Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението, които

...
Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението, които
Коментари Харесай

Intel предоставя на МОН 200 урока за STEM обучението

Intel дава на МОН 200 урока за STEM образованието, които страната ни ще употребява както за създаване на националния STEM център, по този начин и за подкрепяне на всички просветителни институции. Това става по силата на подписано съглашение сред софтуерния колос и Министерството на образованието и науката. Подписи под документа поставиха министър Галин Цоков и генералният управител за обучение на компанията на световно равнище Сиджем Ертем.

Срещата се състоя в границите на най-голямото ревю в света в областта на образованието - BETT 2024, което се организира в Лондон.

Инициативата на Intel „ Skills for Innovation “ дава опция на педагозите да вкарат технологии, с цел да основат новаторски образователни прекарвания, които интензивно ангажират учениците във всякаква образователна среда – виртуална, онлайн или хибридна, показват от просветителното министерство.

С подписаното съглашение страната ни ще има достъп до част от ресурсите като първа стъпка за популяризирането ѝ и по-масово потребление в българските учебни заведения. В целия развой страните се ангажират и за партньорство по възстановяване на наличието на български език, с цел да бъде от оптималната помощ на учителите.

„ Целта е до края на годината всяко българско учебно заведение да има STEM кабинет, а тази платформа е още една опция да въведем по-бързо планово основаното образование “, разяснява министър Цоков.

Над 30 български учители ще бъдат пилотно подготвени за работа с инструментите на Майкрософт в образованието основани на изкуствения разсъдък. Това бе контрактувано по време на среща на проф. Галин Цоков с Кейт Максуел, общоприет управител на световно равнище в бранш обучение на Майкрософт.



Обученията ще бъдат водени персонално от шеф „ Образование “ на компанията за Африка, Централна, Източна и Южна Европа и Среден Изток Джей Ричардс-Хил, която също взе участие в диалога. Тя се ангажира да бъде в страната ни през идващия месец, а компанията и МОН ще работят и по организирането на взаимен уъркшоп.

Министър Цоков показа напредъка в работата по построяването на Дигиталната раница, както и самодейността на института INSAIT за основаване на BG GPT модел и опциите на неговото приложение.

„ Създали сме и работна група с представители на бизнеса и неправителствения бранш, като задачата ни е да създадем рамката за нахлуване на изкуствения разсъдък в българските учебни заведения и на дигитализацията като цяло “, изясни той.

Представителите на Майкрософт подчертаха, че са подготвени да подкрепят страната ни в тези процеси включително и със шерване на положителни практики от други страни. Те споделиха, че към този момент дават принадлежности, учредени на GPT технологията, като се стремят да ги създадат от оптималната помощ за учителите. Демонстрираха и по какъв начин изкуственият разсъдък може да подкрепя учителите в планирането и изпълняването на ежедневните им задания. Двете страни разискаха и решения, свързани със сигурността, които могат да бъдат употребявани в областта на образованието.



Осем български компании се показват на най-голямото ревю в областта на образованието.

BETT се организира годишно от 1984 година насам. Организатор на изложбата е Hyve Group Limited с поддръжката на Британската асоциация на доставчиците на просветителни услуги (Besa). Участие в предходното му издание са взели над 600 изложители от над 123 страни и е било посетено от над 30 000 експерти в областта на просветителните технологии. Ежегодно ревюто се посещава и от десетки български преподаватели, специалисти, експерти по технологии и други за обмяна на опит и положителни практики.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР