Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект,

...
Интерконекторът между България и Гърция не е само инфраструктурен проект,
Коментари Харесай

Радев за интерконектора: Символ е на увеличаващия се потенциал на нашия регион


„ Интерконекторът сред България и Гърция не е единствено инфраструктурен план, а знак на увеличаващия се капацитет на нашия район, сполучливото ни съдействие и нашата съгласуваност “. Това сподели българският президент Румен Радев на по разкриване на газовата връзка сред България и Гърция.

„ Отдавна чакахме този интерконектор. Не беше елементарно да го реализираме, няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с него, трябваше да преодолеем доста бюрократични спънки. Сега е моментът да изразя откровената си признателност към ICGB, компанията и подизпълнителите, които работиха крепко, българските и гръцките институции, към Европейска комисия за финансовата поддръжка “, акцентира още Радев.

По думите му тази газова връзка трансформира уверено енергийната карта на Европа, която е опция освен за България, а и за Румъния, Сърбия, Северна Македония и други страни от Централна и Югоизточна Европа.

На церемонията по откриването на интерконектора участваха ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър председателят на Румъния Николае Чука.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР