Интервю на Александър Симов, БСТВКирил Леонов е познато име сред

...
Интервю на Александър Симов, БСТВКирил Леонов е познато име сред
Коментари Харесай

Перник - модернизране, а не затваряне на мощности

Интервю на Александър Симов, БСТВ
Кирил Леонов е познато име измежду перничани. Бил е кмет на село Богданов дол, а по време на кабинета Орешарски и зам. регионален шеф на Перник. Той е някогашен общински ръководител на Българска социалистическа партия, а понастоящем оглавява регионалната конструкция на партията. Втори мандат е общински консултант. /> " Два засекретени отчета показват града ни  като отличник по корупция в България "

- Гледах дебатът по Българска национална телевизия с кандидатите за Перник и ми направи усещане, че когато вие споменахте за два отчета, които са засекретени и демонстрират корупция в община Перник, нястощият кмет Станислав Владимиров, който напусна Българска социалистическа партия, реагира много нервно. Какви са тези отчети и какво демонстрират?
- Перник е общината в България, в която може би има най-голяма централизация на корупция. И не го споделям аз, а имено тези два отчета. Първият е на Агенцията за държавен и финансов надзор. Тази организация дава отговор и следи за метода, по който се изразходват нашите налози, дали всичко е в границите на закона.
Оказва се, че съгласно този отчет, всички публични поръчки в общината са опорочени. И всичките изводи изпод в констатациите е записано, че има предпоставки за закононарушение. Този отчет бе качен за към час-час и половина в комисиите към Общински съвет и в един миг изчезна. Питах ръководителя на общинския съвет от ГЕРБ, който ми сподели, че господин Владимиров щял да го апелира и по тази причина са го свалили. Аз помолих групата народни представители от Българска социалистическа партия да зададе въпрос на министъра на финансите за този отчет. Ще отворя една скоба тук, с цел да кажа, че по време на дебата, за който стана дума, господин сподели, че такива отчети няма.
- Да, той ги дефинира като " Фалшиви вести ".
- Само че такива отчети има, те са обществени. В отговора на министъра на финансите се споделя, че отчетът на АДФИ е изпратен в нашата прокуратура, а тя го е изпратила по компетентност в европейската прокуратура. Последната го е засекретила и не може да даде повече информация. За да има едно такова засекретяване, аз вървейки по пътя на логиката считам, че там не написа хубави неща. Текат проверяващи дейности и чакам справедливи, съответни и действителни изводи от европейската прокуратура в най-скоро време.
Вторият отчет е на Сметната палата. Той е безусловно еднакъв с отчета на АДФИ, единствено че там обектът, сферата е водопровода, за който се прегръщаха с Бойко Борисов. Изпълнението е на два стадия. Единият е на стойност 27 млн. - за довеждащия водопоровод от бент. Искър до бент. Студена. Другият е на стойност 32 млн., с които трябваше да се подмени основната мрежа в Перник, която работи, само че има огромни загуби по трасето.
Водопроводът нито се узакони, нито проработи. Два пъти вършиха опити да се пусне, два пъти мазета и го завършиха. При въпросните 32 млн. се вършат две публични поръчки, само че забележете - процедурата по възлагане се организира по член 74 от Закон за обществените поръчки - този член се ползва при форсмажорни обстановки, без конкурсен принцип. В отчета се пита: кое е форсмажорното, в случай, че мрежата си работи, въпреки и със загуби, кое постанова да се разпорежда социална поръчка без конкурс на избрани компании. Ами постановат го тези корупционни практики, тази взаимозависимост към избрани хора.
Този отчет не е непризнат от господин Владимиров, той също е засекретен от нашата прокуратура.
- Това, което описвате е много плашещо, тъй като медиите дълги години ни популяризираха Станислав Владимиров като някакво съвременно, младо лице, достоверен глас на лявото. Как да си разбираем тази промяна при него - 2019 година претендент на Българска социалистическа партия, който щеше да се разправя с практиките на ГЕРБ, които доведоха града до водна рецесия, а през днешния ден виждаме същият Владимиров като претендент на ГЕРБ. Как си обяснявате това?
- Да, в предизборнат си акция 2019 година той непрестанно говореше по какъв начин отговорните за рецесията в Перник ще понесат своята отговорност. За огромно страдание, няма никой, който да е понесъл отговорност, аз най-малко не знам, а господин Борисов съумя доста бързо да се оправи с концепциите на Станислав Владимиров да търси отговорност. Предполагам, че стана точно посредством тези корупционни практики.
Оттам нататък знаем неговото отношение към личната му партия и най-много към председателката й, за която той непрекъсно приказва какъв брой била злобна. Но аз ще дам различен образец. Освен, че той напусна партията 10 месеца преди изборите, той ни затвори и клуба на Българска социалистическа партия в града като знак на възмездие. Съюз на демократичните сили по времена най-дивите времена, не ни го е взимал, само че кметът от Българска социалистическа партия ни го взе...
- По време на дебата по Българска национална телевизия ми направи усещане един проблем, който го има и на други места, ръководени от гербаджии. Вие заговорихте тогава за поправки, съсредоточени в централната градска част и периферията на града, която е изоставена. Доколко мощно е това разделяне?
- Разделението е 99%. Това, което се случи през последните 4 години, беше съсредоточено напълно в идеалната градска част. Кварталите и селата бяха тотално изолирани. И ние неслучайно сме записали в нашата стратегия за ръководство на града, че ще има едно по-справедливо систематизиране на средствата от финансовите разноски и през всяка една бюджетна година да има за всяко обитаемо място по един най-малко инфраструктурен обект, който ще се случи според от опциите на общината. Не може да се ремонтира единствено централната градска част, а хората от периферията да стоят в някаква джунгла.
Той и по тази причина подвигна такса боклук на дребните обитаеми места - с цел да ги приравни към централната градска част. Обеща услугата да се усъвършенства, съдовете за боклук да се сменят - нищо от това не се случи...
Забележето и друго нещо - Върховен административен съд отхвърли това решение на кмета за нарастване на такса боклук, само че го направи единствено за 4 села с претекста, че другите не са внесли подписи, само че срокът от 14 е много къс, другите села по този начин и не схванаха. И в този момент имаме парадокса - 4 села, които са най-близо до София и са по-развити, където има къщи на цена до 2 млн. лева, заплащат по 30 лева, а бедните заплащат по 300 лева такса боклук.
- Това е ужасяващо, политическа екзотика...
- Опитахме се групата от Българска социалистическа партия, внесохме в Общински съвет докладна да бъдат приравнени всички села, тъй като се основава дискриминация, само че и до през днешния ден тази докладна не се входира в Общински съвет, макар че са събрани над 3000 подписа в нейна поддръжка. Сложна е обстановката.
- Пак в този спор стана дума и за териториалните проекти, импортирани в Брюксел. Според Станислав Владимиров, те обезпечават нови благоприятни условия за Перник. Аз прочетох тези проекти и не виждам по какъв начин тъкмо те облагодетелстват Перник по някакъв метод, при изискване, че слагат под риск много от дейностите. Какво е вашето мнение? Трябва ли да бъде затварян ТЕЦ-а, тъй като чухме и това, че частник не би трябвало да бъде спасяван.
- По сходство на затварянето на реакторите в АЕЦ Козлодуй, ще се случи същото и с мините и ТЕЦ-овете. Пак под напън извън, под претекст за зелен преход и така нататък А в това време тези мощни стопански системи в Европа отварят мини и ТЕЦ-ове.
Ще останем без задоволително електричество, с цел да покриваме даже личните си потребности като страна. Нашите съседи пък не разполагат с задоволително мощни мощности, с цел да можем да внасяме ток. При тази икономическа неустановеност е голяма неточност, в случай, че разполагаш с мощности, да ги затваряш прибързано при неосигурена опция.
В Перник 20 000 фамилии разчитат на ТЕЦ-а. Това е най-социалната услуга в града и най-евтиният вид за отопление през зимата. Защо да го закриваме, като може да го модернизираме. Ама било частно сдружение. Ако частникът не си извършва отговорностите по контракта, с помощта на който се е сдобил с това дружество, страната да си го вземе, да го модернизира и да предложи на хората една добра услуга.
- А има ли пълномощие кметът на Перник да се пребори за по-справедлив преход и най-важното - да има глас за това дали би трябвало да бъдат затворени въглищните централи или не?
- Мисля, че има, той е политик, който заема заслужен пост в йерархията. Той отгаваря за перничани. Ако той не може да се пребори, не виждам кой. 2000 служащи остават на улицата, а опция не се вижда в тези проекти.
Има лостове да се повлияе, само че очевидно са поети едни други задължения, тъй като в Перник ще дойдат едни 100 млн. евро, дават обещание се средства на тази, на онази компания - това е кафявата мафия... За мен главният проблем е концепцията за ръководство на общината. Разумният метод е част от нашите налози да се влагат. Примерно в жилища. Превърнали сме се от икономическа позиция в спалнята на София. Защо общината да не влага в градежа на жилища и да има доходи от това.
- Как да ви поддържат хората на изборите?
- С номер 71, на 29 октомври - за локална коалиция " БСП-Български глас-ПП МИР ".

(със съкращения)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР