Инструктори по авто и мото поготовка стягат протести с настояване

...
Инструктори по авто и мото поготовка стягат протести с настояване
Коментари Харесай

Часовете за кормуване вдигат автоинструкторите на бунт

Инструктори по авто и мото поготовка стягат митинги с гледище за проверка в Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация. Повод за недоволството им е и прекъснатия разговор с Агенцията, откакто промени в Наредба 37, регламентираща активността им, бяха избрани като „ лобистки “. Текстовете в актуалният им тип блокира работата на инструкторите.

Утре следва двустранна среща със служебния министър на превоза, и в случай че на нея не бъде реализиран консенсус, браншът подхваща ефикасни протестни дейности.

Преди дни в изявление министърът заяви, че е подготвен да бъдат увеличени часовене по кормуване, а точно този проблем стои в учредена на разногласието сред автоинструкторите и Министерството. Според ръководителя на Съюза на преподавателите по автомото подготовка Йонко Иванов „ това, което сподели министърът, не може да се случи по този метод “.

В неделя инструкторите се събират на Национален съвет, и една от точките, които са включени в дневния ред на съвещанието, е подготовка за народен митинг, заяви пред БГНЕС Йонко Иванов, ръководител на Съюза на центровете по автомото подготовка в България.



„ Единственото министерство, в което досега не се случва нищо, е Министерство на превоза. Видяхме, че във всяко едно министерство са открити някакви нарушавания, за жалост, в това министерство десетки години обратно работят едни хора, които не вършат нищо друго, с изключение на да основават едни калпави текстове в нормативни документи, които затрудняват и образованието на водачи на МПС, и надлежно хората, които водят това обучение”, сподели той.

Иванов уточни, че в изпитните проби за младите водачи има неточности, на които към този момент 10 години никой не обръща внимание. „ Най-фрапантният случай за това е, че от Нова година паднаха глобите за лишаване на удостоверение за ръководство на МПС, в случай че не сте си платили санкциите. Дори и след смяната в Закона, тази глоба към момента стои в листовките и никой не ги е актуализирал към днешна дата”, уточни той. По думите му капката, която преляла тяхното самообладание, е изменение на Наредбата 38 за изпитите. Така, в случай че минете на червен светофар и ви късат на втората минута, изпитът продължава да тече.

„ Едно возене, което е безсмислено, същото е и за стопове и т. н. което значи, че в министерството има едни хора, които въобще не си схващат от работата и те би трябвало да си отидат”, съобщи Йонко Иванов.

Автоинструкторът разяснява и недоволството на сектора във връзка с увеличението на часовете по кормуване. „ Сега се заприказва в публичното пространство, че ще има нарастване на часовете по процедура. Да, има образователна документи, в което това нещо е написано, само че то е обвързвано с един лобистки текст, че това нарастване може да влезне единствено в случай че има тъй наречените електронна система за следене на часовете по процедура. Това е един лобистки текст, което нарушава правата на хората – би трябвало да има снимане, селфита, GPS-системи и ред други неща, които първо не са нужни. Второ, никой не си задава въпроса: на всички места в България има ли покритие с интернет, кой ще го заплаща, с какъв брой ще се утежни и с какво това ще повлияе на сигурността на движение”, сподели той.

По думите му няма разговор с Министерство на превоза последните няколко години, а с Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “ – безусловно никаква връзка.

Утре след срещата с министъра ще стане ясно дали браншът ще предприеме ефикасни митинги и в какво ще се показват те.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР