Интересът на инвеститорите беше голям - подадените поръчки са за

...
Интересът на инвеститорите беше голям - подадените поръчки са за
Коментари Харесай

Държавата продаде ДЦК за 80 млн. лв. при висок интерес и ниска лихва

Интересът на вложителите беше огромен - подадените поръчки са за 138 млн. лева

© Надежда Чипева 250 млн. лева доближава общият размер на емисията 7.5-годишни ДЦК от началото на годината. Още по тематиката
Сребърният фонд: Пари с панделка

Десет години откакто беше основан, фондът нито се ръководи както е по закон, нито пък се цялостни както е по закон
1 дек 2017
Ценни бумаги без бъдеще

Държавата няма ясна концепция какво да се прави с обезщетителните принадлежности, от които дейни на пазара са близо 0.5 милиарда лева
17 ное 2017
Държавата продаде за пръв път облигации с негативна рентабилност

На извършен аукцион в понеделник бяха издадени 4-годишни ДЦК, които ще донесат на ивнеститорите -0.19%
14 ное 2017
Първите огромни покупко-продажби с ДЦК на борсата към този момент са факт

Минаха и няколко акции на най-голямата компания по капитализация " Кепитъл консепт лимитед ", която още няма активност
13 ное 2017
Държавата пласира ДЦК за 85 млн. лева при висок интерес и ниска рентабилност

Дългът на България ще падне до 20% от Брутният вътрешен продукт през 2020 година, излиза наяве от отчет на Министерството на финансите
24 окт 2017
Правителството за следващ и финален път за тази година съумя да се финансира на ниска цена и при висок инвеститорски интерес. Това излиза наяве от оповестените резултати от извършения в понеделник аукцион. Министерството на финансите преотвори емисия 7.5-годишни ДЦК, като продадените облигации са за 80 млн. лева, която беше пусната в обращение през септември тази година. Така размерът на емисията доближава 250 млн. лева, а междинната рентабилност отбелязва нов връх за този матуритет - 0.36%. За съпоставяне, по време на предходния аукцион през октомври цифрата беше 0.42%.

През тази година България не е излизала на интернационалните пазари на дълг. Страната обаче продължава да се финансира извънредно преференциално на вътрешния пазар, а през ноември за първи път реализира и негативна рентабилност на първичния пазар.

Интересът леко понижава

Министерството на финансите емитира за трети път тази година облигации със период 7 години и 6 месеца за 80 млн. лева, вследствие на което общият размер на емисията доближава 250 млн. лева Интересът на вложителите беше огромен - подадените поръчки са за 138 млн. лева, като 26 млн. лева от тях са несъстезателни. Така коефициентът на покритие се равнява на 1.73, което е намаляване по отношение на цифрата от предходния аукцион на този матуритет - 2.21.

Лихвата по държавните облигации е закрепена на 0.8% годишно, а междинната цена, реализирана от аукциона, е 102.7 лева за 100 лева номинал. Така се дефинира и доходността - като функционалност от цената и лихвата. Колкото по-висока е цената за 100 лева номинал, толкоз доходността е по-ниска и надлежно по-изгодна за емитента (държавата). И назад – по-ниска цена значи по-висока рентабилност за вложителите и повече разноски за бюджета. На фона на съвсем нулевите лихви и негативните по свръхрезервите на банките в Българска народна банка обаче 0.4% може да се дефинират като добра рентабилност.

Спредът по отношение на немските федерални облигации в този матуритетен сегмент остава неизменен по отношение на предходния аукцион - 37 базисни пункта. В съпоставяне с първичната емисия обаче България се е доближила до бенчмарка на пазара - през септември спредът беше 63 базисни пункта.

Банките закупиха най-вече

Най-голям интерес към облигациите имаха банките, които получиха малко над половината от издадените скъпи бумаги. Пенсионните и гаранционните фондове са закупили надлежно 26.06% и 21.3%, заяви Министерството на финансите. Традиционно вложители, банки и застрахователи избират по-къси облигации, до момента в който пенсионните и гаранционните фондове търсят дълготрайни скъпи бумаги. За съпоставяне, когато през юли държавното управление последно пласира 10.5-годишни ДЦК, максимален интерес към емисията имаше точно от страна на пенсионни и гаранционни фондове, до момента в който банките получиха под 1% от количеството.

Годината дотук

От началото на 2017 година страната е емитирала облигации на обща стойност 789.5 млн. лева, което е под заложения предел от 1.2 милиарда лева От тях 339.5 млн. лева са дълготрайни 10.5-годишни облигации, а други 200 млн. лева са 4-годишни ДЦК. Емисионният календар беше релативно безпаричен, което беше причина за високия интерес от страна на вложителите и за ниската рентабилност. Друг фактор са негативните лихви в Европейски Съюз и тези на Българска народна банка по свръхрезервите на банките (-0.6%), както и стабилната макроикономическа конюнктура в страната.

Страната се финансира извънредно преференциално на вътрешния пазар, а през ноември за първи път реализира и негативна рентабилност на първичния пазар. От тази обстановка печеливши са страната и данъкоплатците, само че не и вложителите, които ще би трябвало да платят на страната, с цел да я финансират, плащайки си за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР