Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и

...
Интерконекторът Гърция-България вече е успешно свързан с българската национална и
Коментари Харесай

Златни заварки на газовата връзка

Интерконекторът Гърция-България към този момент е сполучливо обвързван с българската национална и директна газопреносна мрежа, оповестиха от капиталовото сдружение ICGB.

Свързването на инфраструктурата на двата самостоятелни преносни оператора за България - ICGB и " Булгартрансгаз ", е направено покрай Стара Загора на 16 и 17 август. Процесът е изпълнен с три златни заварки.

Златната спойка съставлява заваръчен тегел, който не се подлага на хидравлично изпитване, а вместо това минава през изчерпателен безрарушителен надзор, с цел да се подсигурява, че заварката е без недостатъци и напълно в сходство с използваните стандарти за качество.

Едно от по-важните неща, които би трябвало да бъдат приключени, е Системата за ръководство (т.нар. SCADA - " СКАДА " ). Това е електронното ръководство на газопровода. Всички кранове, всички системи се ръководят компютърно и това е системата, които ги ръководи. Това сподели служебният министър на енергетиката Росен Христов, който инспектира българския сектор на междусистемната газова връзка. Обиколката му стартира от газоизмервателната станция Стара Загора и приключи на Диспечерския център, ситуиран до село Стамболийски.

Реалистично е комерсиалната употреба на интерконектора да стартира на 1 октомври, само че е на сериозния път, посочи служебният министър на енергетиката. По думите му, в случай че планът бъде занимателен даже с няколко дни и влезе в употреба малко след 1 октомври, азерски газ ще потече от 1 ноември. " Ако би трябвало, ще се работи тук непрекъснато, аз ще съм тук всяка седмица, тъй че да не допуснем такова забавяне ", акцентира Росен Христов.

Няма да удължат периода на офертата за танкерите с полутечен газ от Съединени американски щати, които контракти държавното управление на Кирил Петков. " До 19 август ние би трябвало да посочим терминал за доставка на втечнения газ ", разясни Христов. В сряда той е имал среща със зам.-министъра на енергетиката на Турция. Турската страна е дала обещание преди приключването на периода да отговорят дали при тях има терминали, който България може да употребява през идващите месеци за разтоварване на някой от тези танкери, изясни Росен Христов.

Последвайте или харесайте вестник " ДУМА " във ФЕЙСБУК --> <--

Споделяйте нашите изявления.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР