Интервю на Христо Христов, - Г-жо Кралевска, какво ви провокира

...
Интервю на Христо Христов, - Г-жо Кралевска, какво ви провокира
Коментари Харесай

Нася Кралевска: Притеснително е проевропейски партии у нас да се коалират с наследницата на престъпната БКП

Интервю на Христо Христов,

- Г-жо Кралевска, какво ви предизвика да напишете книгата „ По кривите пътеки на българския преход (и още) “, която тази есен представяте пред българска аудитория?

– Отдавна имах концепция да подбера някой ден свои публикации и взимани от мен или с мен изявленията в алманах, само че евентуално нямаше да го направя, в случай че не бе настъпила проклетата пандемия. Лишена от опцията да си пристигам в България и лимитирана в контактите си с близки и другари се захванах за тази задача. Беше ми доста забавно да чета още веднъж оповестени през годините мои текстове и да си напомням посредством тях отминали събития.

- Какво желаете да кажете на читателите с нея?

– Преди всичко, че би трябвало по-активно да вземат участие в политическия живот на страната. Особено - младите българи.

- Както казахте тя съдържа доста публикации, които сте писали през последните 30 години, само че чувството е, че за вас има един главен проблем през годините на прехода от комунистически режим към народна власт и това е тежкото тоталитарно минало и не толкоз сполучливите опити да се оправим с него. Така ли е?

– Така е, не се справихме сполучливо с тоталитарното минало. То не е задоволително разпространявано. Има скъпи книги, които го разкриват, само че те излизат в дребни тиражи и не намират положително разпространяване. А предишното на България от времето на комунизма би трябвало да се знае от българите, защото отрицателните последствия са забележими и в днешни дни.

-  Според вас какви са аргументите, които попречиха на българското общество да не успее да прекъсне въздействието на комунистическата номенклатура и Държавна сигурност върху политическите процеси в България, върху стопанската система и обществото като цяло?

– Не бива да забравяме, че от 1989 година насам имахме единствено две демократични държавни управления - на Филип Димитров и на Иван Костов, които управляваха общо едвам пет години. Едва пет! Но все пак те прокараха пътя на България към НАТО и Европейския съюз. От друга страна документите потвърждават, че комунистическата номенклатура и Държавна сигурност още по време на аления режим са подготвили чудесно прехвърлянето на държавния капитал в частен. По този метод политическата власт бе сменена с икономическа. А последната има силата да въздейства сполучливо на политическите процеси в страната.

- Кои уроци на прехода към момента не сме научили?

– Не научихме, че е нужно да опознаем същността на тоталитарния комунизъм, с цел да отстраним негативите в днешния ден.

- Вие притежавате взор извън към България. Какво откривате след тригодишно неявяване от Родината, подбудено от пандемията?

– Откривам дълбока угриженост по отношение на актуалната политическа обстановка в България и смут у хората от заканите на Путин да употребява нуклеарно оръжие, с цел да смаже Украйна.

- Кое най-вече ви тормози?

– За мен най-притеснителното е коалирането на демократичните проевропейски и проатлантически партии с Българска социалистическа партия, наследничката на Българска комунистическа партия, оповестена през 2000 година от Народното ни заседание за незаконна организация. Това терзание идва освен от морални съображения, само че и от на практика. Аз нямам доверие, че тази неразкаяла се и неизвинила се пред народа ни за провеждания гнет партия не може да бъде правилен съдружник в битката за създаване на правова страна и за борба с корупцията. Още повече, че по този начин да се каже - тя е нейната майка.

- На финала не мога да не ви попитам за мнението ви за мръсната война на Путиновия режим в Украйна и за това по какъв начин оценявате обстоятелството, че България, която е хартия е страна член на НАТО и Европейски Съюз, демонстрира в този ужасяващ спор какъв брой в действителност е подвластна и корумпирана от Кремъл?

– Срамувам се надълбоко от съществуването на българи, които оправдават и поддържат нахлуването на войските на путинова Русия в самостоятелна Украйна и грозните бомбардировки над градове и села. Гордея се, че срещам десетки българи, които са възмутени до дън душа от тези незаконни античовешки действия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР