Интересна сделка подготвят в местната администрация на Варна. Кметът Иван

...
Интересна сделка подготвят в местната администрация на Варна. Кметът Иван
Коментари Харесай

Интересна сделка готвят във Варна – общината купува ЦУМ за над 43 млн. лв.

Интересна договорка приготвят в локалната администрация на Варна. Кметът Иван Портних предлага на Общинския съвет да придобие против над 43 млн. лв. 100% от акциите на „ Централен повсеместен магазин Варна “ АД. Представители на сдружението са Тодор и Цветомир Гергови - синове на Георги Гергов, значим функционер на Българска социалистическа партия в Пловдив.
„ Казусът с така наречен Дупка влезе в дневния ред на непрекъснатата комисия „ Собственост и стопанство “. След диспути членовете на комисията дадоха кардиналното си единодушие си община Варна да придобие 100% от акциите на сдружението „ Централен повсеместен магазин “, което е притежател на 2,9 дка от терена в центъра на Варна “, оповестиха от общината.
Предложението на кмета ще се разисква на съвещание на Общински съвет, планувано за 5 октомври.
В известието се сочи, че през последните години общината интензивно търси разновидности за решение на казуса. Многократно били водени диалози и преписка с представители на ЦУМ, на които вложителят е заявявал желание за създаване на многоетажна постройка в парцела, без действително да конкретизира оптимални параметри и периоди за реализацията й.
Преди години имало предпочитание за увеличение на височината на постройката, само че това не било позволено от страна на Експертния съвет, обяснил пред съветниците основният проектант Виктор Бузев. По думите му към днешна дата няма издадено позволение за градеж на търговски дом.
„ Като допустима стъпка за решение на проблема вложителят е предложил продажбата на „ Централен повсеместен магазин “ АД. Според самостоятелни оценители, ангажирани от Община Варна, пазарната стойност на сдружението е в размер на 43 244 00 лева, при цена за една акция в размер на 1,50 лева В рамките на съвещанието бе разяснено, че общината ще придобие сдружението без отговорности “, споделят от локалната администрация.
Справка в Търговския указател сочи, че акциите на сдружението са 28 911 880 броя. Умножени по 1,50 лева се получава сумата от 43 367 820 лева
Съветниците били единомислещи, че би трябвало да се постави завършек на 30-годишната сага в сърцето на града. Една от опциите съгласно тях е да се потърси финансиране от държавния бюджет за завършване на проблема.
Членовете на комисията одобрили пазарната оценка. Те дали единодушието си кметът да предприеме всички нужни дейности за обезпечаване на нужните средства, като насочи искане до държавното управление за целево финансиране за договорката.
„ Придобиването на сдружението ще се реализира единствено при положение, че бъдат предоставени средства от държавния бюджет “, се споделя в известието
Т.нар. Дупка в центъра на Варна заема повърхност от 3775 кв. м. сред бул. „ Княз Борис I”, ул. „ Княз Ал. Батенберг”, ул. „ Архимандрит Филарет” и ул. „ Воден”.
Тя е в този си тип от края на 80-те години, когато са съборени къщи с концепцията да се строи търговски дом, който да е морски аналог на софийския ЦУМ. В процеса на работа обаче са били открити антични остатъци – част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. прочие н. е., които са неповторими както за града, по този начин и в народен мащаб. Това стопира плана за създаване на нов търговски център.
Справка в Търговския указател сочи, че главен акционер в сдружението, чиято орис ще се бистри във Варна, е „ Пълдин Туринвест “ АД – Пловдив. То има 99,91% от акциите, а останалите 0,09% са благосъстоятелност на ЦУМ АД – София.
В Съвета на шефовете на „ Пълдин Туринвест “ влизат Кольо и Запрян Ракови, Степан Ерамян, Красимир Обретенов и „ Евро глобул -90 “ АД, представлявано от Мария Цолова.
В Годишния финансов доклад е посочено, че „ ЦУМ Варна “ АД завършва финансовата 2017 година с данъчна загуба в размер на 37 145 лева, а СД дефинира положението на сдружението като устойчиво. Записаният му капитал е на стойност 28 911 880 лева
„ Усилията на сдружението са ориентирани към създаване на централен повсеместен магазин, на мястото на така наречен „ дупка “ в град Варна “. Към сегашния миг текат процедури по правене и одобрение на ПУП-ПРЗ и РУП за парцела “, написа в ГФО на сдружението за 2017 година
По време на комисията основният проектант Виктор Бузев декларирал, че подробният организационен проект може да се актуализира, тъй като е отпреди приемането на Общия организационен проект на Варна. Според него към този обект би трябвало да се подхожда като към неповторимо място, поради множеството артефакти, които би трябвало да бъдат съхранени и показани по актуален метод.
Кметът Портних счита, че мястото би трябвало да се трансформира в музей навън, в който да откри актуален прочит хилядолетната история на града.
„ ЦУМ Варна “ АД, в което са апортирани 40 жилището от комплекса Слънчев ден - Порт Палас, в курортния комплекс „ Св. св. Константин и Елена “, има 100% от капитала на „ Порт Палас “ ЕАД в гр. Пловдив.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР