Интервю на лидера на БСП в Още от деня“ по

...
Интервю на лидера на БСП в Още от деня“ по
Коментари Харесай

Корнелия Нинова с доста интересно интервю за БНТ

 Интервю на водача на Българска социалистическа партия в " Още от деня “ по Българска национална телевизия:

- Върнахте мандата. Когато го получихте  казахте, че ще извършите всичко допустимо, с цел да бъде формирано държавно управление. Защо не успяхте?

- Ние го направихме. Предложихме диалози на трите така наречен партии на митинга, освен това открит, пред камерите, по най-важния въпрос – политиките. След това дадохме опция и оставихме отворен диалог за кандидатури за министри. Нищо не налагахме силово като мандатоносител, тъй като доста добре знаем каква е тежестта на третия мандат и на 36 депутати. Сам не можеш, би трябвало да търсиш разговор. Всичко се случи пред публицистите, пред очите на хората, и видяха нашето положително предпочитание, успокоение, диалогичност. Подходихме без нападки и без конфликти, в които влязоха другите три партии. Те отхвърлиха да създадем такова болшинство. Сигурно всяка от тях си има своите аргументи. Те малко по малко стартират и да излизат нескрито. За нас беше рационално и допустимо да имаме болшинство, което да излъчи постоянен кабинет.

- Разговаряхте през днешния ден с президента Радев. Стана ли ясно по кое време ще са парламентарните избори?

- Да, разговаряхме. Той ни осведоми, че на следващия ден ще предложения на среща Централната изборна комисия, с цел да обсъдят организационните, техническите и финансовите въпроси. И едвам по-късно ще вземе своето решение.

- И въпреки всичко – избори " две в едно “ или разграничени?

- С оглед ползите на българските жители, ние считаме, че " две в едно “ е по-добре, с цел да не се върви три седмици поред на избори – в коронавирус рецесия, в зима, евентуално тогава и рецесията ще се развие. Освен това има и локални избори на някои места. Това значи четири седмици, цялостен месец, хората да вървят на избори. Допускаме, че това ще смъкна изборната интензивност, че някои хора просто ще се откажат и че това ще е зле за институциите и за държавността. Защото парламент и депутати, определени с доста ниска изборна интензивност, нямат задоволително тежест и легитимност да вършат политика. Същото се отнася и за президента.

- Като водихте диалозите за сформиране на кабинет Вие непрестанно казвахте, че актуализацията на бюджета е най-важната тематика. Даже приканвахте диалозите да бъдат за това, а не съответно за осъществяване на третия мандат. Не трябваше ли Българска социалистическа партия да забави мандата още малко, както в началото казахте?  

-  Ако сме имали изобщо някакви съмнения, то през днешния ден те паднаха. На седми трябваше да върнем мандата. 44 работни дни Народното събрание не беше приел нито един закон. В момента, в който казахме – на 7-ми връщаме мандата, имате 5 дни, желаеме изключителни съвещания и да се одобри актуализацията – внезапно всичко се забърза в Народното събрание. Прие се актуализацията на НЗОК и на ДОО на второ четене, потеглиха правосъдните закони. Мисля си, че в случай че бяхме оставили в несигурно време мандата и да кажем, че ще го върнем като банкет бюджета, несъмнено щяхме да приемем този бюджет през ноември. Т.е. ултимативното и ясно казване направи допустимо да стартираме да вършим работа.

По отношение на самото приемане на актуализацията на бюджета, няколко пъти предупредихме, че може най-после да не се получи това, което желаеме. Предложихме на трите партии да излъчим по двама специалисти от всяка група и да определим един най-малко пакет неща, които да приемем сред първо и второ четене на актуализацията, и най-малко за това да създадем болшинство. Те отхвърлиха даже и този диалог и не излъчиха по двама души. Ние предупредихме, че това е огромен риск и огромна пакост, и тя стана. Всяка партия си внася своите оферти, започнаха плаващите мнозинства  и шареното гласоподаване.

- Говорите за плаващо болшинство, само че вие през днешния ден, дружно с ГЕРБ, подкрепихте предлагането на Движение за права и свободи за увеличение на пенсиите със 120 лева месечно до края на годината. Това ли е плаващото болшинство, което сформирахте през днешния ден и какво значи това?

- Не, не е това. И извънземни да бяха предложили нарастване на пенсиите или добавката от 120 лева за последните месеци и до края на коронавирус рецесията, и тях щяхме да ги подкрепим. Не вадете генерални заключения, тъй като видях, че партиите на митинга, в опит да обяснят своето изтощение, незабавно започнаха – ето я новата остаряла тройна коалиция – Движение за права и свободи, ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Това не е политическа коалиция, нито е предварителна спогодба. При тежката обстановка, в която сме – нарастване на ток, газ, парно, дърва, самун, мляко – цените летят нагоре, а пенсиите остават същите. За българските пенсионери ще подкрепим който и да е. Тук е значима задачата – пенсионерите и увеличение на пенсиите.

За страдание, те не поддържаха нашето предложение за преизчисляването на пенсиите със средноосигурителен приход към 2018 година Според нас това беше по-справедливото решение.

- Преди да гласувате тези 120 лева, в пленарна зала е признат текст, съгласно който се усилват парите тъкмо за преизчисление на пенсиите. И какво се случва в този момент, гласувани са две огромни суми, за които финансовият министър споделя – безпорядък, взривен е бюджетът.

- Не, не сте права. Преизчисляването на пенсиите не се одобри, остана предлагането за 120 лева и предлагането на служебния кабинет – за повдигане на минималната, за повдигане на прага на оптималната пенсия и за увеличението на едната години трудов стаж с коефициент от 1,2 на 1,35. Това са две допълващи се суми.

- За което финансовият министър споделя – мъчно е, от кое място ще се намерят тези пари, би трябвало да се отрежат от някъде другаде. Какво е решението, г-жо Нинова? Попадала ли сте в такава обстановка?

- Да. Решението е следното – препоръчан е бюджет от служебния кабинет със занижени доходи. Вижда се растеж в Брутният вътрешен продукт, който не е отразен в приходите от Данък добавена стойност и акцизи. Т.е. там би трябвало да се завишат приходите. На второ място, има неща, които считаме, че би трябвало да отпаднат от актуализацията на служебния кабинет. Трето, въпросът е освен финансов, а политически, човешки и обществен. Откакто аз съм ръководител на Българска социалистическа партия всяка година се борим за преизчисляване на пенсиите и Борисов всяка година ни обясняваше, че няма пари. За всичко друго има пари, за пенсионерите в никакъв случай няма. Сега слушаме същото пояснение. Пари има задоволително в бюджета. Днес регистрираха растеж в Брутният вътрешен продукт близо 10%, това е доста. Излишък има в бюджета. Казаха, че са събрали повече доходи, тъй като са подобрили събираемостта. Ами, дано си подредим целите. Не може все пенсионерите да са ощетени.

- Как си представяте Вие, че можете да вземете тези 120 лева след три месеца и, да вземем за пример, пенсията на един пенсионер да се усили с 64 лева, както пресмята служебния министър?

- Не. Получаваш 64 лева от преизчислението на една година трудов стаж, което е непрекъсната мярка. Временно, по време на коронавирус рецесията, получаваш тази добавка от 120 лева, т.е. и двете дружно.

- Как се изяснява на един уединен пенсионер, при тези увеличени сметки, че му се дават едни средства, а след това му се вземат?

- Ако коронавирус рецесията продължи след декември месец и законът за изключителното състояние се удължи, тези 120 лева би трябвало да продължат. А другояче това нарастване през преизчисляването на пенсиите е за непрекъснато.

- Защо втори парламент не може да излъчи държавно управление? Както партиите на смяната, по този начин и вие желаете да премахнете модела " ГЕРБ “ и в действителност нищо не се случи. Какво е Вашето пояснение?

- Може би някои от партиите заявиха това желание за смяна единствено на думи, само че когато се стигна до каузи, не пожелаха да създадем това болшинство. Нямаше никаква справедлива причина да не съставим кабинет. Защото в първия кръг от договаряния се бяхме договорили и написали, а " ИТН “ подписаха политически документ, където беше записана – цялата правосъдна промяна на " Демократична България “, лечебните заведения да не са търговски сдружения, един учебник в един клас, майчинството на втората година да стане минималната работна заплата, наши цели. Там бяха предложенията на Има Такъв Народ, на ИБГНИ – всичко беше готово. И в един миг се стартира – те се скараха за министри, споделиха си тежки и непреодолими думи. Ние не сме взели участие в това.

- Имахте 5-минутна среща с Има Такъв Народ по третия мандат и тогава те ви споделиха, ние с вас няма да беседваме и няма да ви подкрепим. Кога те бяха откровени, съгласно Вас, при този отговор или по време на диалозите за първия мандат, когато те одобриха вашите предложение и ги включиха в декларацията?

- Според мен първоначално бяха по-искрени. Даже получихме публични думи от тях, през медиите, че Българска социалистическа партия не е партия на статуквото, че се държи най-разумно и най-отговорно пред България. След като Демократична България и ИБГНИ не ги поддържаха обаче, те взеха решение въобще да не поддържат третия мандат.

- И ви дефинираха като партия на статуквото и ви зачертаха незабавно. Как си обяснявате в продължение на един месец тази смяна?

- Питайте тях. От наша страна нищо не се е трансформирало. Всичко при нас беше кардинално, ясно, по политики и пред камерите. Нещо очевидно се е случило там, в офисите, където са ходили и където са се договаряли. Но това не е нашия метод на правене на политика.

- Ако изборите, обаче, са " две в едно “, това може ли да обърка гласоподавателите? Вие на 11 юли взехте близо 366 хиляди гласа, което е с 114 хиляди по-малко от 4 април. Сега на какво залагате?

- Залагаме на това – след 45-ия и след 46-ия парламент множеството хора да са прогледнали за истината и да са видели, че тази обещавана смяна се трансформира в замяна и са разбрали коя е партията, приказвам за Българска социалистическа партия, която е постоянна, виновна, каквото е споделила, го е изпълнила и не е излъгала, не е седнала да се договаря скришно – на това разчитаме.

- Ще разширявате ли лявата коалиция? Бяхте декларирали, че ще е необятна лява коалиция. Има ли накъде да я разширите повече?

- Да, ние постигнахме такава огромна лява коалиция с 16 партии и цивилен сдружения. Тепърва следва да забележим формулата за явяване на изборите. Нека да приключим с актуализация, президентът да разпусне Народното събрание, да насрочи изборите и тогава ще обсъждаме. Отново ще минем целия цикъл по номинации от общинските организации, от регионалните препоръки. Това при нас е един сериозен развой, тъй като сме сериозна партия и не взимаме решенията еднолично.

- В последните два дни чухме обвинявания, че е имало опити за пазаруване на депутати в офиси на Има Такъв Народ от страна на госпожа Татяна Дончева. Преди изборите на 11 юли Вие имахте диалози с нея точно за присъединяване ѝ в тази необятна лява коалиция и тогава казахте, че тя ви е сложила неизпълними условия. Какви бяха тези условия? Имаше ли и други, които останаха скрити?

- Не. Всички условия съобщихме, да е всичко ясно и чисто. Татяна Дончева изиска да променим името на обединението, " Българска социалистическа партия за България – Движение 21 “. Беше в последния миг преди изборите и нямахме време за регистрация на ново име. Освен това имаме обичайни сътрудници от години, които не бихме обидили, включвайки името единствено на една от новите партии. Другото изискване беше за разпределението на дотацията, което също беше прекомерно претенциозно по отношение на сътрудниците, които до момента имаме. И третото беше за места в листите.

- Повлия ли тогава вашият неизползван разговор на диалозите, които имахте за сформиране на кабинет?

- Не мисля. Г-жа Дончева не взе участие в диалозите за сформиране на кабинет, нито по актуализацията на бюджета. А и не би трябвало. Ние приказваме за избавяне на страната, че идват три рецесии, че би трябвало да има постоянен кабинет и болшинство. Би било прекомерно персонално и субективно, в случай че тя схване този диалог според от това, което се е случило в лявата коалиция.

- Ясно е, че предварителните избори идват. Политическият план на Кирил Петков обаче към този момент обикаля ваши структури, разбрахме от господин Георги Свиленски. Колко е сериозен този развой на привличане на ваши симпатизанти и на ваши членове да вземат участие в една бъдеща партия?

- Да, имаме такава информация от нашите структури. Всеки е свободен в една демократична страна да прави партия и да се състезава на избори. Важно е, обаче, надпреварата да е почтено и равнопоставено. А това за нас значи, първо, този план да не се прави с ресурса на страната и на служебното държавно управление. И, второ, подобен план да не се прави на гърба и в структурите на други партии.

В Българска социалистическа партия има възприятие за самозапазване – в такива моменти партията се втвърдява и се сплотява.

- Говорихте ли за това с президента Радев? Вие евентуално сте чули неговите думи, че няма да разцепи лявото пространство. Той ви отговори на апела да каже дали стои зад новата партия. Доволни ли сте от това пояснение?

- Не сме говорили по този въпрос. Говорихме единствено за мандата, актуализацията на бюджета и побързахме да тръгнем назад към Народното събрание. Можеше да е по-категоричен.

- Той не загатна съответно Българска социалистическа партия, той сподели единствено лявото пространство, а то е огромно, това са редица други партии.

- Логично е президентът Радев да търси по-широка поддръжка от Българска социалистическа партия. За нас е значим просто явен отговор – стои ли зад тази партия или не. Нищо повече не желаеме от това.

- Ако партията стане факт и стартира да търси и да лишава гласоподаватели от редиците на Българска социалистическа партия, какво ще предприемете вие?

- Ще забележим, дано да пристигна това време. Ще го решим. Сега да гласуваме актуализацията на бюджета. Не можем да оставим хората на прага на зимата в това положение. Виждате, че всеки ден по улиците има митинги –  ресторантьори, земеделци, какви ли не хора. На излизане от президентството ме чакаше цяла група хора, разтревожени и обезпокоени от обстановката си, за приходите и за фамилиите си. Спешно и рационално би трябвало да приемем актуализацията на бюджета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР