стават за месец, два или три. За тях са нужни години. Надявам се в идващия парламент и държавно управление напъните да продължат, тъй като последователността е наложителна, в случай че желаеме дълготраен резултат. А той би трябвало да е реализиране на високо качество на образованието, в сходство със актуалните условия.
Предлагаме усилване на възпитателната функционалност на учебното заведение и детската градина в дух на обичайни национални полезности, въвеждане на обединен стандарт за ръководство на просветителните институции, смяна на модела на финансиране на учебните заведения с включване на критерии, отчитащи резултатите от просветителния развой и бюджетно финансиране единствено за държавни и общински учебни заведения. Искаме цялостен обзор на образователните стратегии и образователното наличие и съобразяването му с възрастовите и психическите особености на учениците, което стартира по време на съдружното ръководство.
Ние желаеме един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна, основаване на работеща система за оптимално обгръщане в просветителните институции на всички, подлежащи на наложително обучение, основаване на среда за образование във всички учебни заведения и детски градини, отговаряща на актуалните стандарти, одобряване на учителската специалност като контролирана специалност - специалност с висока социална значителност, сложена под контрола и закрилата на страната. Ежегодно нарастване на учителските заплати и поддържане на равнището им над междинната работна заплата за страната.
Българска социалистическа партия е за основаване на механизъм за надзор върху качеството на квалификацията на учителите. Последващата подготовка да се реализира от висшите учебни заведения, които образоват педагогичен фрагменти, за цялостен обзор и преоценка на политиките по приобщаващото обучение. Предприемане на съответни дейности за основаване на работеща система за поддръжка на деца и възпитаници със СОП и на надарени възпитаници.
Във висшето обучение и науката предлагаме  обвързване на заплащането със междинната работна заплата в публичния бранш при следните минимални коефициенти: за помощник - 1,1, за доцент - 1,5, за професор - 2 от СРЗ в Оценка за съвместимост, и докторантска стипендия - 0,8 от СРЗ в Оценка за съвместимост.
Предлагаме доста нарастване на студентската стипендия, и изключително на тази, отпускана за реализирани резултати в образователния развой, основаване на Фонд за финансиране на присъединяване в научни изяви, за издаване на научни писания и образователни пособия и за повишение на езиковите, софтуерните и други професионални умения на университетския състав. Създаване на фонд за планово финансиране на докторантски тематики и разработки на студентски екипи. Връщане на Фонда за финансиране на научните проучвания в структурата на МОН; възобновяване на студентската общежитийна, спортна и културна база; ценене времето на постоянната докторантура за застрахователен стаж...
- Какви са Вашите послания към гласоподавателите?  
- Подкрепете ни на идните избори, тъй като доказахме единствено за шест месеца, че за нас съществена грижа в ръководството са хората! И ние поредно работим, с цел да имат те поддръжката на страната! style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  
style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >

 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР