Интервю на Александър Симов, БСТВПърван Дангов е роден през 1970

...
Интервю на Александър Симов, БСТВПърван Дангов е роден през 1970
Коментари Харесай

Хората в Дупница заслужават честно и прозрачно управление

Интервю на Александър Симов, БСТВ

Първан Дангов е роден през 1970 година в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина. Избран е през 2003 година за кмет на общината като претендент на Българска социалистическа партия. По негово време се довършва пътен възел " Байкал " и стартира газифицирането на града.

" Корпоративният и платен избор е предизвикателство, с което този път считаме да се преборим "

- Г-н Дангов, вие бяхте кмет на Дупница, по-късно 4 мандата градът беше ръководен от разнообразни сили, последните три - от ГЕРБ. Като лекар, каква е вашата диагноза? Какво тъкмо се случи в Дупница последните 3 мандата, какво е положението на града?
- За тези 4 мандата откакто към този момент не бях кмет красноречиво приказват срещите, които в този момент организираме с хората в града и с тези по селата. Всеки регистрира, че това, което е направено преди 20 години, когато сме били в локалното ръководство, това е останало и в този момент.
Дупница на процедура е град на двете лица - един от малко малко хубав център, благоустроен и организиран и като всеки приблизително огромен град - със своя безпорядък в паркирането, пешеходните зони, зелените площи и крайни квартали, които са в доста неприятно положение във връзка с инфраструктурата, на поддържане на градската среда и зелените площи, неприятно положение на ръководство на общинската благосъстоятелност и забележете - неуреден нито един проблем трайно. Нито е решен казусът с водоснабдяването на обитаемоте места, нито този с битовите боклуци, нито един от обичайните проблеми в градове е села - с бездомните кучета. Също и опазването на земеделските площи и земи от нападения, къде от животни, къде от хора. Нито един трайно решен проблем към сегашния миг. Това споделят хората в акцията.
- Какво оферирате във вашата платформа? Кои са проблемите, които предпочитано ще започнете да решавате откакто бъдете определен, искам ви го от сърце.
- На първо място, избираме както в листата на Българска социалистическа партия, по този начин и за кметове по селата положителни управници, които да бъдат ангажирани отговорно като положителни стопани. Казвам за какво. Не е изработен нито един обществен доклад за стореното от кмета на ГЕРБ през тези три мандата - обществено, най-малко един път в годината, да не приказваме за кметовете по огромните села. Тези хора нямат отговорност към нищо, нито са съпричастни към решение на проблемите както в инфраструктурата, по този начин и във водоснадяването. Не е изработен обществен доклад, тъй като хората във властта в сегашния миг се крият от гласност.
- Тотална неяснота.
- Да, и в този момент ни оферират още от същото. Моделът, по който се работи в София - " ремонт на ремонта " - намира сполучливо своето отражение и в Дупница. Мога да посоча това, с което днешните управници се гордеят като огромни планове по основни улици по какъв начин се разкопава стремително 2-3-5 месеца по-късно и то за спешни поправки. Контролът по качеството за тези поправки е никакъв. Решенията се взимат от стеснен кръг доближени хора, които сполучливо си разпределят порциите във властта, сполучливо стават подвластни хората под тях като реализатори, държат ги с така наречен корпоративен избор, а в този момент предизборно и освен в тая акция се почистват или асфалтират входовете на махалите, където доминира ромското население с нежната вяра да бъдат завоюва изборите още веднъж. Омръзнали са тези хора на по-голямата част от крепко мислещото население... Хората си споделят: да не стане като преди 4 години, когато ни откраднаха успеха... Корпоративният и платен избор е предизвикателство, с което този път в акцията считаме да се преборим.
- Има ли такава опция? Един от методите за преборване на купения и корпоративен избор е всеобщото излизане на хората пред урните. Апатични ли са хората или към този момент са узрели за смяна, какво виждате? Социолозите настояват, че на хората им било писнало от избори и по тази причина нямало да има огромна интензивност.
- Местните избори се разграничават радикално от парламентарните. Това, което се разяснява в града е, че е назряло време за смяна и стига толкоз мандати на ГЕРБ. Те са изчерпани откъм управнически решения и сила, даже откъм послания какво да предложат. Имат хората предпочитание да гласоподават и този път да видят нещо друго, по тази причина ние сме предложили на всички места в листите оптимален брой нови хора, които да донесат и нова сила и сили за това, което сме призвани да пазиме.
- Описвате модел, който характеризира ръководството на ГЕРБ - изсипване на пари в центъра на града и превръщането на перифериите в самобитни обществени гета. Как може да бъде преодоляно това?
- С оптималната социална поддръжка и разяснение на всяко управническо решение. А също и надзор върху осъществяването на неговото качество. Ще дам образец. В Дупница се осъществя огромен в цифрово изражение ремонт на Младежкия дом. Резултатът - цялостен неуспех за 4 години, обектът не можа да се приключи, а в този момент предизборно се удължава периода. Изпълнителят на този план беше един ромски водач, който доста способства за положителните резултати на ГЕРБ и на парламентарните и на локалните избори. И това се знае от популацията, не остава неусетно и то стимулира тези, които не са излезли да гласоподават, този път даго създадат ясно и изрично, а ние сме го обяснявали в Общинския съвет.
Проблемът с водоснабдяването. Намираме се в полите на Рила, в това време - довеждащи водопроводи има неремонтирани с години, а ВиК сдружението е доведено до положение на неспособност да извършва своите функционалности във връзка с повредите. Отговорност - безусловно никаква. Казват " това не е наш проблем " и ловко се трансферира на страната - ВиК холдинга, огромните пари, които не пристигнаха, изкарват надали не пандемията с КОВИД-а отговорна за това, че общините са недофинансирани. Всеки различен и отговорен на ръководещите от ГЕРБ, единствено не и те. Чувството за самокритичност отсъства. Нещо повече - когато някой тръгне да подлага на критика и то обществено, той бива притискан, привикван и принуждаван да мълчи. Не се търпи друга позиция, с изключение на тяхната, " вярната ".
- Да, мутренския модел в деяние. От година на години хората обръщат от ден на ден внимание на обществените функционалности на една община. Дълго време битуваше мантрата, че няма ляво и дясно при ръководството на локалната власт. Споделяте ли това схващане?
- В Дупница има осъществени най-малко 10-15 обществени плана през последните години и то за разнообразни обществени групи. Аз запитвам обаче какъв е резултатът от това. Не да бъдат назначени N на брой хора да получават заплати, които единствено да се водят на работа и на следващия ден да бъдат гласоподаватели на избраната политическа мощ, която ги е осъществила на трудовия пазар. Има доста запаси, за които би следвало да се намерения. Един кмет би трябвало да има обществена сензитивност, аз имам такава, към хора, които в действителност имат потребност от обществена поддръжка като помощник, приказвам за незрящи хора, трудноподвижни, изолирани от системата... В момента има злоупотреби. Има един жилищен фонд, който беше осъществен като обществена активност и политика, само че получаваме сигнали, че ползвателите на този вид услуга са определени по прекомерно спорни критерии.      
 Ние сме създали ограничения и практики да работим интензивно с бюрота по труда и дирекцията за обществено подкрепяне, с цел да си взаимодействат страна и община в поддръжка на нуждаещите се.
За ползвателите на градския превоз - ние дофинансирахме карти за възпитаници, за инвалиди и ветераните във войните... Ученическият превоз по никакъв метод не е организиран по този начин, че децата да имат достъп до този тип услуга.
- Вярвате ли в концепцията за предрешените избори?
- Категорично нямам доверие. Аз съм диалогичен човек и нямам проблеми с връзката на всички нива, стига моите аргументирани доводи да бъдат чути. Второ, имам отговорността това, което е получено като финансиране и осъществено от общината да бъде регистрирано на процедура на 100% - чисто, правилно, транспарантно. Хората имат чувството, че ръководещите от ГЕРБ ги лъжат. Твърдо решени сме с екипа ми да пресечем отрицателните практики, одобрени от толкоз време в Дупница. Така че - на 29 октомври с бюлетина номер 1.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР