Интерхотел Сандански, град Сандански, област БлагоевградНационалното сдружение на общините в

...
Интерхотел Сандански, град Сандански, област БлагоевградНационалното сдружение на общините в
Коментари Харесай

Среща на местните власти от България и Северна Македония

Интерхотел Сандански, град Сандански, област Благоевград

Националното съдружие на общините в Република България провежда работна среща сред управленията на общините от България и Република Северна Македония, възможни за поддръжка по Програмата за трансгранично съдействие сред двете страни. От българска страна това са общините от областите Благоевград и Кюстендил, а от страна на Северна Македония – от Североизточен, Източен и Югоизточен региони за обмисляне. Домакин на срещата е община Сандански.

Във форума ще се включат заместител министър-председателят по районно развиване и благоустройство на Република България Гроздан Караджов и министърът на локалното самоуправление на Северна Македония Горан Милевски.

Целта на срещата е запознаване на кметовете от двете страни на границата и техните администрации с дейностите за поддръжка, заложени в Програмата за трансгранично съдействие Интеррег-ИПП България – Северна Македония за програмен интервал 2021-2027 година. Програмата се ръководи от Министерството на районното развиване и благоустройството.

Сред задачите на срещата са и продан на опит и шерване на положителни практики по взаимното осъществяване на европейски планове на локално равнище.

Кметовете на Гоце Делчев – Владимир Москов и на община Дупница – Методи Чимев са дългогодишни представители на българските общини в Комитета за наблюдаване на Програмата за трансгранично съдействие България – Северна Македония от нейното основаване през 2007 година и са измежду най-активните участници в активността му. Представители на двете общини участваха и в подготовката на програмата за новия интервал 2021 – 2027.

Сред гостите на събитието са и заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Деляна Иванова и нейният сътрудник от Министерството на локалното самоуправление на РСМ Зоран Димитровски, представители на Съвместния секретариат на Програмата за трансгранично съдействие, шефовете на центровете за развиване на трите планови района в обсега й, както и партньорската организация на НСОРБ, сплотяваща местите управляващи в Северна Македония – ЗЕЛС /https://zels.org.mk/page/mission

В рамките на събитието, Фонд ФЛАГ ще показа работата си и опциите за финансиране и поддръжка на общински планове.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР