Интервю на Мая Георгиева-Г-н Сиджимов, няма как да подминем важния

...
Интервю на Мая Георгиева-Г-н Сиджимов, няма как да подминем важния
Коментари Харесай

Николай Сиджимов: Да обединим и развием елита на Сливен, да възвърнем славата му на икономически и национален лидер

Интервю на Мая Георгиева

-Г-н Сиджимов, няма по какъв начин да подминем значимия въпрос -  за какво се кандидатирате за депутат  от Сливен? 

-Защото още веднъж се убедих, че Сливен е добър град за живеене! Защото желая Сливен съответно и България като цяло да са привлекателни за децата и внуците ми. Миналата седмица дребният ми наследник пристигна от Брюксел, а огромният от София на посетители на баба си и дядо. Най-голямата ми изненада беше, че дребният обмисля след няколко години - като стане време внуците да вървят на учебно заведение - да се върне в България. Изненадан попитах за мнението на снахата - Джорджина, англичанка - и тя въодушевено удостовери. Между другото тя приказва български толкоз добре, че хората не могат да усетят, че е чужденка. 
Естествено, освен поради децата и внуците, а и поради родителите. Единият ми дядо е пристигнал в Кърджали от Беломорска Тракия, другият е от Хасковско. И двамата са били “николапетковисти. ” Естествено, потърпевши са поради това. Както споделяше единия “ако ме бяха бъхтАли малко повече комунистите, щях да избягам в Америка. ” След това изявление с братовчед ми се пошегувахме “е, в този момент в случай че те бяха били повече, щяхме да сме американци. “ Но съществено - аз съм бил няколко пъти в Америка и съм имал много положителни оферти да остана. Винаги съм избирал да се върна, тъй като над 30 години съм работил тук, в Сливен и България да стане толкоз добре, че да не се изкушаваме да “бягаме. ”

-А, за какво от листата на „ Демократична България “?

-Реално не мога да имам различен избор. Аз съм от създателите на “Зелените, ” които през днешния ден се назоваваме “Зелено придвижване. ” Години наред в партията сме работили за разпространение и използване екологични стандарти и природосъобразен живот. Нашата партия е в „ Демократична България “, тъй като това е една кардинална коалиция с доста ясни политики и поредно отстояване на правила към този момент близо четири години. Естествено, сред трите партии като сътрудници има разлики и различия - другояче щяхме да сме една партия - само че първо те в никакъв случай не са по най-важните тематики и второ на процедура постоянно реализираме консенсус. 
Малко е знае се, че още при основаването на нашата партия върховенството на закона беше един от главните ни цели и персонално Христо Иванов е съветвал нашата първа стратегия. Шеговито казано въпреки да ни упрекват че сме леви - то не че има нещо неприятно да си ляв - ние сме най-дясната партия в фамилията на Европейската Зелена партия и това ни сближава и с ДСБ. А, действителните причини да сме и с тях са, че години наред сме били дружно в отстояване на редица цивилен и политически дела. 

-Бил сте претендент за народен представител и от  Кърджали, от София област - където и в този момент сте на 6-та позиция?

-Бил съм претендент в Кърджали, тъй като там съм роден и израсъл. Последните няколко години пребивавам в едно село в Софийска област, а в Кърджали имам доста другари и съратници.
Но най-важните борби съм провел в Сливен и тук са достиженията ми, с които най-вече се гордея. Дойдох да пребивавам в Сливен 1989 година, 1991  започнах работа в общината като първия еколог и незабавно започнаха провокациите и тестванията. Няма да не помни казуса с радиацията в питейната вода и напъните, които положихме с цел да го решим. 
1991 бях деен в Съюз на демократичните сили и станах заместител ръководител, а 1995 станах общински консултант. Едно от знаменателните решения на общинския съвет по това време беше построяването на пазара. Аз интензивно участвах и способствах за реализирането на концепцията.
После през 1998 участвах в основаването и станах Изпълнителен шеф на Регионалния Център за Икономическо Развитие, който реализира редица начинания - като да вземем за пример поправяне постройката на първата фабрика в града - тази на Добри Желязков. 

Регионалният център сътвори и стратегия за финансиране, която в доста сложен интервал подкрепя над 60 дребни и междинни предприятия в града и директно и непряко способства за основаването и запазването на над 600 работни места.

Естествено, тук се родиха и израснаха децата ми, тук и до ден сегашен не мога да мина 100 метра по центъра без да спра - няма по какъв начин да подмина стотиците другари, които имам. 

-Кои са Вашите цели като предстоящ народен представител?

-На първо място основаването на удобна за живеене среда - чиста и здравословна околна среда, благоприятни условия за положителни приходи - и работни места, и благоприятни условия за стопанска самодейност, а и не на последно място - културен живот и благоприятни условия за спортуване.
На второ място, като резултат от първото - връщане на младите и можещите. Привличане на планове и гении, с които развиването ще стане доста по-бързо и качествено. Предизвикателство, само че реалистично е да кажа, че за няколко години Сливен може да притегли десетки нови планове и стотици, даже хиляди младежи да се върнат тук. както споделих по-рано - един от тях ще е синът ми. 
На трето място - увеличение ролята на Сливен в стопанската система, културата и политиката в България. Това може да стане единствено посредством сливане на локалния хайлайф и екипна работа оттатък длъжностите и политическите разлики. Естествено, всеки ще резервира своите възгледи и полезности за живота и политиката, само че на равнище тактика за развиване на района общото схващане за целите и опциите е наложително изискване. Доказал съм, че мога да работя с хора от всевъзможни обществени среди, специалности и политически ориентации. Не е елементарно, само че не е невероятно.

-Какво ще извършите, в случай че отново сте заместник-министър в Министерство на околната среда и водите?

- Очевидните ми цели са въвеждането на депозитната система, възстановяване цялостната система за ръководство на отпадъците и възстановяване качеството на въздуха - в съдействие с общините и оптимално дейно потребление на оперативните стратегии. Реално проблем с финансирането няма. Всяка добра и съвременна концепция относително елементарно може да откри финансиране. Тънкостта е в увещание на обществото и финансиращите институции в полезността на концепцията и след това вярното й използване. Обществото, болшинството, на практика всички жители на България би трябвало да завоюват от реализацията на сходни планове.
Може да звучи малко скучно, само че изключително значимо е възстановяване работата на администрацията - по-бързо и изрично да се вземат решение проблемите на жители, общини и бизнеси. На моменти наподобява трудно и няма бърз и елементарен път, само че няма сполучлива страна без добре работещи институции.

-А, какво ще вършиме, в случай че сте народен представител в съпротива?

- Ще работя неуморно и безрезервно за същите цели и по същия метод - да обединим и развием елита на Сливен, с цел да възвърнем славата му на стопански и публичен водач, иноватор.

-И най-после, кое е главното Ви обръщение към хората от Сливен?

- В Сливен има задоволително знаещи и можещи хора. Връщам се, с цел да станем доста повече - да притеглим още знаещи и можещи, да се върнат децата и внуците ни, и ние да се радваме на техните триумфи. Разумният избор е да работим дружно за връщане славата на Сливен.

 n_sidjimov_baner.jpg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР