Интересът към ваксините за деца остава изключително слаб, става ясно

...
Интересът към ваксините за деца остава изключително слаб, става ясно
Коментари Харесай

9 странични реакции при деца, имунизирани срещу COVID-19 у нас, но без тежки усложнения

Интересът към имунизациите за деца остава извънредно слаб, излиза наяве данните на Министерството на здравеопазването.

Колкото по-ниска е възрастовата група, толкоз по-малко са ваксинираните. Под хиляда са децата сред 5 и 11 година със приключена имунизация - това значи едвам 0,2 на 100 от тази възрастова група.

При 12 до 14-годишните, процентът нараства до 3,7% - с ваксина са над 7700 от тях. Малко над 6 на 100 от децата сред 15 и 16 година са изцяло ваксинирани. В идната възрастова група процентът внезапно скача до над 18,5% т.е. 34 хиляди имунизирани, оповестява БТВ.

Мария Матеска е обяснила на 10-годишния си наследник изгодата от имунизацията от дълго време. От януари е ваксиниран и той. По думите ѝ елементарно взела решението на база разбор на информацията. Тя е лека и не е съгласна с изказванието, че децата минават през Коронавирус по-леко.

„ Привидно първоначално признаците са леки, само че по-късно развиват тежки затруднения, които водят до хоспитализация, а евентуално и до хронични болести “, прецизира майката.

Рискът от евентуални странични резултати от имунизациите е доста по-нисък, в сравнение с вероятните дълготрайни последствия от вируса, споделя педиатърът доктор Атанасов:

„ 150 на 100 хиляди деца развивате сърдечни увреждания измежду COVID-19. Това за мен не е рядко. Сравнено с имунизациите – 4,3 на милион са миокардитите при момчетата. Всички деца с хронични болести би трябвало наложително да бъдат имунизирани, тъй като тази зараза може да обостри хроничните болести “.

При децата сред 5 и 11 година у нас няма обявени нежелани реакции, споделиха от министерството. При тези сред 12 и 18 са регистрирани 9, от които няма тежки. Най-честите са температура и изнемощялост. В пункта на „ Пирогов “ са сложени най-вече ваксини и при деца, и при възрастни – 75 хиляди дози за година.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР