Интервю на Калин Каменов, Факти БГЗа двойното гражданство ще очакваме

...
Интервю на Калин Каменов, Факти БГЗа двойното гражданство ще очакваме
Коментари Харесай

Радев е една от причините да се случи сглобката

Интервю на Калин Каменов,
Факти БГ

" За двойното поданство ще чакаме решението на Конституционния съд. За мен то е рисково и заплашва националната сигурност "

- Г-н Ангелов, какво ново чухте в поръчките на партиите, откакто се откри новият парламентарен сезон?
- Формациите от " сглобката " говореха главно за идната ротация и избирането на регулаторните органи. Трудно може да се каже, че имат дълготрайна визия и небосвод, макар че чуваме поръчките им за цялостен мандат. А у нас да изкараш цялостен мандат постоянно не е тъй като имаш действително визия за ръководството, а поради математическото болшинство в Народното събрание. Фактор ще е и геополитическата обстановка.
Българска социалистическа партия седи като единствената групировка, която е опция на протичащото се. Тя освен подлага на критика, само че и предлага решения, други възможности, може да ръководи. Не бяга от диспути и политически битки. Това не може да се каже за останалите две обединения, определящи се за съпротива - " Възраждане " и Има Такъв Народ. Там повече се натъртва на отрицателни рецензии, кавги и конфликти, циркаджилъци, на изречения и лозунги, а не толкоз на различни хрумвания и оферти. А и е ясно, че те нямат управнически потенциал. Да не приказваме, че " Възраждане " обслужват в основни моменти ГЕРБ, както се видя при гласуването за НЗОК, когато си трансформираха на 180 градуса гласуването, откакто Десислава Атанасова им даде знак с писалка, което се видя по малките екрани.
- Шенген, Еврозона, рекорден бюджет - кой с какво се хвали?
- Кой с каквото си харесва и най-много му отива на електората. Имам голямо подозрение до каква степен тези тематики са действително в дневния ред на обществото, колкото желаят да бъдат българските политици. Скептичен съм до каква степен хората имат вяра, че Шенген, Еврозоната и рекордният бюджет ще им решат проблемите. За забележителна част от обществото това не значи нищо. В предишното сме имали надалеч по-големи цели, свързани с присъединението на страната към Европейски Съюз и НАТО, а това не докара до голяма обич към обединенията извървели този път - в противен случай, до загуба на избори.
Редно е малко фанфарите да се понамалят. Някои политици да бъдат малко по-скромни. Вижда се, че партиите от " сглобката " стартират да работят доста антиевропейски и антидемократично при упражняването на властта - в Народното събрание, в Сдружението на общините, при разпределянето на регулаторите, в СОС. Това ще им изиграе неприятна смешка най-после.
- Как ще протече ротацията на " сглобката ". Какво очаквате? Да водим договаряния или, нали тъй като е съвременно да се играе шах напоследък, ще забележим стратегически ходове?
- Както се сформира държавното управление, по този начин ще протече и ротацията. Има ли единодушие да има ротация, драми огромни няма да има. Ще бъде забавно само, в случай че някой реши да не взе участие в ротацията.
Смяна на министри ще има. Здравният към този момент съобщи, че напуща. Във връзка с това чакам в идващите седмици мощно медийно наличие на по-слабите министри, с цел да показват, че са свършили доста работа, имат стратегия, доста са скъпи и могат още неща да свършат, с цел да останат на постовете си. Други ще показват и геополитическа поддръжка.
- Как виждате ролята на Движение за права и свободи след ротацията. Партията ще има двама съпредседатели след февруари, най-вероятно. Ще бъде ли Движение за права и свободи друго?
- Не мисля, че ще намалее ролята на Движение за права и свободи. Най-малко ще се резервира. Предстои да бъдат избирани и регулаторни органи. Вероятно Движение за права и свободи още веднъж ще избра да не взе участие намерено със свои представители в изпълнителната власт. Моделът на двама съпредседатели и един почетен ръководител ще съставлява интерес, само че аз не виждам да има чак толкоз огромна смяна във действието на групировката.
Движение за права и свободи не е чак толкоз обществена. Или най-малко не беше. За нея до момента рядко излиза информация какво се случва, какъв е нейният вътрешнопартиен живот. Какви процеси текат в партията. Когато се случат събития, каквато е актуалната обстановка в Движение за права и свободи, обикновенно научаваме и вършим заключения дали има рецесия и вътрешни проблеми. Не знам за какво още веднъж трябваше Доган да обърне внимание, че вървят геополитически промени и имаме развой на промяна към многополюсен свят. Самата концепция на Доган да има двама съпредседатели за мен идва и от геополитическите промени.
- Промените в Конституцията са факт, а в този момент президентът ги оспорва. Румен Радев брани властта си или го прави по закон. Как гледате на реакцията му?
- Реакцията му е не толкоз от грижата дали измененията опонират на Конституцията, колкото се визира за измененията, засягащи неговите пълномощия и най-много за служебните му държавни управления. Президентът няма грижа към хората, а единствено към себе си. Служебните държавни управления на Румен Радев се трансфораха в еднолично ръководство на страната. Партиите бяха отговорни и упреквани за всичко. Самият президент Румен Радев е една от аргументите да се случи " сглобката ". В обстановка на рецесия ролята на президента е да бъде посредник, да бъде медиатор да се излезне от нея, а не да разделя, да опълчва и да се свързват с неговото име нововъзникващи политически планове.     Ако не беше признато предлагането за двойното поданство, мъчно щеше да се скрият същинските аргументи на президента да сезира Конституционния съд. Години наред обикаля света и убеждава българите там, че би трябвало да имат право да са президенти и министри и с двойно поданство. По тази тематика, както войната в Украйна, се видя, че президентът едно приказва в чужбина, а друго в страната. Поведението му е безусловно двулично. Занимава се с политически инженеринг, основаване на партия след партия, храни вътрешни опозиции, наскърбява и атакува наред - мутри, шарлатани, родоотстъпници, предатели и така нататък
- Вече споменахте, че хора с двойно поданство ще могат да стават депутати, в случай че Конституционният не го анулира. Идват избори за европарламент. Какво да чакаме...
- За двойното поданство ще чакаме решението на Конституционния съд. За мен то е рисково и заплашва националната сигурност. Последиците може да бъдат огромни за страната. Изборите за европарламент ще бъдат забавни за мен повече на равнище Европейски Съюз, където чакам нова, друга настройка.
За първи път имаме обстановка, при която може да се пропука статуквото в Европейски Съюз. За мен въпросът е дали Европейски Съюз ще откри мястото си в един многополюсен свят да бъде един от факторите, а не да зависи от Съединени американски щати. Докъде ще стигне политиката на разширение на Европейски Съюз, която дружно с миграцията да не докара до неговото експлоадиране от вътрешната страна.
В България изборите за Европейски парламент ще са последният опит на мнозина евродепутати да останат по някакъв метод на политическата сцена. Изборите за европарламент се радват на ниска изборна интензивност, хората не виждат смисъл да гласоподават за претенденти, които ще вземат голяма заплата и да не усещат действителни изгоди от тяхната активност. Друг е въпросът, че и те самите не вършат нищо с цел да обяснят тяхната активност. Няма други избори, като тези за евродепутати, които да се считат от хората за толкоз далечни и неразбираеми.
- България в Шенген по въздух и море. Управляващите се хвалят, за опозицията е нищо. Какво е това?
- За мен предлагането, което беше направила Австрия, е последното на масата и друго нямаше да има. България и Румъния трябваше или да го одобряват, или да се откажа от офертата. При изискване, че ти не знаеш дали изобщо ще има сходно последващо и по кое време ще се случи. Скептик съм, че скоро ще станем членове и по суша, в случай че не се промени внезапно наклонността.
За българския бизнес, за българската стопанска система е по-важно присъединението в Шенген по суша - 97% от стокообмена с Европейски Съюз е по суша и единствено 3% по въздух и вода. Толкова сме признати. От друга страна по въздух ще се облекчат пътуващите със самолети, което не е по никакъв начин малко.
Не знам за какво у нас не се загатва тематиката за отпадането на визите за Съединени американски щати, което също е самобитен двоен критерий към България като страна, която е част от Европейски Съюз, само че този път от страна на Вашингтон. Това не виждам да се изважда като водещ приоритет и цел. Може би има боязън да не се ядоса с това някои във Вашингтон или пък се работи по тематиката безшумно по изкусен път.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР