Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в

...
Интересът на България и Хърватия да задълбочат сътрудничеството си в
Коментари Харесай

Стефан Янев се среща с хърватския министър Гордан Гърлич-Радман

Интересът на България и Хърватия да задълбочат съдействието си в редица сфери беше главен акцент в срещата на министър-председателя Стефан Янев с хърватския министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман. В рамките на диалога им в Министерския съвет двамата установяваха съществуването на сериозен капацитет за двустранно партньорство в забележителен брой области, в това число стопанска система и транспортна съгласуваност. В тази връзка министър председателят Стефан Янев връчи на хърватския министър документ с предложенията на българското държавно управление за сферите, в които има най-съществена вероятност за прогрес.

Премиерът Стефан Янев изрази очакване културните контакти сред България и Хърватия да дадат нови положителни резултати през идващите три години, откакто по-рано през днешния ден хърватският министър Гордан Гърлич-Радман и министър Велислав Минеков подписаха стратегия за съдействие в региона на културата за интервала 2021 година - 2024 година Българският министър-председател посочи, че дейните контакти на равнище министри са от значително значение за постигането на нови договорености и в други сфери за в бъдеще, тъй че двете другарски страни да продължат ползотворното развиване на двустранните си връзки.

Министър-председателят Стефан Янев означи още, че следващата година ще се навършат 30 години от установяването на дипломатически връзки сред България и Хърватия. Според Янев е добре да се обсъдят опциите за отбелязване на тази кръгла годишнина, тъй че този мотив също да стане част от напъните на двете страни да работят за ново стратегическо измерение на връзките си. Премиерът Стефан Янев и хърватският министър Гордан Гърлич-Радман регистрираха тясното партньорство на България и Хърватия в границите на Европейски Съюз и НАТО, както и сходните им визии по редица тематики, в това число районното съдействие, укрепването на стабилността и просперитета в Западните Балкани и тяхната европейска вероятност.

В рамките на диалога хърватският министър на външните и европейските въпроси Гордан Гърлич-Радман поздрави премиера Стефан Янев за работата на служебното държавно управление. Хърватският министър съобщи и поздравите към българския министър председател, изпратени от хърватския му сътрудник Андрей Пленкович. На собствен ред министър-председателят Стефан Янев насочи покана към премиера на Хърватия да посети България в комфортно за него време.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР