Интересен проект среща бабите от село с млади артисти. За

...
Интересен проект среща бабите от село с млади артисти. За
Коментари Харесай

Инициативата Резиденция баба: Проект среща бабите от село с млади артисти

Интересен план среща бабите от село с млади актьори. За самодейността описа Янина Танева от " Фабрика за хрумвания “, която е измежду уредниците на " География на съживяването “. Тя цели да срещне млади, образовани и креативен настроени младежи от градовете с възрастни поданици на български села в Северозапада, изясни Танева в " Денят на Фокус “ по Радио " Фокус “.

" България е най-бързо обезлюдяващата се страна в света. " Резиденция баба “ е план, в който хората без села да видят с какво могат да бъдат потребни на селските региони. Участниците живеят 1 месец в села, където обезлюдяването е трайна наклонност. В края основават културно наличие. Достъпът до просвета в дребните обитаеми места е скандално невисок – над 70% от хората там нямат достъп до просвета. В града пък младите актьори нямат достъп до пространства и нови тематики “, даде детайлности за плана тя.

" Работим във влашки села и те се оказаха чисто нов свят – на брега на Дунава. Тази година самодейността обгръща 6 села. Провежда се в 6 читалища. Ремонтирахме ги и ги превърнахме в места за модерна просвета, която да срещне обичайна. Направихме 6 дребни фестивала по тези места. През уикенда ще се съберем във Видинския край, с цел да отпразнуваме напъните си “, описа още Танева.

Страната би трябвало да се развива с почитание към общностите и по-децентрализирано, счита тя. Тази година в плана " Резиденция баба “ са се присъединили 22-ма актьори, които са живели в села в Северозапада.

" Работим със села, които имат най-малко 150 души. Обхванали сме 30 села досега. Трябва да има локални хора, които желаят да вземат участие в самодейността и да я продължат. Събираме песни и фолклор по време на плана “, сподели още Танева. В рамките му са събирани пари за дограми, за зъби на възрастни хора, които не могат да си разрешат посещаване при ортодонт.

" Постоянно поддържаме връзка с възрастните хора в селата, където сме били. Събрахме 700 компютъра за децата, които живеят в тези дребни обитаеми места. Създаваме доста мощни прочувствени връзки, които надвишават съответните начинания “, изясни още Янина Танева.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР