Инструменти на руско-европейската сонда "ЕкзоМарс-TGO" откриха в атмосферата на Червената

...
Инструменти на руско-европейската сонда "ЕкзоМарс-TGO" откриха в атмосферата на Червената
Коментари Харесай

Сондата ЕкзоМарс откри следи от солна киселина в атмосферата на Марс

Инструменти на руско-европейската сонда "ЕкзоМарс-TGO " откриха в атмосферата на Червената планета следи от солна киселина, подбудени от взаимоотношението на частички сол, вода и слънчевите лъчи, съобщи ТАСС.

Веществото се е намирало в горните елементи на атмосферата на Марс, като търсенето на наличието на солна киселина е била една от основните задания на задачата. Нейните пари участват и в земната атмосфера, и те попадат там в резултат на вулканичните изригвания. В почвата на Марс, както е известно от работата на марсоходите, участват огромни количества перхлорати. Но до момента обвързваните с тях следи от хлор и солна киселина в никакъв случай не бяха откривани в атмосферата на Марс, предава Българска телеграфна агенция.

Руско-европейската сонда "екзоМарс " от три години учи атмосферата на Четвъртата планета, като мери концентрацията на разнообразни газове. Една от основните й задания бе да се направи оценка на концентрацията на метан и установяването на неговите източници.

Първите резултати едногодишните наблюдения демонстрираха, на инструментите на сондата не са записали никакво наличие на метан в марсианската атмосфера. Въпреки че по същото време в кратера Гейл е имало приключване на метан, открито от сензорите на марсохода "Кюриосити ".

Концентрацията на солна киселина в атмосферата на Марс под формата на пари е много ниска - 0,3 на милиард.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР