Интересуват ли се българските ученици от наука?Отговорът може да се

...
Интересуват ли се българските ученици от наука?Отговорът може да се
Коментари Харесай

Училищен фестивал ще се опита да върне интереса на гимназистите към науката

Интересуват ли се българските възпитаници от просвета?

Отговорът може да се търси в данните от интернационалното проучване PISA, съгласно които под 3 % от децата в учебна възраст у нас покриват най-високото равнище по научна просветеност, а този индикатор не се е променял в последните 12 години. Може да се търси и в неотдавна оповестеното международно изследване на американската организация " Галъп ", в което всеки пети българин (20%) споделя, че не му е преподавано за науката, до момента в който е бил в гимназията, а всеки четвърти (26%) - за началното учебно заведение.

Опит да промени настройката на учениците и да върне интереса им към науката ще направи първият теоретичен фестивал за възпитаници в България. Форумът е през днешния ден, хазаин е Националната природоматематическа гимназия в София, а входът е свободен за гости.

Участниците - разграничени в четири тима, ще вземат решение значими за обществото проблеми, употребявайки теоретичен метод и със съдействието на ментори от научната сфера и бизнеса. Учениците ще показват резултатите от работата си два пъти денем - от 12. 00 до 14. 00 ч. и от 19. 00 до 21.00 ч. В това време посетителите ще могат да им задават въпроси и да схванат повече за методите, които са употребявали.

Зад организирането на фестивала стоят Ели Стойкова, която има пет годишен проучвателен опит в Холандия като съветник към Организация на обединените нации, и Ренета Богданова, управител " Учителска поддръжка " във фондация " Заедно в час " към този момент две години. Целта им е да вдъхновят учениците да се занимават с просвета и да употребяват нейните подходи в решаването на публични проблеми.

Организаторите се надяват вбъдеще във всеки регион на страната да се организират учебни научни фестивали, а децата в гимназиален стадий да бъдат по-грамотни в региона. Така се надяват да покачат интереса към проучването на просвета в учебно заведение, а в това време да оказват помощ на учениците да получават по-добри презентационни умения.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР