Интервю на Фокус“ с Божидар Петков - председател на Българска

...
Интервю на Фокус“ с Божидар Петков - председател на Българска
Коментари Харесай

Божидар Петков: Цената на водата прави производството на ягоди и малини изключително нерентабилно

Интервю на " Фокус “ с Божидар Петков - ръководител на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните, по отношение на проблемите в сектора и цените на малините и ягодите.

Г-н Петков, още предходната седмица вие алармирахте за голяма надценка на водата за производителите от " Напоителни системи “. Как ще се отрази това на производството на малини и ягоди и подхванали ли сте някакви стъпки за ответна реакция?  

Ние информирахме Министерството на земеделието и на " Напоителни системи “ още на 1 март с едно писмо, незабавно щом констатирахме това фрапантно нарастване, тъй като цените по отношение на сезон 2022 година са увеличени с до 300% в другите стъпала на доставка на водата, което е извънредно шокиращо, бих споделил, скандално и невероятно за осъществяване. Водата от 22 стотинки на първо ходило се е вдигнала на 2,23 стотинки, което е извънредно доста. В тази обстановка нашият отговор би бил подобен – не на какъв брой ще се усили цената на ягодите, а дали въобще ще бъде конкурентно допустимо да се създават на тези цени на водата, тъй като тази цена прави производството на ягоди и малини извънредно нерентабилно. И в случай че цената на водата за 1 декар предходната година е била в границите на 80-120 лв., при тази цена тя може да доближи 720-800 лв.. Това радикално трансформира всички наши изчисления, сделки и предварителни контракти и това ненапълно слага под голям въпрос дали въобще ще може да се създават ягоди и малини при тези цени. Преди 10 дни имахме среща с " Напоителни системи “, с двама отраслови заместник-министри в офиса на " Напоителни системи “ в София и нашето предложение беше упорито цената да си остане такава, каквато е била през сезон 2022 година На тази среща господин Мачуганов от зърнопроизводството предложи даже като спешна мярка цената на водата за Сезон 2023 да бъде безвъзмездна, т.е. да се покрие от държавен запас. И по една бързо направена сметка установихме, че става въпрос за 15-16 милиона, които не са огромен финансов запас, на фона на помощите и подпомаганията, които се вършат както за Украйна, по този начин и като спешни обстановки, и така нататък И от Министерството дадоха заричане, че ще създадат бързи совалки, планове и съвещания с други министерства – на финансите или на стопанската система, да видят по какъв начин и по какъв метод могат да се намерят средства. Но за жалост, оттогава до момента ние нямаме никаква писмена осведоменост какво е направено или какво е реализирано в тази посока. И в отговор на това, което бяхме си заложили, ние на 21 март, вторник, организираме извънредно огромен, всеобщ митинг в региона на град Лозница. Това е, което мога да кажа като резюме, тъй като в действителност при тази ценова обстановка на водата въпросът не е по какъв начин, а дали ще се създават ягоди и малини в този случай.  

Това е извънредно, нека страната да вземе присъединяване в казуса и да ви помогне. А по принцип по отношение на рецесията, в която се намират сега множеството сектори и покачването на цените – получавате ли нужната помощ от страната и от Европейския съюз? 

Ние реалистично подхождаме към всички благоприятни условия за подкрепяне. Беше пусната помощ за подкрепяне на ягоди и малини оранжерийно произвеждане, само че за жалост, тя е с подобен предел, който беше привършен още предходната година, и по тази мярка на процедура съвсем никой не се възползва. Сега чакаме да имаме в допълнение помощ поради спора в Украйна, само че тези помощи, на фона на фрапантното нарастване на торове, препарати и електрическата енергия, аз бих споделил по този начин – не е основна част или детайл на подкрепяне, само че все пак, той оказва своето плодотворно деяние в границите на това, че земеделските производители да не изпаднат в подобен финансов колапс. Защото по една или друга причина към дадения миг закъсняват и дотациите за обвързаната поддръжка, които предходната година по това време към този момент бяха изплатени, тъй като в този момент е тъкмо сериозният миг, в който вършим зимни пръскания, в който вършим наторяване на ягоди и малини, и настрана – огромно количество ръчен труд към този момент почва да се прави на полето и разноски към него. И в този спешен миг всеки един лев е необходим и е от изгода, тъй че той – дали ще пристигна от парите, които чакаме от обвързаната поддръжка, или от изключителната помощ, ще е извънредно потребен. Но към дадения миг и едните, и другите се бавят, също не знаем по какви аргументи. И може би виждате, че ситуацията е такава, че сътрудници и от други браншове към този момент вършат митинги, тъй като ситуацията в действителност е мъчно във всички браншове на плодове, зеленчуци и зърнопроизводство.  

Абсолютно е по този начин. Даже мисля, че тази седмица още веднъж имаше митинги на земеделци.  

Дори и днеска, през днешния ден също има. 

Дори и през днешния ден, да. С какви други проблеми се сблъсквате? 

Ами, проблемите са сложни, като се стартира с това, че за поредна година за ягодите и малините средствата за зимните пръскания са незадоволителни като финансов запас и незадоволителни като брой препарати, нужни за битка с вредителите през зимния сезон. Водата към дадения миг е най-големият проблем, тъй като нововъведенията и технологиите, които сме вложили са с извънредно доста средства – ягодите са на 99% оборудвани със системи за капково напояване, също ние вкарваме точно торовете благодарение на системата за капково напояване, и за нея би трябвало вода. Ако няма вода, ние на процедура не можем да подхраним нашите ягоди под найлона, тъй като даже да вали дъжд, първо, корените ще си останат сухи. И най-важното е, че в този момент е моментът да стартира и подхранването, с цел да имаме добра и пълноценна годишна продукция. Ако това поддържане заради липса на вода или скъпата вода закъснее, ние ще осъществяваме загуби в границите на 20 до 40% от реколтата. Ако го превърнем това в пари, става също една главозамайваща сума. Примерно, в случай че имаме плануван рандеман от 1000 кг ягоди на декар и загубим 30%, това са 300 кг, по 2 лв. – това са 600 лв.. И 600 лв. за вода – значи нашите разноски единствено от загуби поради водата са 1200 лв.. А приходът от 1 звук ще бъде примерно 2000 лв.. Значи ние 1200 лв. имаме като старт загуби, може да имаме. Тези обстановки са удостоверение на моите думи, че не по какъв начин, а дали ще произвеждаме ягоди и малини тази година, тъй като вкарвайки тези разноски, може да стане по този начин, че ягодите да придобият такава цена, която да не можем да продадем. И един добър управител, правейки симулативни комбинации за доходи и разноски, и види този резултат авансово, тъй като това беше нашата концепция – да имаме интерактивни софтуерни карти, които към този момент Министерството към момента не е показало, само че ние си имаме наши разработки, които могат да покажат още преди сезона какви обстановки могат да се разиграят с цената на водата, с цената на торовете или ръчния труд. И когато ние разиграваме такива обстановки и забележим, че резултатът е негативен, подхождаме доста внимателно, тъй като по остарял български бит и сентенция всички споделят " Ами ние цялостен сезон се блъскахме и най-после, като ударихме чертата, видяхме, че сме на загуба “. Обаче с разработките на Асоциацията на тези софтуерни карти ние към този момент това " боричкане “ можем да го създадем на компютъра и да забележим, още преди да сме изразходили своя финансов запас и труд, накъде отиват нещата, дали отиват на загуба, или отиват на облага, или на нула, и т.н. 

Г-н Петков, това значи ли, че има вид съвсем да няма български ягоди и малини на пазара?  

Да, има подобен вид, тъй като конкуренцията е доста мощ, и има хора, които към този момент почнаха вноса на непознати ягоди, и дребното ягоди, които имаме в оранжерия, могат да бъдат застрашени от този импорт. Въпреки че ние поставихме условия както на министерството, по този начин и на веригите, че когато стартира производството на нашите ягоди, било то от оранжерии или навън, вносът на сходни да бъде понижен или да бъде в границите, които биха основали недостиг. Тук има един различен детайл: произвеждайки относително по-скъпи ягоди, които са от вноса, само че по-вкусни, по-качествени, тези ягоди си намират пазар, който примерно е в Румъния, тъй като в региона на Североизточна България, където има огромна централизация на произвеждане на ягоди, там румънският пазар или най-много Букурещ, който е един търговски център доста по-голям от София, и относително по-скъпите от вносните български ягоди, само че по-ценени отиват там. И това не е огромна покруса, че на българския пазар няма да има ягоди, само че те ще се създават, само че няма да са за българските производители по две аргументи, че ще бъдат по-скъпи от вноса примерно от Турция и Гърция, само че ще бъдат желани от един различен пазар, който е по-близко. Защото примерно Букурещ е на 80 км, по-близко до региона с ягодите, а София е на 250. Така че сложни са проблемите, само че чакаме от Министерството на земеделието и от " Напоителни системи “ първо да се позволи казусът с водата, което чакаме да стане преди вторник. Но в случай че това, което чакаме да се случи, не се случи, ще се стигне до протестни дейности. И считаме, че по този метод в действителност ще бъдем чути и в действителност ще бъдат взети нужните ограничения, тъй като водата в Република България е държавна обществена благосъстоятелност и търговията с нея е неприемлива. А това, че ние заплащаме на " Напоителни системи “ за транспорт на вода, и то с 10 000% надценка, е един индикатор, че това сдружение не се ръководи по никакви бизнес и мениджърски правила, а е просто една дупка, в която се наливат пари в пясъка, и изтичат както водата, по този начин и финансите, които отиват за това сдружение. И ще ви дам един образец за загубите, които са на вода: на всеки 100 л подадена вода 80 л са загуби. Можете да си визиите какви големи количества вода отиват напразно. А ние се борим за всяка капка вода. Както ви споделих, особено за ягодите ние имаме на 99% построени капкови системи за напояване, които водят до изключителна спестовност и до извънредно тъкмо и дейно потребление на водата, тъй като тя отива тъкмо там, където е нужна – при кореновата система без разхищения. И на фона на тези големи вложения, които сме създали за тези капкови системи, да получаваме най-скъпата вода в Европа и да бъде тя основен фактор в производството ни, не сме по никакъв начин съгласни с това нещо. Още повече, че всички производители на ягоди и малини оперираме на един и същи пазар, а разликите в цените са в пъти, примерно в един регион цената е 22 стотинки, а в други 2.20 лв., което пък основава едно извънредно служебно преимущество, което пък си е закононарушение по работа бих споделил. Това също сме го дали като информация и на " Напоителни системи “, и към Министерство на земеделието. А през вчерашния ден отправихме нашето писмо и до президента на Република България и до министър-председателя.

За край желая да ви запитвам като ръководител на асоциацията и производител, въпреки всичко можете ли да прогнозирате какви ще бъдат цените на ягодите и на малините на пазара? Ще има ли съществено завишение?  

Не мога да направя никакви прогнози до момента в който не се позволи първата стъпка, тъй като за нас това е основният фактор. Ние сме подготвили нашите вероятни сюжети, само че те ще се повлияят най-много тогава, когато от " Напоителни системи “ изляза с позиция. Значи, имаме два разновидността: водата да бъде на цената на Сезон 2022, другото е да бъде безвъзмездна като спешна мярка за подкрепяне на безусловно всички, освен за производители на ягоди, малини, плодове и зеленчуци, а и за зърнопроизводители, за оризопроизводители, за целия аграрни отрасъл, който употребява услугите на " Напоителни системи “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР