Интервю на Нора СтоичковаГ-жо Анастасова, станаха ясни резултатите от матурите

...
Интервю на Нора СтоичковаГ-жо Анастасова, станаха ясни резултатите от матурите
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: Целим учениците да правят изводи и логически връзки

Интервю на Нора Стоичкова

Г-жо Анастасова, станаха ясни резултатите от матурите по български език и литература. Среден триумф 4 добър резултат ли е съгласно вас?
- Като се има поради, че това са деца, които бяха най-ощетени - резултатът не е неприятен. Те учеха по новия закон, а вторият гимназиален стадий - 10-11 клас, не е нов единствено за тях, само че и за системата. Към това се насложи КОВИД-епидемията и отдалеченото образование. То в забележителна степен беше неефективно. Това бяха доста ощетени деца. Друг е въпросът какъв брой са двойките и тройките. Но дано да излезе статистиката, с цел да можем да разясняваме. Доброто тази година е, че доста повече от въпросите бяха открити. Т.е. децата не играят на тото, не възпроизвеждат информацията като папагали, а би трябвало да показват мислене. Това е добра стъпка към превръщане на образованието към опция децата да мислят, да вършат заключения, логичен връзки, с цел да можем да преодолеем тази функционална неначетеност. Разбира се, процесът би трябвало да върви многопосочно. Не просто изпитните формати да са ориентирани към това, паралелно би трябвало да се покачат стандартите към преподаването и качеството на образователното наличие.
- Кога ще бъде изработен прегледът на образователното наличие? Децата не престават да учат превратно българската история. Учат, че Левски е хванат от служители на реда, че еничарството било късмет на българските деца да се допрян до великото военно дело на Османската империя...
- Не единствено такива образци има. Знаете, че още в 44-то Народно заседание и тогава като зам.-председател на комисията, дружно с госпожа Нинова и госпожа Ненчева, сме посочвали от трибуната безумни образци от безумно образователно наличие в българските учебници. Още тогава настоявахме за цялостен обзор, само че това по този начин и не се случи. За наша наслада в този момент в Министерството на образованието работят екипи, които вършат обзор на образователните стратегии. В този развой се включиха над 17 000 учители. Това е огромна представителна извадка. Не единствено по български език и литература, освен по история, става въпрос за всички образователни стратегии. Това е моя персонална идея от години. Това обаче не може да бъде лек развой. Сроковете, които си е сложило Министерството на образованието, са до 30 юни да завърши прегледът. Прегледът на образователното наличие може да стартира, откакто завърши прегледът на образователните стратегии и се обясни какви тематики да бъдат включени, съобразено с възрастовите особености на децата. Да се обясни каква е връзката сред предметите. Защото няма по какъв начин по биология да учат тематики от генетиката, в случай че още не са учили органична химия. Няма по какъв начин по български език и литература да се учат стихотворения от някои наши създатели възрожденци, в случай че по история не се учи този интервал.
Трябва да се види също по този начин - ще удължаваме ли образователната година, по кое време ще стартира тя и така нататък Броят на тематиките в образователното наличие зависи от продължителността на образователната година. Аз съм обнадеждена, тъй като от 2001 година насам това е първият сериозен опит да се направи проверка на образователните стратегии и на образователното наличие. Имаше логичност това да се случи с приемането на новия закон през 2015 година, само че не стана. Усвоиха се едни 15 млн. евро сякаш за обзор на образователните стратегии и наличие, само че се случиха единствено козметични промени, които не решаваха същностно въпроса.
- 20 млн. лева за висшите учебни заведения. Достатъчно ли е това?
- Не е задоволително. Тази борба я водим от години. Тези средства са ориентирани директно към нарастване на заплатите на преподавателите във ВУЗ. Но и там, както и в междинното обучение, нещата би трябвало да вървят по едно и също време. След нарастване на заплатите в междинното обучение, във висшето ние имаме заплати, които съществено изостават. Не на всички места, несъмнено, само че има заплати на преподавателите във ВУЗ, които са много под заплатата на един преподавател, в това число и под заплатата на един новак преподавател. Това не е обикновено.
От друга страна, би трябвало внезапно да повишим качеството на висшето обучение. Защото знаем какви експерти с бакалавърски, с магистърски степени излизат, което е неприемливо. Не от всички ВУЗ, естествено. Моето персонално разбиране е, че би трябвало да се усилят критериите при атестиране. Увеличението на заплатите би трябвало да върви ръка за ръка с повишението на качеството във висшето обучение. Същото би трябвало да стане и в междинното обучение. Защото там съществено се подвигнаха заплатите, само че качеството изостава.
- Не е ли време непрестанното роене на университети и университетчета по страната да спре? Да останат университети с тежест и съответната подготовка на преподавателите, тъй че на пазара на труда да излизат в действителност експерти в обособените области.
- Да, права сте. Време е и по тази причина сме записали в съдружното съглашение " профилиране на висшите учебни заведения ". Това значи, че не може на N броя места да се образоват инженери, педагози, адвокати. Промените в Закона за висшето обучение са в тази посока. Например, ограничихме опцията да се добива магистърска степен в контролирани специалности - медицина, архитектура и право за 2 години. Ние имахме магистратури във ВУЗ по тези специалности, които се придобиваха за година и половина. Това е извънредно неприемливо. Промените в областта на образованието постоянно са сложни заради съпротивата. Резултатите от тях не идват бързо, откакто се случат, а се виждат след години. Затова би трябвало воля, кураж и самообладание.
- Държавата уголемява приема на студенти държавна поръчка по механически дисциплини...
- И по този начин би трябвало. Не е загадка, че ни липсват такива фрагменти. Не единствено в инженерните, има и други специалности. Имаме липса на пазара на труда. Това е политика, която МОН организира в този момент доста интензивно. Трябва да осъществяваме и това, което сме записали в нашата предизборна стратегия. Това са така наречен районни карти на връзката обучение - стопанска система. Трябва да стабилизираме районните висши учебни заведения, без да даваме задатъци на хилядите филиали и филиалчета на ВУЗ. Трябва да имаме постоянни многопрофилни университети в страната, с цел да можем да задържим младежите по места. Това ще се случи, стига да има политически хоризионт това държавно управление, с цел да ги осъществя.
- Стартира самодейността " Внимание, дете пред екрана! " в Пловдив, вие сте неин патрон - разкажете ни повече за нея.
- Бях на честването на 15-годишнината от основаването на Центъра за поддръжка на приобщаващо обучение в Пловдив. Бях извънредно поласкана да стана патрон на тяхната самодейност. Тя е ориентирана към родителите, учителите и просветителната система. Родителите, които се родиха в аналоговия свят, а живеят в цифровия свят. Техните деца живеят напълно в цифровия свят, който дава преимущества, само че и крие съществени рискове. Целта на самодейността на центъра с ръководител доктор Катя Стоилова, е да сигнализира обществото за следствията. Става въпрос за децата през днешния ден, които стоят повече от допустимото пред екраните. Човешката душeвност и индивидът еволюират, само че днешният свят се развива доста по-бързо. Децата живеят във виртуален свят и към този момент не ги виждаме на детските площадки, на открито на улицата да играят. Новото потомство се е затворило у дома пред екраните - в учебно заведение, телефонът постоянно е с детето. Екранът е пред детето, когато си готви домашните. То е пред екрана, когато играе. Във виртуалния свят обаче нещата се случват незабавно, на секундата. Само че в действителния живот нищо и на никое място не става незабавно. Така че виртуалният свят изкривява визиите на детето за действителността, за живота, за гибелта, за успеха и загубата. Изкривява визиите им за другарството, за общуването. Те си мислят, че в действителността, както и на екрана, нещата би трябвало да се случват на секундата и когато това не стане, те стават нападателни. Агресия вербална и физическа - виждаме какво се случва в учебно заведение.
- Освен това в игрите има по 9 живота...
- Точно по този начин. С тази иницатива желаеме да сигнализираме на първо място родителите. Защото къде от прекомерна ангажираност, къде от криворазбрана акомодация на децата към този свят, те не правят оценка всички рискове. Затова ще се опитаме с редица начинания и с такива излъчвания, като Вашето, да обърнем вниманието към този огромен проблем.
- Ако ни поканите - в. " Дума " и БСТВ биха могли да станат медиен сътрудник на тази самодейност.
- Да, несъмнено. Ние всички сме длъжни да обърнем публичното внимание и това на родителите към тази комплицирана обстановка, в която порастват децата на България.
(Със съкращения)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР