Инсулинът пак изчезна. Пациенти подават сигнали, че са опасна ситуация

...
Инсулинът пак изчезна. Пациенти подават сигнали, че са опасна ситуация
Коментари Харесай

Инсулинът пак изчезна

Инсулинът отново изчезна. Пациенти подават сигнали, че са рискова обстановка и има риск за здравето им.

От месеци медикаменти се намират мъчно в аптеките. За доста от пациентите различна терапия няма или не е подобаваща, споделят лекарите.

Аптеките също се оплакват

Работещите в аптеките също удостоверяват, че казусът съществува от дълго време. Фармацевтите показват, че казусът е от години, не е от месеци. Тези артикули идват, само че са в дребни количества и са дефицитни, споделят те.

От Министерството на здравеопазването настояват, че има непрекъснат надзор и наблюдаване на пазара от Агенцията по медикаментите и са наясно с проблемите с количествата инсулин. Търси се подмяна или опция на лекуването. При някои пациенти обаче това не е допустимо

Здравното ведомство призна, че два от инсулините са изключително дефицитни.

Проект планува от 1-ви октомври тази година предписването на лекарствени артикули за лекуване на диабет да става единствено с електронна рецепта.

Близо 20 000 индивида в риск

По данни на НЗОК над 4000 са пациентите, приемащи инсулин аспарт. Нуждаещите се от деглудек са близо 13 хиляди. През идващите пет дни към търговците на едро ще бъдат разпределени едвам към 4 000 опаковки.

Вече се жалваме публично

Пишем писмо за липса на медикаменти. [email protected] – това е имейлът, на който всеки към този момент може да подава сигнали за дефицит на лекарства. Новината заяви в профила си във фейсбук депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

 

“Пишете ни. Бъдете сигурни, че аз и останалите депутати от комисията по опазване на здравето ще четем и ще реагираме, с цел да може всеки, който се нуждае от лекарство да го получи, сподели Ангелов

Той показва убеденост, че тази връзка ще накара институциите и регулаторите да проработят по-бързо и във ваша изгода. И насочи зов и към притежателите на аптеки и работещите в тях.

Подавайте ни информация за липса на лекарства при търговците на едро и невъзможността им да ги заявят в електронната система или по телефона, което би попречило някоя аптека да извърши предписанието на лекаря, написа Ангелов.

Предни дни той каза, че отчет на ДАНС сподели съществени пробойни в системите за медикаменти, сподели депутатът от ГЕРБ-СДС проф. Костадин Ангелов.

Нормативната уредба е създадена целеустремено в полза на търговците и няма благоприятни условия за отбягване на недостиг, сподели той, цитирайки отчета.

Свързани изявления

Отлагат делото за побоя над Християн Пендиков

21.09.23 12:54 0

Отлагат делото за побоя над Християн Пендиков поради стачка на правосъдната администрация в Охрид, оповестява македонското онлайн издание „ Сакам да...

Прокурорският наследник от Перник с претенции до Сарафов

21.09.23 12:53 0

Прокурорският наследник от Перник с претенции до Сарафов. Оказа се, че Васил Михайлов пратил писма освен до и.ф. основния...

Антониу Гутериш: Човечеството отвори портите към пъкъла

21.09.23 12:42 0

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели, че „ човечеството е отворило портите към пъкъла “, като разреши на климатичната рецесия да...

Покажи още

На живо от Народното събрание

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР