Интервю на Йоланда Пелова, Радио Фокус- Г-н Савов, как приехте

...
Интервю на Йоланда Пелова, Радио Фокус- Г-н Савов, как приехте
Коментари Харесай

Иван Савов: Сигналът е, че витае общо чувство за безнаказаност*

Интервю на Йоланда Пелова, Радио " Фокус "
- Г-н Савов, по какъв начин приехте вие новината за това знаково ликвидиране измежду бял ден, на знаков предприемач като Алексей Петров?
- Определено новината е учудваща от позиция не толкоз на времето и мястото на осъществяване на действието, а на самото нападение. Защото, в случай че би трябвало да бъдем почтени, Алексей Петров напоследък беше в сянката, не беше в по този начин да се каже дейния политически, стопански и обществен живот в България, и сякаш беше останал по този начин на назад във времето. Определено, предприемач, прочут със застрахователните си компании, само че и човек със противоречиво минало, което е обвързвано и с ъндърграунда, което минало пък сякаш беше поизостанало обратно към този момент и беше поизмил имиджа си. И внезапно фактически това нападение...
- Знак защо е това ликвидиране?
- Ако може малко по-философски да подходим, съгласно мен е знак за това, че човек не може да избегне ориста си и не може да избегне предишното си, тъй като най-вероятно се касае за ликвидиране, обвързвано естествено с дейностите, които Алексей Петров развиваше. И евентуално и допустимо с някое от по този начин по-тъмните елементи от тези действия. Стана ясно, че въпреки всичко е бил с защита, само че ето виждате: Дори и човек, който взима ограничения за сигурността си, който се смята за специалист по тематиката " Сигурност ", не може да се опази.
- Да, стана ясно към този момент, че трима охранители са били с него. Политиците към този момент разясняват, че това е знак още веднъж, че би трябвало да бъдат осъществени промени, че правораздаването не работи, а в случай че преди са били хванати причинителите, нямало е да се стигне до тук изобщо.
- Не, не, вижте, това са евтини спекулации на хора, които в действителност се приказват ангро. Ако би трябвало да бъдем малко по-конкретни, първо, физическият причинител на това действие най-вероятно е нает - човек, на който е платено, с цел да го извърши. В историята на България след 10 ноември до през днешния ден мисля, че не се сещам за подобен причинител, който да е заловен. И най-вероятно за жалост и този няма да го заловен. Друг е въпросът кой би могъл да бъде поръчителят на това действие, и там, в тази посока съгласно мен следва да се организира следствието. А какво значение има правосъдна промяна за това, че в България обичайно 30 и няколко години към този момент от време на време ставаме очевидци на сходни покушения?
Съдебната промяна има значение за цялостното обществено успокоение на обществеността, тя има значение за това най-разпространената битова насилствена престъпност, тази, която за жалост е камшик за обществото, да бъде лимитирана оптимално. А във връзка с това хора като лицето Алексей Петров, да бъдат някакви фактори - страната, тук към този момент политиците носят директна отговорност. Защото българският политически пейзаж, за жалост, към момента е пъстър с лица сходни нему. И ще спра дотук.
- А съгласно вас в политически проект това ликвидиране ще има ли отражение?
- Ами то към този момент има, тъй като чета тук по медиите, че всеки от водещите политици спекулира. А няма какво да се лъжем, господин Борисов би могъл да бъде един от хората, които да бъдат посочени като ползващи се от това, че господин Петров е погубен, и аз допускам, че ще станем очевидци на всякакви такива нападки, и за жалост за следващ път на ниско махленско равнище. Според мен в тази ситуация става въпрос за почистване на сметки, които са свързани напълно с действия, които нямат общо с политиката.
- Какво имате тук поради?
- Ами, да вземем за пример бизнеси, конкуренция, опити за напън от страна може би на господин Петров по отношение на някой, а не изключвам и нещо, обвързвано с предишното на господин Петров, и с това, което в миналото е правил и което в действителност беше в областта на ъндърграунда.
- Сценариите, които могат да бъдат направени, са в действителност спекулативни, тъй като не са ясни доста неща. Но кои обстановки съгласно вас могат да бъдат навързани към това ликвидиране?
- Алексей Петров беше човек, който съумя да стабилизира бизнеса си, и той е един от дребното останали от това време. Хора, които съумяха да легализират активността си, като на всичко от горната страна компаниите му се радват на значителен триумф, и то напълно обикновено и легално.
Той беше човек с социална позиция, учител в Пловдивски университет, с научно степен. Освен това, беше привързан и с работодателските организации и с позиция в тази посока. Т.е. тука виждате, че има няколко успоредни линии, в които господин Петров се е развивал във времето, и всяка една от тях би могла да докара до нещо, което да бъде възможен претекст. Със сигурност той беше човек, който имаше позиции по всякакви въпроси, в това число такива, които бяха  парещи картофи за обществеността.
- Неслучайно, може би, е определян и като политически проектант.
- Ами човек с позиция не постоянно се харесва от всички. Така че - да, сигурно в някои моменти през миналите 15-20 години е взел участие в пренареждането на политическия пейзаж. В този миг исторически мъчно може да се даде еднопосочно определение за какво някой би желал да го убие този човек.
- По-скоро икономическо или политическо е това ликвидиране?
- За мен е по-скоро икономическо.
- Защо?
- Ами тъй като в последна сметка той беше доайен в някои бизнеси в България, изключително застраховането, и това бе най-силното му място. Надали някой от студентите му в Пловдивския университет му е имал зъб, тъй като го е скъсал на изпит, примерно. Това в кръга на шегата. Но сигурно това е квалифицирано действие, той е наблюдаван макар ограниченията, които е взимал всекидневно:  сменял е колите си; до последно не е било ясно с кой от охранителите си ще се движи същия ден и така нататък В последна сметка са открити неговите привички, мястото на престъплението е такова, че в действителност причинителят за жалост се е отдръпнал много елементарно.
- Започнахме диалога с вас за това, че хрониките на свирепост, принуждение, убийства не престават. Коментари в този момент има по отношение на това, че времената за разпра може би и ъндърграундът се връщат. Как съгласно вас сходни убийства въздействат през днешния ден на нашето общество?
- Ъндърграундът го е имало постоянно, има го и ще го има. Специално този вид убийства ги е имало също постоянно обратно във времето. За мен сега не би трябвало да се изпада в някаква такава непотребна нервност, че се връщат мутренските години, тъй като популярност Богу, хората не се стрелят по улиците, както беше 90-те години, и популярност Богу, медиите колкото и постоянно да оповестяват за произшествия, не са от тежката престъпна хроника, с която бяха изпъстрени вестниците от 90-те години.
Задължително би трябвало да кажем обаче, че у нас има общо възприятие за безотговорност. За страдание витае едно чувство, че може да бъде направено нещо, което в други страни не би могло да бъде. Т.е. да кажем релативно по-лесно може даже и да се провежда едно нападение върху някой. Така че сигнал има, сигналът е, че службите ни за сигурност и цялостната система за сигурност, която е имунната система на страната, при нас не работи добре. Сигнал има несъмнено и към Държавната организация за национална сигурност, с която по подигравка, господин Петров беше обвързван. Тя не си прави задоволително добре работата, тъй като в действителност една от дейностите навръх тази работа е да прави следствия, инспекции, да води наблюдаване върху бизнес връзките на едрия, на крупният бизнес в България и надлежно да планува някакви възможни сходни спорове, които да доведат до почистване на сметки.
Според мен гангстерска война в смисъла на гангстерските войни от 90-те години, когато се стреляха мутрите с BMW-ата по улиците, не би трябвало да чакаме, само че несъмнено имаме червен сигнал, върху който би трябвало да се замислят съответните служби.> /Със съкращения/
*Заглавието е на редакцията
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР