Интернет, мобилен телефон, социални мрежи и лайвстрийминг – технологиите промениха

...
Интернет, мобилен телефон, социални мрежи и лайвстрийминг – технологиите промениха
Коментари Харесай

Възходът на мобилната журналистика: Как смартфоните променят новинарството?

Интернет, мобилен телефон, обществени мрежи и лайвстрийминг – технологиите трансформираха освен метода, по който аудиторията употребява медии, само че и журналистическите способи за основаване, редактиране, монтиране и показване на новинарско видеосъдържание.

Според изследване на компанията за мониторинг на приложения " App Annie " човек прекарва приблизително по 4,8 часа на мобилното си устройство дневно. За това време той използва медийно наличие, основава вести и разяснява тематики в развиване непрекъснато.

По-рано бе признато всички портативни електронни устройства да употребяват зарядно USB Type-C

Смартфоните развиха гражданската публицистика и трансфораха медийната публика от въздържан потребител в деен основател на новинарско наличие. Разказите на очевидци в обществените мрежи ежедневно насочват прожекторите към обществени проблеми по метод, който преди този момент беше неосъществим.

Снимка: iStock

Мобилна публицистика 1.0 (MOJO)

С усъвършенстването на мобилните телефони светът стана по-достъпен, информацията е на един клик разстояние, а линейната консумация на вести към този момент е в историята. Нововъденията дават опция на публицистите да основават репортажи и документални филми единствено благодарение на смарт телефон.

Мобилното устройство им разрешава да записват видео, аудио, да вършат фотоси, да инсталират и да разгласяват историите си в интернет бързо и елементарно.

Според журналиста от немската социална телевизионно- и радиокомпания Rundfunk Berlin-Brandenburg Антье Пфeйфър снимането с мобилен телефон дава независимост на журналиста.

„ Не си подвластен от тежко и скъпо съоръжение и хората, които могат да боравят с него. С мобилен телефон можеш да произвеждаш видеосъдържание самичък – да разкажеш фантастични истории с добре снимани и продуцирани от теб самия фрагменти “, прибавя тя.

Мобилна публицистика Снимка: iStock

„ Като буен публицист, трябваше да се влюбя в разказването на истории посредством видеокадри, да трансформира метода си на мислене. Мобилната публицистика ни разрешава да разкажем неразказаните истории, пропуснати от медиите. Снимането с мобилен телефон дава независимост на публицистите да срещнат аудиторията с разнообразни човешки ориси по по-модерен метод “, изяснява журналистът на Deutsche Welle Флориан Шмиц.

За четвърта година Антье Пфeйфър и Флориан Шмиц са лектори на Уъркшопа за мобилна публицистика, проведен от  Медийната стратегия за Югоизточна Европа на фондация „ Конрад Аденауер “.

Уъркшопът се организира в Тбилиси, Грузия от 23 до 28 април, като присъединяване в него взеха публицисти от България, Сърбия, Черна гора, Албания, Северна Македония, Хърватия, Босна и Херцеговина, Молдова и Грузия.

„ Покажете на какво сте способни с телефона “

Антье Пфeйфър споделя, че първоначално в редакцията ѝ сходно нововъдение като мобилна публицистика не се е приемало добре: „ Не можеш да убедиш тези, които не желаят да слушат. Не си губете времето с тях, покажете им на какво сте способни с телефона. “

Застрашени ли са някои от суровините?

Флориан Шмиц също е на мнение, че времето, което губиш, с цел да убедиш някого в нещо, в случай че той не желае да получи нови познания, може да бъде вложено за рационализиране на уменията на публицист да снима с телефон.

Необходимото съоръжение за снимане с телефон е трипод или гимбъл, осветяване и микрофон.

Плюсове и минуси на мобилната публицистика

Според Антье Пфeйфър плюсовете на мобилната публицистика са по-евтиното съоръжение, което я прави по-достъпна. В допълнение, телефонът е постоянно и на всички места с нас, което разрешава на журналиста да реагира бързо, в случай че попадне в изключителна обстановка, да бъде изобретателен.

Снимка: iStock

Несъмнено, измежду свободата и творчеството, мобилната публицистика има и някои минуси. Антье Пфeйфър акцентира, че е належащо известно време за привикване и опознаване на процеса за снимане с телефон.

„ Като всяка техника, може да има проблеми, в случай че на открито е прекомерно топло или доста студено, в случай че на открито е мрачно фрагментите може да не наподобяват толкоз добре. Трябва да си наясно какви тематики са подобаващи за видеозаснемане с телефон, на какви места можеш да снимаш и на какви не “, споделя журналистът от Rundfunk Berlin-Brandenburg.

Мобилна публицистика Снимка: iStock

За Флориан Шмиц една от компликациите на мобилната публицистика е процесът на монтиране на видеоматериалите на мобилно устройство.

Той добавя, че мобилният публицист би трябвало да е авансово добре квалифициран за мястото, на което ще снима и да е помислил за уау-кадрите, които биха могли да създадат материалът му по-визуално привличащ за аудиторията.

„ Да дадеш на аудиторията опцията да преживее усещанията, които аз съм претърпял, до момента в който фотографирам материала, „ да приказват “ с хората, с които аз съм приказвал, да видят това, което аз съм видял - кара хората да схванат неотложността на даден проблем в по-голяма степен, в сравнение с един текст, да вземем за пример “, счита журналистът на Deutsche Welle.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР