Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-н Николов, как ядрената общност

...
Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ- Г-н Николов, как ядрената общност
Коментари Харесай

Кирил Николов: Не трябва да се допускат решения срещу България

Интервю на Нора СТОИЧКОВА, БСТВ
- Г-н Николов, по какъв начин нуклеарната общественост у нас приема решението на Народното събрание доставките на гориво да се диверсифицират от 2024 година?
- Този развой тече от дълго време, още от 2014 година, от Европейската тактика за енергийна сигурност. Тази тактика задължава нуклеарните оператори да обезпечат задоволително гориво за работа. Това става по два метода - посредством диверсификация на доставките на нуклеарно гориво и обвързване да се складират по-големи количества нуклеарно гориво в централите. Това е изпълнено от управлението на АЕЦ " Козлодуй " и ги приветствам. Към тях не може да има никакви искания в това отношение.
- Как ще се диверсифицира горивото в 5-и блок на АЕЦ " Козлодуй "?
- Има стратегия за диверсификация, която е съгласувана с ЕВРАТОМ, с организацията по доставките. Тя сега се извършва прецизно. Там се взеха и ограничения по какъв начин да се форсира диверсификацията. Така първо се подписаха договорите с " Уестингхаус " за технико-икономическа аргументация на първо време, а по-късно с разбор на сигурността, които са нужни за лицензиране на тяхното гориво.
- Да Ви попитам - по какъв начин може компанията, която ще продава нуклеарно гориво на АЕЦ " Козлодуй ", сама да си прави технико-икономически разбор дали горивото й става за нашите реактори?
- Основното, което прави " Уестингхаус ", са разбори за сигурността. Друг въпрос е до каква степен е редно това да се заплаща от АЕЦ " Козлодуй ". 
- Но съветското нуклеарно гориво е създадено за съветската нуклеарна технология. Знаем, че когато горивото на " Уестингхаус " беше употребявано в Чехия и Украйна, имаше страшни проблеми.
- И това е правилно. Но от този момент до момента горивото е много променено. Има и европейски документи, които ни задължават да създадем тази диверсификация.
- А какво има в решението на Народното събрание, което ни насочи тъкмо към горивото на " Уестингхаус ", а не към други снабдители?
- Друг различен снабдител се появи тази година - ФРАМАТОМ. Те пуснаха необвързваща оферта за ВВЕР 1000. Така че имаме 3 различни снабдители - съветската ТВЕЛ, " Уестингхаус ", чието гориво още не е лицензирано, и ФРАМАТОМ, чието гориво е лицензирано и съставлява тъкмо копие на съветското гориво, което използваме в този момент. То се създава в Германия. ФРАМАТОМ е мощна организация, която се занимава с нуклеарна енергетика, една от водещите в света. 
- Какво е притеснителното в решението на Народното събрание, което пречи на същинската диверсификация?
- Не разбирам кому беше нужно това решение, в случай, че този развой върви по проект и в период. Ето част от решението на Народно събрание, което е доста значимо: " Потенциалните снабдители да подсигуряват цялостна самостоятелност на употребяваната технология, лицензи и съставни елементи от снабдители и юридически лица, регистрирани в Руската федерация, или чиято конструкция на благосъстоятелност включва юридически лица, регистрирани в РФ ". Тук незабавно прозира какво се цели с това решение. Фактически се намесват в процеса и отстраняват автоматически ФРАМАТОМ. Защото те ще създават горивото по съветска технология и във взаимоотношение с РФ. Питам: за какво би трябвало да вършим това? За да оставим " Уестингхаус " самичък и да няма никаква конкуренция? Всички знаем, когато няма конкуренция, какво ще ни направи този единствен снабдител. 
- Първо ще е скъпо, след това - кой знае още какви последици ще има.
- Разбира се. 
- Всички водещи специалисти показват, че главното при диверсификацията на нуклеарното гориво е сигурността.
- Вярно е. Все още има висящи въпроси в този смисъл при горивото на " Уестингхаус ". Един от тях е обвързван със Системата за вътрешно-реакторен надзор. За тази система АЕЦ " Козлодуй " има контракт с Корчатовския институт в Русия и след всяка презарядка този институт вкарва съответни входни данни и на тази база операторите на блока могат да го ръководят вярно и безвредно. Вече имаме и нараснала мощ на реакторите - те работят не на 100%, а на 104%. Тук пораждат още въпроси, тъй като, в случай че въведем горивото на " Уестингхаус ", те би трябвало да показват на Корчатовския институт данни за горивото си - нещо, което те не желаят да създадат. Този проблем няма да бъде решен с анализите, които вършат. Другият вид е да се смени цялата Система за вътрешно-реакторен надзор. Това, първо, че е скъпо, и, второ, ние ще имаме 4 години преходни акции, при които в реактора ще има и съветско, и американско гориво. Т.е., с цел да работи американската система, ще им трябват данни за съветското гориво, които пък руснаците надали ще дават. Така че решението на този въпрос остава висящо. 
- Накрая ще ни спрат централата поради тази диверсификация.
- Другият доста сериозен проблем е складирането на отработеното нуклеарно гориво (ОЯГ). В Съединени американски щати работи закон, който не разрешава връщането на ОЯГ на територията на страната. Това значи, че отработеното гориво ще остава на територията на АЕЦ " Козлодуй ". В момента там няма благоприятни условия за изсъхнало предпазване на ОЯГ, единствените благоприятни условия са басейните до реакторите, които са с стеснен потенциал. Имаме и друго вместилище от воден вид, което обаче също е с стеснен потенциал. Това е сериозен проблем, тъй като няма да можем да се освобождаваме от ОЯГ. В момента в АЕЦ-а нямаме насъбрано нуклеарно гориво, за което управлението на централата също заслужава поздравления. Всичко, което беше допустимо, беше превозено в Русия. 
- Т.е. задава се доста огромна пакост. Сигурно ще ни принудят да вършим нови складове? Но да поговорим и за качеството на горивото на " Уестингхаус ".
- Качеството му е доста усъвършенствано спрямо това от 2010-2015 година Всички знаем за проблемите в чешката " Темелин " и те неслучайно се отхвърлиха от горивото на " Уестингхаус " и отново минаха на съветско гориво. При тях също върви диверсификация, само че те към този момент имат контракт с ФРАМАТОМ.
- С ФРАМАТОМ, само че не и с " Уестингхаус ".
- Аз също се удивлявам за какво би трябвало да забиваме в решението на Народно събрание всички тези условия, в случай че не желаеме да оставим единствено един снабдител. Това решение е лобиране в доста висока степен. Не е неприятно прокуратурата да се заеме с този въпрос.
- Кой има полза от това?
- Нашата централа има стратегия и контракт за доставки на съветско нуклеарно гориво до 2025 година, в случай че нещо диверсификацията се забави. Дори ЕВРАТОМ са се съгласили, че можем да отложим този развой с 1-2 години, като създадем още 2 доставки за 5-и блок от Русия. Т.е. всичко е планувано. Процедурите вървят, документите са готови и внезапно тук някой реши да се меси. За мен нещата са ясни - това е опит да се отстрани ФРАМАТОМ от процедурата и да не се организира търг. Защото няма смисъл от търг, като ще има единствено един претендент.
Тук поражда и доста сериозен въпрос по повод и на регулаторния орган - АЯР. С това решение на Народно събрание се нарушават редица интернационалните конвенции, по които сме страна. Например конвенцията за нуклеарна сигурност, в която ясно е указано, че регулаторният орган би трябвало да бъде самостоятелен и върху него не би трябвало да се оказва влияние. А ние с това решение на Народното събрание му даваме периоди. Това е напън. Когато има периоди, те ще притиснат централата да " посмачка " някои от условията, а това към този момент е компромис с сигурността. 
- Спомняме си, че в Украйна един от шефовете на техния регулатор подаде оставка, притиснат по същия метод.
- Там също беше взето политическо решение за диверсификация с горивото на " Уестингхаус " и имаха много проблеми, които засекретиха. Скриха се доста данни, което е в несъгласие със международната процедура, където има Световна организация на нуклеарните оператори, работи МААЕ, които изискват цялостна бистрота за, когато има неточности и проблеми, те да не се позволяват в други централи. 
- Има ли заплаха да затворят нуклеарната ни централа поради тези игри с горивото?
- Чак до затваряне на централата не би трябвало да се стига, тъй като има различни разновидности. Просто не трябва да позволяваме решения, които очевидно опонират на ползите на България. >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР