Интервю на Живка Кехайова Г-н Николов, какви ще бъдат последствията

...
Интервю на Живка Кехайова Г-н Николов, какви ще бъдат последствията
Коментари Харесай

Валентин Николов, специално за Zonanews: От ценова гледна точка ситуацията е трагична. Аз съм сигурен, че газът ще поскъпне с повече от 20%, а електроенергията - между 10 и 20%

Интервю на Живка Кехайова

Г-н Николов, какви ще бъдат следствията от прекъсването от страна на Русия на газа за България?
Видно е следното нещо - държавното управление няма подготвен проект. Иначе щеше да го оповести, щеше да го показа пред обществото. Ако въобще има някакъв проект, то е по какъв начин да намърда медиатори във образувания недостиг. Защото Русия стопира подаването на газ към " Булгаргаз ", което не значи, че стопира подаването към другите си контрагенти. И в случай че има някакви сделки, другите контрагенти ще вземат газ и ще го продават, най-вероятно през Гърция.

Другото, което е видно е, че има диверсификация, т.е. може да влезе газ в България от доста страни. Въпросът е, че няма задоволително източници. Кои са те? Азербайджан - не е доста несъмнено, че газът от там е единствено азербайджански, а не минава и съветски. Съответно от Ревитуса - полутечен газ. Но с цел да пристигна в България, би трябвало да се резервира потенциал.

" Булгаргаз " - най-малко от търговете проличава по този начин, е резервирал газ единствено по Неа Месемврия-Сидирокастро. Това е азербайджански газ, какъвто и сега внасяме. Друг няма.

Третото, което е видно е, че на 1 юли изтича анекса към контракта с Азербайджан, откъдето сега внасяме 300 млн. куб. м газ. След 1 юли би трябвало да се подпише нов анекс, тъй като през днешния ден Теодора Георгиева, която е изп. шеф на IGB (Междусистемна газова връзка Гърция-България), разгласи, че преди октомври-ноември те няма да могат да вкарат в употреба интерконектор. В този интервал затова Азербайджан няма да ни доставя газ, в случай че не сключим нов анекс.

Проблем е, че никой не знае държавното управление готово ли е, или не с нов анекс и за какви количества дневно ще става дума. Интересно е, че никой не задава този въпрос.

А другояче, всяко юридическо лице, което има задоволително контакти, би подписало контракт с " Газпром ", или с терминала на гръцкия остров Ревитуса и ще стартира да доставя газ. Така че без газ няма да останем, въпросът е каква ще е цената му. Аз съм сигурен, че газът ще нарастне с повече от 20%. Очевидно тези, които не могат да си разрешат такава цена на газа ще минат на ток - не приказваме за непрекъснатите производства, а това значи, че електрическата енергия също ще нарастне.

Според мен повишаването й ще е сред 10 и 20%, тъй като и единият хилядник в АЕЦ " Козлодуй " сега е в планов годишен ремонт. От ценова позиция обстановката е трагична. Цената ще е доста по-висока и несъмнено, доста хора ще завоюват от това.

Как се стигна до това? Убеден ли сте, че дейностите на държавното управление са преднамерени?
Ако останем единствено ние от страните-членки на Европейски Съюз без газ, 100% е предумишлено. Но в случай че и другите страни-членки не се съгласят с съветската скица и те останат без газ, тогава е осъществяване на общата европейска политика и предумишленост няма. Ще забележим.

Какво е Вашето мнение за към този момент откритата и много жестока война сред президента и държавното управление?

Както Кронос е изял децата си, по този начин надлежно и президентът (като татко на това правителство) желае да се дистанцира от ръководство, което нищо не прави. Самият факт, че държавното управление няма стратегия, по която да работи, а има единствено едно съдружно съглашение, в което с една писалка са написани някакви там неща, без разбор на въздействието върху обществото на всяко едно от тях, е показателно.

Истината е, че Народното събрание в тази обстановка не просто работи на мудни обороти, ами напряко стои. Малко над 30 закона за три месеца, е светотатство. Би трябвало едно държавно управление да вкара стремително всички политики, които желае да реализира. Проблемът на това държавно управление обаче е, че то няма политики.

Не знаят какво ще вършат с енергетиката, не знаят ще имаме ли нуклеарна енергетика... И по този начин е за всяка една сфера. Правели разбори и разбори. Само че анализите се вършат още преди и по време на предизборната акция, с цел да влезеш във властта с ясни политики.

Та разумно в тази обстановка президентът вижда, че протичащото се стартира да дърпа и него надолу. Това държавно управление стартира да му тежи като воденичен камък и гледа да се дистанцира. Още повече, че вижда по какъв начин се предават изконни български полезности като Северна Македония, да вземем за пример. Аз бих добавил към измяната и Украйна.

Какво имате поради под изменничество на българските интереса във връзка с Украйна?

Ами " изручахме джабетата " за това, че нямаме никаква позиция във връзка с Украйна - Унгария най-малко има някаква ясна позиция, а ние сме единствените, които нямаме никаква позиция. Отнасяме всичките негативи от това като сътрудници, на които не може да се разчита и на всичкото от горната страна ни стопираха газа. Това е " висше " достижение на дипломацията. Дори не знам по какъв начин може да се направи и реализира такова нещо.

Все отново във вчерашния ден Политическа партия в лицето на Асен Василев най-сетне формулира позиция за оръжейна помощ за Украйна. ГЕРБ ще я поддържа ли в пленарна зала?

ГЕРБ няколко пъти е заявявал, че ще поддържа такава позиция. ГЕРБ е и първият вносител на такава позиция. Въпросът е различен - за какво чак в този момент " Продължаваме промяната " взеха решение да имат позиция, в случай, че до момента нямаха. С тяхна помощ не можа да влезе в пленарната зала външният министър на Украйна, с цел да направи своето ревю. Защо тогава не го поддържаха? До преди 2 дни нямаха позиция, или прикрито заемаха позицията на Българска социалистическа партия?

Сега Политическа партия имали позиция, само че по какъв начин държавното управление ще осъществя като единия съдружен сътрудник в него - Българска социалистическа партия я отхвърля изцяло? Как ще стане това? Тази коалиция е някаква иновация в европейския политически живот. Ще гледаме всички и ще се учим... кое не е положително.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР