Интересна година с много любопитни проекти ще предложат на публиката

...
Интересна година с много любопитни проекти ще предложат на публиката
Коментари Харесай

Вълнуващи спектакли и международни проекти в програмите на пловдивските театри и опера

Интересна година с доста любопитни планове ще предложат на публиката си Драматичният и Кукленият театри и Държавна опера-Пловдив през 2023-а. Куклениците стартират подготовки през тази седмица на " Апокалипсисът идва в 6 вечерта " от Георги Господинов. Режисьор е Леонард Капон, сценограф - Христина Недева, композитор - Пламен Петков. Това зрелище ще бъде ориентирано към порасналите фенове на кукленото изкуство.
Прочетете още
" Ще продължим и традицията да вършим спектакли за бебета. Новото заглавие е " Полет " с режисьор и сценограф Мария Банова. В спектакъла ще вземат участие два състава актьори - Наталия Василева, Даниела Русева и Соня Ботева. Иска ни се да влезе и един мъж артист и евентуално това ще е Димитър Николов-Шаблата ", описа шефът Петър Влайков.

Следващият план в програмата е " Роня, дъщерята на разбойника " от Астрид Линдгрен. Режисьор е Христина Арсенова, а сценографията е на Емелияна Тотева. По график този театър ще се репетира в интервала април-май.

Куклениците ще осъществят и следващата си забавна лаборатория - " Сензори и роботика ", в която още веднъж както и предходната година ще обменят опит и ще проучват наличието на актуалните технологии в театъра. Финалът е представлението " Ключът ". Проектът е взаимен на театъра и съдружие " Двама са малко - трима са доста ".

След това предстоят подготовки на спектакъла " Мечо Пух " с режисьор Анна-Валерия Гостанян, сценограф Наталия Гочева и композитор Пламен Петков.

" Надяваме се да успеем и с още едно зрелище - " Цоп и Цап " от създателя на " Макс и Мориц " Вилхелм Буш с режисьор Веселин Бойдев. Имаме диалог с Веселка Кунчева да възстановим спектакъла " По ръба на небето ". Това би трябвало да се случи в края на 2023 или началото на 2024 година То ще си е ново зрелище, тъй като актьорският състав ще е съвсем нов ", сподели още Влайков.

През тази година следва и организацията на 25-ото издание на фестивала " 2 са малко - трима са доста " и 10-ото издание на уличния конгрес " TheahAir ".

Драматичният спектакъл също залага сериозна стратегия, по която ще работи през годината.

" Много фактори ще окажат въздействие на репертоарната ни политика. Основното е, че афишът театъра е доста богат и представленията ни се радват на сериозен зрителски интерес. Играят се пред цялостни салони ", сподели шефът Кръстю Кръстев.

Основен акцент ще бъде работата по следващия огромен театър - " Едип. В очакване на варварите ". Това е третата част от плана " Пътуващият човек " след " Одисей " и " Коприна ", който се осъществя в партньорство с фондация " Пловдив 2019 " и е част от Европейска столица на културата-Пловдив 2019. Финалният театър от трилогията още веднъж ще е по текст на Александър Секулов, който употребява елементи от пиесата на Софокъл, както и текстове на Кавафис и свои произведения.

Спектакълът „ Едип. В очакване на варварите “ ще приключи трилогията на Драматичен спектакъл – Пловдив „ Пътуващият човек “ е за героя изгубил и родината, и сърцето си. Герой, който минава посредством мъдростта и страданието си през сложното тестване да живееш по отношение на разбиранията за дълг и виновност.

" Този театър слага въпроси, които са изключително настоящи за нашия цивилизован свят - какво става с хората, кои са варварите - ние ли, те ли ", споделя Кръстю Кръстев.

Екипът е прочут от предните две зрелище - драматургът Александър Секулов, режисьорът Диана Добрева, сценографът Мира Каланова, костюмографът Марина Райчинова и композиторът Петя Диманова. Както и при " Одисей " и " Коприна " процесът на основаване на спектакъла ще премине през кастинги и уъркшоп.

В театъра през февруари ще стартират подготовки на пиесата " Отблизо " с режисьор Елица Йовчева. Представлението ще бъде любопитно за младежите, считат от екипа на театъра.

За трупата предстоят и доста турнета у нас и в чужбина със спектаклите " Вампир ", " Старецът и морето ", " Солунските съзаклятници ", " Укротяване на опърничавата ", " Одисей ", както и участия на авторитетни фестивали, измежду които е и Световната олимпиада. Пловдивският спектакъл ще взе участие с " Коприна ".

" В програмата ни има заложени и два интернационалните плана с сътрудниците от театъра във Велес и с една полска фондация, само че за тях ще описваме занапред ", сподели Кръстю Кръстев.

Четири министър председатели и гастроли на някои от знаковите представления на трупата ще бележат значимата за Пловдивската опера година. През 2023-а трупата чества 70-годишнина, Вердиевият фестивал става на 40, а наследникът му - Opera Open, става на 10. Пловдивската аудитория ще се наслаждения на изпълнениата на познатите актьори от трупата, само че и на доста посетител звезди.

Премиерите в афиша стартират от март, когато постановачният екип на Урсула Хорнер стартира работа по операта " Кармен ". През юбилейния сезон ще се насладим на класиките " Турандот ", " Силата на ориста ", " Набуко ". Ще забележим и една сложна за осъществяване опера " Милосърдието на Тит " от Моцарт с присъединяване на български и интернационалните актьори. Вера Немирова и Юлиан Табаков идват за реализацията на този премиерен театър. В рамките на фестивала на Античния спектакъл публиката ще се наслаждения и на нов балетен театър, за който Държавна опера-Пловдив е закупила авторските права от Кралския балет в Лондон.

След като показа на столична сцена балетния театър " Ана Каренина ", през март трупата ще гостува в Зала 1 на Националния замък на културата с друго хитово заглавие " Исус Христос суперзвезда " с режисьор Веселка Кунчева. Предстои и премиерата на " Севилският бръснар " - взаимна продукция с Националната опера.

" Вдигнахме си сами летвата с помощта на напъните на сътрудниците, за което им благодаря. Надявам се, че най-накрая ще стартира ремонтът на Концертна зала ", сподели доцент Найденова.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР