Интервю на Стефан Ташев– Господин Гешев, бихте ли коментирали становището

...
Интервю на Стефан Ташев– Господин Гешев, бихте ли коментирали становището
Коментари Харесай

Главният прокурор Иван Гешев в интервю за Breaking.bg: Олигарси, свързани с Русия, се обединиха в хибридна атака срещу прокуратурата

Интервю на Стефан Ташев

– Господин Гешев, бихте ли коментирали мнението на министър Зарков, че всички нас ни проверява някой, който не ни е зависещ и по този начин би трябвало да стане за Вас?

– Първо желая да поздравя всички български жители и да пожелая здраве и берекет. В тези дни на светлата седмица би трябвало да проявим примирение и да се замислим за страданието и силата на духа. Да осъзнаем, че разделянето и омразата ни вършат слаби, че се разрушават основите на държавността, че даже и нашите сътрудници престават да ни почитат.

Тъжно е възрастните хора, работили цялостен живот за България, да треперят за живота и здравето си. И освен това. Така че през днешния ден надали е денят да се занимаваме с несериозни тематики като тази с изявленията на министърЗарков. За мен е значимо прокуратурата да продължи да прави всичко допустимо да се грижи за сигурността на народа ни. Да остане постоянна, тъй като хората имат потребност от мощни институции, каквито за жалост съвсем не останаха.

– Как си обяснявате, че най значимата тематика сте Вие и прокуратурата, а не цените, икономическата и обществена рецесии?

– Пропуснахте и конституционната, тъй като невиждано сме и в конституционна рецесия. Достатъчно е да кажа, че Висш съдебен съвет и ИВСС са от дълго време с изтекли мандати. Обяснявам си го с това, че ние си вършим работата в полза на страната и народа, а някои политици, олигарсите и мафията имат интерес да продължи това, което се случва през последните десетилетия и някои назовават преход. Просто пазят засегнатите ползи на престъпността, а не тези на хората. Което към този момент не е никаква вест.

Ние сме последната бариера пред престъпността. Затова разбирам неистовите напъни да бъде дестабилизирана и прокуратурата. Обединяват се олигарси свързани с Русия като Цветан Василев, политици, престъпни престижи като лицето известно като Къро, публицисти търсени от Интерпол и елементарни нарушители. Виждаме по какъв начин заплащат на американски лобисти за дискредитиране на прокурори и за премахване на висши служители на реда. И това е най-малкото.

Интересно ми е какъв брой ли коства теоретично един лобистки закон за закриване на съда „ Антимафия “ да вземем за пример. Това някои назовават промяна. Но вярната дума е съсипия на държавността в полза на мафията и някои работещи с нея политици. Има взрив на престъпността и изключително на проведената. По-добре ли сме от тази „ промяна “? Всеки български жител във всеки български град и село може да си отговори. Видно е за всички и надали би трябвало да го изяснявам. Но съм сигурен, че това стимулира сътрудниците ми да работят още по-активно в полза на народа. Май към този момент не остана съвсем никой, който да мисли за нещо друго, с изключение на за персоналното си благоденствие.

– Заради това ли е бързането и на Зарков и на партиите за правосъдна промяна в случай, че в предходното Народно събрание правната комисия реши да се допита първо до одобрени адвокати и конституционалисти по тази тематика?

– Естествено. Но вижте даже и вие, макар че сте умел публицист, употребявате клишета, които са част от хибридната офанзива против правосъдната власт. Къде виждате „ правосъдна промяна “ в този закон за дестабилизиране на прокуратурата и страната, като се образуват по доноси каузи на основния прокурор и заместниците му? Това ли ще реши проблемите на хората с престъпността? И се запитвам каква е платформата на някои „ прокурорски партии “ отвън тематиката за основния прокурор? Къде им е политиката за ползите на българските жители? За народа ли работят или за мафията и персоналния си интерес? Риторични въпроси. Ясно е, че засегнатите от работата на прокуратурата от дълго време се сплотяват.

Сега просто около случая, който сподели СГП, станаха забележими тези връзки. Включително евентуално и с някои политици. Станаха забележими и съветските връзки във всичко това. Ясни са връзките на Цветан Василев с олигарха Малофеев, който е в санкционния лист, както и с Малинов, който пък е в един различен лист. Иначе какво може да ги сплоти всички тези хора? Само едно – това че прокуратурата си прави работата.

В мое лице те виждат спънка и са се концентрирали по всевъзможни линии. Компромати от така наречен публицисти и освен от уеб страницата „ Бърд ”, заплащане на 350 хиляди $ като финален транш на американски лобисти, 400 000 евро приготвени за премахване на върховен служител на реда. А един някогашен министър на вътрешните работи евентуално се е срещал и с престъпно известни лица, с цел да търси и той нещо за мен, с изключение на археологическото проучване на дипломата ми. Ако този министър вкарваше толкоз сила в битката с престъпността, може би щяхме да сме най-сигурната страна в Европейски Съюз.

– Чувствате ли се „ отговорен ” за неприемането ни в Шенген, както бяхте отговорен и за Плана за възобновяване и развиване? Според същите стратези нямаше да получим нито евро, в случай че не махнем основния прокурор, пък парите пристигнаха и без тази „ промяна ”. През зимата пък Христо Иванов разгласи, че до момента в който сте основен прокурор цените на стоките и услугите ще порастват нагоре.

– В друга страна някои от тях нямаше да стигнат и до юрист на някоя община. Тези хора би трябвало да са отговорни пред обществото, че унищожават институциите и страната ни. За които са починали хиляди почтени българи. Друг е въпросът за какво позволихме да стигнем дотук и да ни ръководят такива като тези. Ясно е, че едно държавно управление включи в Плана за възобновяване и резистентност ангажимент за приемане на този закон, опровержителен на Конституцията и базовите правни правила. За да могат да кажат, че това е условие на европейските институции, с цел да ни провиснал парите по тази линия. Какво общо има бизнес средата с прокуратурата? А тъкмо в тази част е включен уговорката за приемане точно на този закон. Друг е въпросът и че са отпуснати средства по него макар изказванията за това, че няма да ни се даде нищо, в случай че не се одобри. Гледат в очите и лъжат българския народ! И в случай че беше единствено за това добре. Но май за всичко е по този начин.

Същото е и за Шенген. Европейска комисия сподели, че сме покрили техническите критерии. Ако някой скрито е поемал други задължения, да си каже. Утре могат да поемат по този начин ангажимент да опитаме да станем отново 16-та република или безспорна монархия. Пълни дилетанти, които мислят единствено за себе си.

– И въпреки всичко да повторя въпроса си за господин Зарков?

– Виждам, че сте твърдоглав. Несериозно е да обсъждаме тази тематика. А и няма тематика, в случай че си правист. Все едно чувам агроинженер да приказва за право или противоположното. Юрист за агроинженерство.

Много тъжно е да си министър на правораздаването, въпреки и длъжностен, и да не познаваш Конституцията, законите и практиката на Конституционния съд. Или да я познаваш и все пак да приказваш на обикновено политическо равнище. Препоръчвам на господин Зарков да прочете мнението не на прокуратурата, а на Върховния касационен съд по отношение на така наречен законопроект. Ясно е, че той повтаря този на един от предходните му сътрудници, госпожа Йорданова, и очевидно е писан отвън неговото министерство. Защото, в случай че инцидентно не е по този начин, запознавайки се със мнението на Върховен касационен съд, човек може да остане с неправилното усещане, че в Министерство на правораздаването няма адвокати. Тъжно е и министър на външните работи като господин Милков, да не знае, че няма проектозакон за отчетността на основния прокурор или че сме покрили като страна всички условия за Шенген. Поне това е позицията на Европейска комисия. Трагично или комично. Въпрос на позиция.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР