Интернет страниците ще се зареждат значително по-бързо на мобилни устройства,

...
Интернет страниците ще се зареждат значително по-бързо на мобилни устройства,
Коментари Харесай

Новият протокол TLS 1.3 e повратна точка в уеб сърфирането

Интернет страниците ще се зареждат доста по-бързо на мобилни устройства, сигурността се усъвършенства

Според експертите, TLS 1.3 ще обезпечи по-добро прекарване за крайния консуматор

Нов стандарт за уеб-сигурност дава обещание по-безопасно сърфиране онлайн – нещо прекомерно значително, като се има поради пороят от злонамерени офанзиви и пробиви в масивите от данни напоследък. Това е допустимо с помощта на една „ надстройка “ в протоколите за отбрана.

„ Специалният отряд за интернет инженеринг “, прочут като IETF, неотдавна утвърди Transport Layer Security 1.3 – нов стандарт, който прави съществени усъвършенствания в това по какъв начин и по кое време се ползва криптирането в световната мрежа. Накратко казано, TLS 1.3 значи стесняване на прозореца от благоприятни условия за пробив от натрапници.

Новият протокол съставлява спомагателен пласт отбрана, планиран да защищава от неоторизиран достъп. TLS 1.3 отстранява слабите конфигурации, известните недостатъци и вероятни пробиви и вкарва редица нови функционалности за сигурност, отбелязва Engadget.com.

Като за начало, „ ръкостискането “ сред клиента и сървъра ще извиква процедурата по криптиране доста по-скоро, намалявайки количеството незащитени данни, които двете страни трансферират между тях. Старите кодиращи логаритми към този момент не са налични, тъй че зломанерените хитреци не биха могли да се възползват от остарелите формати, с цел да пробият отбраната.

Наред с това сърфирането ще е и малко по-бързо. Има режим на „ нулево време за пътешестване “, който разрешава на клиентите и сървърите да стигнат до същността на „ работата си “ по-скоро, в случай че към този момент са „ договорили “ предварителните детайлности. Новият стандарт може да форсира интернет услугите, когато има повтарящи се връзки.

За да разберем TLS 1.3, първо би трябвало да разберем какво съставлява TLS (Transport Layer Security). Когато сърфираме в интернет, URL адресите на някои уеб сайтове стартират с HTTPS, до момента в който някои имат единствено HTTP пред тях – без този „ S “ най-после. Каква е разликата сред двете? „ S “ е разликата тук – „ S “ значи сигурност. Такъв протокол значи, че връзката към уеб страницата през HTTPS е предпазена и всяка информация, излъчена сред клиента и сървъра, е на процедура криптирана информация. Но по какъв начин може да се обезпечи тази сигурност за един уеб страница? За да бъде предпазена връзката към един уебсайт, притежателят му би трябвало да конфигурира SSL/TLS документ. Тези документи, посредством разнообразни механизми, криптират информацията, която се предава, като по този метод предотвратяват кражбата на данни или подправянето им. Криптирането се прави посредством криптографски протоколи, които се състоят от логаритми и шифри, виновни за криптиране на данните.

Според Cloudflare – компания за интернет продуктивност и сигурност, която е работила съвмстно с IETF, версия 1.3 е „ основополагаща повратна точка за продуктивността на HTTPS “, поради това, че разрешава на интернет страниците да се зареждат доста по-бързо при мобилни устройства и в това време обезпечава по-добро прекарване за крайния консуматор.

IETF е организация за отворени стандарти, чиято задача е да подсигурява, че интернет е отворен и транспарантен. Бяха й нужни над 4 години и 28 работни версии, с цел да утвърди TLS 1.3. Оттогава до момента доста неща се трансформираха в интернет: уеб криптирането стана на практика наложително, неприкосновеността на персоналния живот се трансформира в доста огромен проблем, а последствията от минусите в отбраната станаха прекомерно заплашителни.

Промяната сигурно няма да постави завършек на онлайн заканите, само че може да редуцира офанзивите, които се възползват от главните дефекти в работата на интернет.

TLS 1.3 бе разгласен в последната третина на март, а от началото на април Mozilla към този момент ползва TLS 1.3 във Firefox. От 3 април новият стандарт бе въведен посредством регулярен ъпдейт на браузъра.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР