Инструкторите, които обучават кандидат-шофьори в Русе смятат, че ако се

...
Инструкторите, които обучават кандидат-шофьори в Русе смятат, че ако се
Коментари Харесай

Тестовете за сънна апнея да са задължителни за всички водачи, искат инструктори

Инструкторите, които образоват кандидат-шофьори в Русе считат, че в случай че се вкара условието за наложителни проби за сънна апнея, то би трябвало да се отнася освен за бъдещите, само че и за настоящите водачи. Без законови промени и явен правилник, не би било допустимо да се извърши Европейската инструкция от 2015 година А болестта, което води до заспиване зад кормилото, е измежду рисковите фактори за произшествия.

Русе

В Съединени американски щати една трета от пътнотранспортните катастрофи са зародили поради заспиване зад кормилото, като част от тях се дължат на сънната апнея. В България действително няма статистика за злополуките, станали затова. В русенската белодробна болница всяка седмица се изследват минимум трима пациенти. Затова експертите упорстват всеки кандидат- водач да се подлага на тест за сънна апнея.
Д-р Роберт Шиков, експерт по белодробни заболявания: Категорично ще има резултат. Какво става в чужбина. Никой не е стеснен от правото си да ръководи МПС, само че би трябвало да потвърди изрично, че организира лекуване.
По думите на доктор Шиков, в случай че водачите със сънна апнея спят през нощта с уред, няма да има проблем да карат безвредно денем. От автошколите в Русе обаче считат, че в тази ситуация ще се разчита на съзнанието на лидера, както сега е с използването на алкохол.
Красимир Игнатов, инструктор: Как ще се проконтролира спазването на условията водачите да употребяват вентилационна техника по време на сън и дали ще се откри дали сега е кадърен
Инструкторите са безапелационни, че в случай че се вкара Европейската инструкция, за сънна апнея би трябвало да се изследват всички водачи.
Красимир Игнатов, инструктор: Ще бъде дълъг процесът и оттова да се излезе с разпоредба, която ще откри по какъв начин ще се ползва.
В момента нито диагностиката, нито лекуването с уред се поема от Здравната каса. А според от вида на апарата, цената е от 800 до 2 500 лева, което не е по джоба на средностатистическия българин.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР